Mobius Türkiye için ne dedi?
Türkiye’de piyasaların yakından tanıdığı fon yöneticisi Mark Mobius emekliliğe direniyor
<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf6799601c04688fbdf8c7.jpg">Türkiye’de piyasaların yakından tanıdığı fon yöneticisi Mark Mobius emekliliğe direniyor. Fon yönetim şirketi Franklin Templeton’ın 76 yaşındaki Gelişmekte olan Piyasalar Başkanı Mobius, henüz kenara çekilmeye niyeti olmadığını söyledi.
ımg>Gelecek ay 77 yaşına basacak olan Mark Mobius, Financial Times (FT) gazetesine yaptığı açıklamada, “Yaptığım işten gerçekten keyif alıyorum. İşimi seviyorum ve yapmaya devam edeceğim. Bu iş şaraba benziyor. Yaşlandıkça daha iyi oluyorsunuz” dedi.
Ancak Mobius, şirketinin görevi bırakmasına da hazırlıklı olduğunu belirterek, şunları söyledi:
DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
“Görev değişikliğiyle ilgili planlarımız hazır. Ekibimde 1987 yılında benimle birlikte başlayan iki kişi bulunuyor. Yarın bana otobüs çarpsa yerimi dolduracak 20 kişi var.” FT, Mobius ve ekibinin 45 milyar dolara yakın büyüklükte bir fon yönettiğini yazdı.
‘Uzun vadeye bakın’
Bu arada Mark Mobius 27 Haziran’da Franklin Templeton’ın internet sitesinde ‘Karışıklık Türkiye’yi rayından çıkarmaz’ başlıklı bir yazı kaleme aldı. Gezi Parkı kaynaklı olayların bazı yabancı yatırımcıları korkuttuğunu ancak bunun kısa vadeli olduğunu belirten Mobius, “Karışıklık genelde değişimin ve gelişimin doğal bir parçasıdır. Bu kısa vadeli politik olaylar da büyük ihtimalle son olmayacak. Yatırımcılara hatırlatmak istediğimiz Türkiye’deki uzun vadeli fırsatlara odaklanmaları ve kısa vadeli meselelerden ürkmemeleri” dedi.
Türkiye için iştahlı
Mobius yazısında Franklin Templeton Türkiye Genel Müdürü Carlos von Hardenberg’in şu görüşlerini de aktardı. Hardenberg, Türkiye’ye yatırım konusunda iştahlı olduklarını belirterek, bunun nedenleri arasında, “ekonomi ve yatırımlar açısından hükümetin karnesinin çok iyi” olmasını, Türkiye’nin temel ekonomik göstergelerinin olumlu gözükmesini ve Türkiye’nin rekabetçi ihracat gücünü gösterdi. Yazıda şu görüşe de yer verildi:
“Bazı yatırımcılar Türkiye’deki karışıklığa sert tepki verdi. Kesinlikle hafife alınmaycak bir konu. Ancak şu andaki karışıklığın ülkeyi rayından çıkaracağına inanmıyoruz. Türkiye’de potansiyel alım fırsatlarına bakıyoruz. Türkiye’de hükümetin halka sesini duyurma hakkını tanıyacağına ve ekonomik gelişme ile büyüme yolunda devam edeceğine inancımız sürüyor.”