Mega İslam Bank geliyor
1 milyar dolar sermaye ile kurulması planlanan mega İslam Bank, katılım bankalarına destek sağlayacak
1 milyar dolar sermaye ile kurulması planlanan mega İslam Bank, katılım bankalarına destek sağlayacak.
Türkiye Finans Katılım Bankası Genel Müdürü Derya Gürerk, kurulması planlanan Mega İslam Bank’ın doğru bir ihtiyaçtan yola çıktığını ve bu oluşumu desteklediklerini belirterek, “Mega İslam Bank’ın ortaklık yapısı, kaynakların dağıtılması ve bunların hangi ülkelerde hangi sektörlere gideceği noktasında daha baştan bir denge oluşturulmalı” dedi.
Radikal`in haberine göre; Mega İslam Bank, katılım bankalarına büyük projeleri finanse edebilmeleri için kredi sağlamak amacıyla Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’na benzer bir modelle 1 milyar dolar sermaye ile kurulacak.
HİSSE FİYATLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Mega İslam Bank’ın doğru bir ihtiyaçtan yola çıktığını ve bu oluşumu desteklediklerini belirten Gürerk, bu bankanın likidite, altyapı yatırımları ve sermaye yatırımları olmak üzere üç konuya bakacağını söyledi.
Mega İslam Bank’ın sermaye miktarının 1 milyar dolar olmasının planlandığını anımsatan Gürerk, “Şu anda Türkiye Finans Katılım Bankası olarak benim ödenmiş sermayem 1 milyar dolar; özkaynağım 1,3 milyar dolar. Yani Mega İslam Bank çok da mega değil. Ama orada başka bir espri var; o da 1 milyar dolarlık sermaye ile bir şekilde 10 milyar dolarlık sukuk, fonlama yaratıp, onu da uzun dönemli altyapı projelerine, büyük projelere yönlendirmek ve sermaye yatırımı şeklinde yapmak” diye konuştu.
Ortaklık yapısı ve kullandırım konusunda Mega İslam Bank’ta nasıl bir öncelik olacağının netleşmesi gerektiğine işaret eden Gürerk, kullandırım kriterlerinin nasıl tespit edilmesinin önemli olduğunu söyledi.
Gürerk, “Mesela, Türkiye burada sermayeden bir pay alırken, kullandırımdan ne kadar pay alacak? Orada başka ülkeler de olacak. Mesela reyting derseniz, biz de yatırım yapılabilir seviyedeyiz ama orada A reytingli ülkeler var. Bu portföyün dağıtımının, bölüşümünün biraz daha çalışılmasında fayda olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Ülkelerin Mega İslam Bank’a ne kadar koyup bundan ne kadar yararlanacaklarının bir şekilde kotalara bağlanmasının faydalı olacağını vurgulayan Gürerk, şunları kaydetti: “Ülkeler arasında her zaman bir yarış var. Kotaya bağlamazsanız bu nasıl bölüşülecek? Mega İslam Bank’ın ortaklık yapısı, kaynakların dağıtılması ve bunların hangi ülkelerde hangi sektörlere gideceği noktasında daha baştan bir denge oluşturulmalı. Bir de bu fonları toplayabilmek için sukuk ihraç edeceksiniz. Sukuka bir getiri vermeniz lazım.
Siz Körfez’den yüzde 2-3 ile belki sukukla fon toplayabilirsiniz ama Türkiye’de yüzde 2-3’le fon toplayamazsınız. Bu hakikaten ilginç bir yapı. Aktif ile pasif içiçe ve birbirlerini sürekli etkiliyor. O yüzden kaynak nereden gelecek, nerelere kanalize olacak, bu noktada nasıl bir denge kurulacak? Bunların baştan konuşulması gerekir diye düşünüyorum.”