Merkez, faizi 2 puan daha indirdi
Merkez Bankası, geçen şubattan sonra dün de faizleri iki puan düşürerek, bu yılın ikinci faiz indirimini gerçekleştirdi
Merkez Bankası, geçen şubattan sonra dün de faizleri iki puan düşürerek, bu yılın ikinci faiz indirimini gerçekleştirdi. Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Repo-Ters Repo Pazarı`nda uygulamakta olduğu gecelik ve haftalık borçlanma faiz oranlarını 2 puan indirdi. Bu indirimle dünden itibaren gecelik borçlanmada faiz oranı yüzde 24`ten yüzde 22`ye, borç verme faiz oranı yüzde 29`dan yüzde 27`ye düşürüldü.Bir haftalık borçlanma faiz oranı yüzde 24`ten yüzde 22`ye çekilirken, geç likidite penceresi uygulaması çerçevesinde İnterbank`da saat 16.00-16.30 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borç verme faiz oranı yüzde 34`ten yüzde 32`ye düşürüldü. Yüzde 5 olan borçlanma faiz oranı değiştirilmedi.
Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanının faiz oranları da yüzde 26`dan yüzde 24`e indirildi.
DÜŞÜŞ ALGISI GÜÇLENDİ
Merkez Bankası, faiz indirimiyle birlikte yaptığı açıklamada, son dönemde alınan önlemlerin önemli ölçüde harcama kısıcı yönde olmasının, maliye politikasının 2004`ün kalanında da enflasyondaki düşüşe destek vermeye devam edeceği yönündeki algılamaları artırdığını bildirdi. Açıklamada, tüketici fiyatları enflasyonunun son iki yılda hedeflenen düzeyin altında kalması ve enflasyondaki düşüş eğiliminin 2004`ün ilk iki ayında belirginleşerek devam etmesinin, enflasyonla mücadelede gelinen noktanın çarpıcılığını ortaya koyduğu vurgulandı.
HEDEF TUTACAK
Açıklamada,‘‘Bütün bu gelişmeler ışığında yapılan analizlere göre, önümüzdeki dönemde büyük bir dışsal şokun ortaya çıkmadığı temel senaryo altında, yıllık enflasyon mayıs ayına kadar tek haneli rakamlara yaklaşmakta ve haziran ayından itibaren ise enflasyon hedefini tehdit etmeyecek küçük dalgalanmalar göstererek yıl sonunu hedefler dahilinde tamamlamaktadır’’ denildi.
Kira, eğitim ve sağlık gideri enflasyona uymuyor
MERKEZ Bankası, enflasyon hedefine ulaşılabilmesi konusunda bazı risk unsurlarınında bulunduğunu ifade ederek, şunlara dikkat çekti: ‘‘Bunların başında hizmet sektörü fiyatlarındaki katılık; özellikle kira, eğitim ve sağlık gibi sektörlerde enflasyon hedefi ile tutarlı seyretmeyen fiyatlama politikası gelmektedir. Söz konusu sektörlerde serbest rekabet ortamının daha sağlıklı işletilebilmesi, bu risk unsurunun azalmasına katkıda bulunacaktır. Diğer yandan, Merkez Bankası`nın kontrolünde olmayan gıda ve enerji fiyatlarındaki arz kaynaklı dalgalanmalar her zaman bir risk unsuru olmaya devam etmektedir.’’