Maliye ÖTV kaçağını bitirecek

25.09.2013 - 12:17 | Son Güncelleme :

Şimşek, ÖTV`den kaynaklı bir kayıp kaçağa tahammülümüz yok dedi

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf64f6601c04688fbde770.jpg">Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) gelirlerinin yüzde 77`sini oluşturan tütün ve akaryakıtın her aşamasının bundan sonra elektronik ortamda izleneceğini belirterek, bunun için ÖTV Takip Sistemi oluşturulduğunu bildirdi. Şimşek, ÖTV`den kaynaklı bir kayıp kaçağa tahammülümüz yok dedi.

Şimşek, ÖTV`nin denetiminde reform niteliğinde bir düzenleme yaptıklarını, vergi denetiminde artık yeni bir dönemin başladığını söyledi.

e-defter ve e-fatura uygulamalarından sonra, Özel Tüketim Vergisine tabi malların üretimi ve ithali ile bu malların nihai tüketicilere satış anına kadar geçen sürecin elektronik olarak izlenmesi amacıyla Vergi Denetim Kurulu bünyesinde ÖTV Takip Sistemi oluşturulduğunu açıklayan Şimşek, şunları kaydetti:

TAŞIT KREDİLERİNİ KIYASLAMAK İÇİN TIKLAYIN...

Söz konusu sistemin çalışmasıyla birlikte, ÖTV`ye tabi malların üretimi ve ithali ile bu ürünlerin tüketiciye teslimi aşamasına kadar olan sürecin etkin bir şekilde denetlenmesi ve oluşabilecek vergi kayıp ve kaçağının yine etkin bir şekilde tespit edilebilmesi mümkün olacak. Sistem, ilk aşamada akaryakıt ve tütün mamülleri üzerinde çalışacak ama ilerleyen dönemde diğer sektörler de bu kapsamda incelenecek. ÖTV`den kaynaklı bir kayıp kaçağa tahammülümüz yok.

TEBLİĞ HAZIR

Bakan Mehmet Şimşek, konuya ilişkin yürütülen çalışmalar kapsamında, Kayıt Saklama Gereksinimleri Tebliğinin hazırlandığını ve tebliğ taslağının önümüzdeki günlerde Gelir İdaresi Başkanlığı`nın internet sitesinde yayınlanacağını belirterek, şöyle devam etti:

Bu Tebliğ ile ilk aşamada; akaryakıt ve akaryakıt ürünlerinin üretimini, dağıtımını ve satışını gerçekleştiren mükellefler ve tütün mamullerinin üretimi ve pazarlama ve dağıtımını gerçekleştiren mükellefler dönem başı stok, dönem içi alış/satış, ithalat ve ihracat verilerini elektronik ortamda oluşturmak, muhafaza etmek ve gerektiğinde ibraz etmek zorunda olacak.

Bakanlık yetkilileri tarafından elektronik ortamda tutulan kayıtların, kontrol, denetim, inceleme veya başka bir nedenle kısmen veya tamamen istenilmesi durumunda, bu belgeler yetkililere elektronik ortamda ibraz edilecek. Belirlenen kayıt saklama gereksinimleri, denetimlerde e-defter ve e-fatura kullanımına ilişkin imkanları da önemli ölçüde arttıracak. Denetim sürecinde etkinliğin artmasına paralel olarak, uyum derecesi yüksek mükelleflere ilişkin vergi incelemelerinin de daha kısa süreler içinde tamamlanması mümkün olacak.

BAKANLIK, ÖNEMLİ BİR ARACA KAVUŞACAK

Türkiye`nin 2012 yılında 71,7 milyar lira olan ÖTV gelirlerinin, 278,8 milyar lira olan toplam vergi gelirleri içerisindeki payının yaklaşık olarak yüzde 26`sına tekabül ettiğine işaret eden Şimşek, söz konusu yılda petrol ve doğalgaz ürünlerinden alınan ÖTV ile tütün mamullerinden alınan ÖTV`nin, toplam ÖTV gelirleri içerisindeki payının ise yüzde 77 olduğunu ifade etti. Şimşek, bu rakamlara göre, ÖTV gelirlerinin yüzde 77`sini oluşturan tütün ve akaryakıtın her aşamasının bundan sonra elektronik ortamda izleneceğini söyledi.

Sistemin kurulmasıyla, Maliye Bakanlığı`nın, vergi gelirlerinin çok önemli bir bölümünü sürekli ve etkin biçimde vergi incelemesine tutabilme imkanına kavuşacağını vurgulayan Şimşek, Böylece Maliye Bakanlığı, vergi kayıp ve kaçağının etkin bir biçimde önlenmesi yanında, kayıtdışılıkla da etkin mücadelede kullanacağı bir araca kavuşmuş olacak dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.