Mısır`da neler oluyor?
Devrilen Mısır Cumhurbaşkanı Mursi’nin, 1 yıllık iktidarı döneminde Mısır ekonomisi kötüye gitti
<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/misir_catisma3.jpg">Devrilen Mısır Cumhurbaşkanı Mursi’nin, 1 yıllık iktidarı döneminde Mısır ekonomisi kötüye gitti. Büyüme Mübarek döneminin gerisinde kalırken işsizlik ve enflasyon arttı. Yatırımlar ve turizm azaldı. Darbenin de ekonomiyi olumsuz etkilemesi bekleniyor.
ımg>Mısır’da ordu tarafından yönetime el konulmasına kadar giden süreçte bozuk ekonomi büyük rol oynarken, darbe ortamının ekonomik sorunları artırmasından endişe ediliyor.
Milliyet`in haberine göre; Mısır’ı yaklaşık 30 yıl yöneten Hüsnü Mübarek’in 2011’de Arap Baharı gösterileri sonrası istifasının ardından Haziran 2012’de cumhurbaşkanı seçilen Muhammed Mursi’nin iktidarı, önceki gün ordunun yönetime el koymasıyla sona erdi.
DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Mısır’ın zaten kötü olan ekonomisi Mursi’nin yaklaşık 1 yıllık iktidarı boyunca daha da kötüye gitti. Ramazan yaklaşırken, yaz sıcaklarının da etkisiyle elektrik kesintileri, benzin kıtlığı ve yükselen gıda fiyatları üst üste eklenince Mısırlılar krizi evlerinde hissetmeye başladı.
‘Rönesans’ bitti
Mursi yönetimi 20 yıllık iddialı kalkınma planı Al Nahda’nın (Rönesans Projesi) hedeflerinin yanına bile yaklaşılamadı. İşsizliğe de çare bulamayan Mursi yönetimi Arap Baharı öncesi yüzde 8.9 olan işsizlik oranının yüzde 13.2’ye çıkmasını engelleyemedi. Mursi kamu çalışanlarının maaşını artırarak protestoların önüne geçmeye çalıştı. Artan memur ve emekli maaşları ile teşvikler bütçe açığını şişirerek gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 11’inden yüzde 14’üne çıkmasına neden oldu.
1 yıl içinde Mısır Lirası’nın değeri dolar karşısında yüzde 15’e yakın değer kaybetti. Bu durum enflasyonu artırarak özellikle halkın en fakir kesimlerini vurdu.
Yabancı yatırımcılar ve ekonominin can damarlarından turistler de ülkedeki kargaşadan dolayı son dönemde uzak durmayı tercih ediyordu. Mursi yönetiminin zayıflığı etkin karar almasını zorlaştırırken Mübarek döneminde 30 milyar dolar olan dış borçlar 40 milyar dolar civarına yükseldi.
IMF’ye bel bağladı
84 milyonluk Mısır, dış borçlara bel bağlayınca Katar ve Suudi Arabistan’dan 3’er milyar dolar, Türkiye’den 1 milyar dolar ve Libya’dan 2 milyar dolar borç alındı. Ülkenin nakit rezervleri Arap Baharı öncesi 34 milyar dolar seviyesinden 16 milyar dolara geriledi.
Mısır son olarak benzin, pirinç ve ekmeği zam yapmak pahasına IMF’den 4.8 milyar dolarlık kredi almanın peşindeydi.