MAİS`e Rekabeti Sınırlama Cezası
Rekabet Kurulu, ``Rekabeti sınırlayıcı anlaşma uyumlu eylem ve kararları`` nedeniyle Mais Motorlu Araçlar İmal ve Satış A.Ş`nin 257 milyar 947 milyon lira idari para cezasıyla cezalandırılmasını kararlaştırdı.
Kurul`un dünkü toplantısında Boztekin Otomotiv ve Tekstil San. ve Tic. A.Ş., Acar Koparta ve Plastik San. ve Tic. Ltd. Şti ile Kısmet Otomotiv San. ve Tic. A.Ş`nin iddiaları ile ilgili başlatılan soruşturmada nihai kararını açıklandı.
Kararı açıklayan Kurul Başkanı Taner Müftüoğlu, araştırmalar sonucunda şikayetçi kaporta üreticilerinin iddialarının yerinde olmadığına karar verildiğini bildirdi. Müftüoğlu, ancak Kurul`un yapılan önaraştırma sırasında elde edilen bulgulara göre, MAİS hakkında resen başlatılan soruşturma sonucunda, yedek parçalarının yeniden satış fiyatlarının MAİS tarafından saptanarak uygulandığının belirlendiğini kaydetti.
YETKİLİ SATICILIKTA İHLAL;
Onarımda kullanılan yedek parçaların yeniden satış fiyatlarında MAİS`in perakende satış fiyatı üzerinden yüzde 10`dan fazla indirim yapılmamasına ve yapanların cezalandırılacağına ilişkin duyurularla uygulamaların aynı şekilde sürdürüldüğünün de saptandığına dikkat çeken Kurul Başkanı Müftüoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: ``Yetkili satıcılık sözleşmesinin 35. maddesi gereğince sözleşmenin ayrılmaz bir parçası olduğu kabul edilen özel satışlar birimi yönetmeliğinde rekabeti kısıtlayıcı bazı hükümlerin varlığı saptandığından, söz konusu anlaşma ve eylemlerinin 4054 sayılı Rekabetin Korunması hakkındaki kanunun 4. maddesinin (a) ve (b) bentlerini açıkça ihlal ettikleri sonucuna varılan MAİS Motorlu Araçlar İmal ve Satış A.Ş`ye 257 milyar 947 milyon 2 bin 625 lira para cezası ile 608 milyon 400 bin lira bildirimde bulunmama cezası verilmesine, MAİS`in o tarihteki yönetim kurulu üyelerinin de ayrı ayrı 30 milyon lira idari para cezası verilmesine karar verilmiştir.``
Müftüoğlu, ayrıca MAİS tarafından tek taraflı çekilen ihtarname ile değiştirilen yetkili satıcılık sözleşmeleri için belirlenen koşullarını yerine getirmeleri halinde grup muafiyetinden yararlanabileceğini yetkili atölye sözleşmelerinin de belirtilen koşullara uygun hale getirilmesinde 5 yıl süreli bireysel muafiyet verilmesinin kararlaştırıldığını söyledi. (FİNANSAL FORUM)