Makarna İhracatı 1988 Seviyelerine İndi

18.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Irak`a uygulanan ambargo, ABD`nin anti damping uygulaması ve Güneydoğu Asya krizinden etkilenen Türk makarna sektörünü, Rusya krizi tam anlamıyla vurdu. Makarna ihracatı, son yıllarda miktar ve değer bazında yüzde 70`in üzerinde düşüş göstererek 1088 seviyelerine indi.

İGEME tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye 1999 yılında 9 milyon 984 bin dolar değerinde 23 bin 987 tonluk makarna ihracatı gerçekleştirdi. İhracat, bir önceki yıla göre değer bazında yüzde 78, miktar bazında yüzde 74 gerileyerek 1988 yılı seviyelerine kadar indi. Türk makarna sektörü, 1988 yılında 7 milyon 413 bin dolar değerinde 23 bin 159 tonluk ihracat gerçekleştirmişti.

Araştırmada, körfez krizi sonucu Irak`a uygulanan ambargo, ABD`nin anti damping ve telafi edici vergi uygulamaya koyması ve Güneydoğu Asya krizinden büyük ölçüde etkilenen makarna sektörünün, daha sonra yaşanan Rusya krizi nedeniyle de potansiyel pazarlarını yeterince değerlendiremediği ifade edildi.

Rusya yine de ilk sırada

Türk makarna ihracatında, Rusya herşeye rağmen ilk sırada yer aldı. 1999 yılında bu ülkeye yapılan ihracat yüzde 97 azalarak 1 milyon 140.1 bin dolara geriledi.

Rusya`nın ardından 787 bin dolarla Belçika-Lüksemburg, 757.4 bin dolarla Lübnan, 710.8 bin dolarla KKTC, 589.9 bin dolarla ABD izledi.

ABD`nin 1989-1995, Rusya`nın da 1995-1999 yılları arasında Türk makarna ihracatçılarının yöneldiği en önemli pazarlar olduğu hatırlatılan araştırmada, bu pazarların kaybedilmesi nedeniyle ihracatın OECD ülkelerine yöneldiği belirtildi. Rusya krizinin etkisiyle BDT ülkelerine yapılan ihracat yüzde 95.6 azalarak 1 milyon 686.8 bin dolara gerilerken, OECD ülkelerine gerçekleştirilen ihracat yüzde 3.7 artarak 2 milyon 537.8 bin dolara çıktı. AB ülkelerine yapılan ihracat ise yüzde 9.7 azalarak 1 milyon 644.7 bin dolara indi.

Araştırmada, Güney Kore, Filipinler, Japonya ve Malezya gibi Asya pasifik ülkeleri, Polonya, Romanya, Slovenya gibi Doğu Avrupa ülkeleri ile Nijerya, Tunus ve Cezayir başta olmak üzere Kuzey Afrika ülkelerinin, Türk makarna ihracatçılarının gelecek yıllarda önemle üzerinde durması gereken ülkeler olduğu belirtildi.(ANKA)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.