Maçları ‘kar’ bastı

05.02.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Milyonlarca futbol izleyicisinin merakla beklediği oldu ve naklen yayın ihalesi sona erdi. Artık, parasını ödeyen futbolseverler rahat koltuklarında maç izleyebilecek.
Peki daha önce aynı hayallerle decoder sahibi olan Teleon aboneleri ne olacak?

Yenilsek de yensek de taraftarın senle... İşte bu sözler fanatiklerin adeta alfebesidir. Ne muhteşem duygudur o, bir takımın renklerine kendini adamak. Hani kanımızdan bile o renkler fışkıracaktır neredeyse. Canlı yayın tekniğinin tam olarak gelişmediği yıllarda futbol maçları radyolardan dinlenirdi. Çok iyi hatırlıyorum. Pazar günü oldu mu bizim evde adeta çıt çıkmazdı. Tam bir maç hastası olan babam, pür dikkat maç dinlerdi küçük mavi radyomuzdan. Daha sonraları televizyondan canlı olarak seyretmeye başladık, meşin yuvarlağı. İlkokuldayken tenefüslerin en sıkı sohbetlerinden bir tanesiydi futbol. Anadolu’da yetişmiş bir kız çocuğu olsak bile hemen hemen hepimiz bir takımla yatar, onunla uyanırdık. Benim sınıfımdane yazık ki Fenerliler çok fazla sayıdaydı. Ama biz Galatasaraylılar da hep başımız dik dolaşırdık. Aradan yıllar geçti. Futbol sahadan radyoya, radyodan televizyona doğru bir seyir izledi. Şimdilerde özel kanallarla şifreli kanallar arasında savrulup duruyor. Bir de havuz sistemini çıkardılar başımıza. Kimileri bu yeni sisteme Anadolu’daki takımların kalkınması için alkış tutarken, kimileri ‘havuz geldi mertlik bozuldu’ dediler. ‘Mertlik bozuldu mu bozulmadı mı?’ tartışılabilir elbette, ama kesin olan bir şey var ki, artık futbol fanatiklerin sinirlerini bozduğu kadar, ceplerini de bozacağa benziyor.
4 Ocak 2001 tarihinde Futbol Federasyonu şok bir karar aldı. Federasyon Teleon’un yayın yetkisini elinden aldı. Sebep ise Teleon’un yükümlülüklerini yerine getirmemesiydi. Gerçi Futbol Federasyonu ile Teleon arasında daha önce de anlaşmazlıklar çıkmıştı. Ama bu sefer federasyonun kararı kesin ve netti. Yetkililer en kısa sürede yeni bir ihalenin açılacağını söylüyorlardı. Artık Teleon müşterileri ekranlarında 22 adamın mücadelesini seyredemeyeceklerdi. Bu arada, hizmet alamamalarına rağmen şirket ile yaptıkları anlaşma nedeniyle kredi kartlarından 15 milyonları kesilmeye devam etmesi en büyük problemlerden birisiydi. Hatta tüketici derneklerine başvurular başladı bile...

Futbol Federasyonu yayın hakkını Teleon’un elinden alırken, yeni ihalenin en kısa sürede açılacağını da belirtmişti. Federasyon verdiği sözü geçtiğimiz hafta gerçekleştirdi. Türkiye Birinci Futbol Ligi maçlarının naklen yayın ihalesini Atlas Yayıncılık-Digital Platform ortaklığı kazandı. Futbol Federasyonu Başkanvekili Ata Aksu başkanlığında Genel Sekreterler Aydın Torunoğlu, Levent Kızıl, Şeref Has, Hukuk Kurulu Başkanı Şekip Mosturoğlu, Murat Aksu ve noterden oluşan değerlendirme kurulu ile yayıncı kuruluşlarının temsilcileri huzurunda zarflar açıldı. Başkanvekili Ata Aksu, zarfların açılmasından önce yaptığı konuşmada ihalenin Türkiye’nin en büyük özelleştirilmesi olduğunu belirterek, “Bu ihalenin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi. 4 firmanın verdiği teklifler değerlendirme komisyonu tarafından incelendikten sonra Ata Aksu teklifleri açıkladı. Star TV, Best Prodüksiyon ve Boyut Prodüksiyon kuruluşları teklif zarflarında şartlı teklif vermeleri ve teminat mektubu yatırmamaları nedeniyle otomatikman elendi. İhaleye geçerli teklifi veren tek kuruluş olan Atlas Yayıncılık-Digital Platform ortaklığı kazandı. Star TV’nin yaptığı itirazı Başkanvekili Ata Aksu kabul etmeyince naklen yayın ihalesinin galibi Atlas Yayıncılık-Digital Platform ortaklığı oldu. İhalenin en ilginç yanı Teleon kanalının da sahibi olan Star TV’nin teminat mektubunu yatırmamasıydı. Söylentilere göre, Star TV ihalenin kendilerinde kalmasını zaten istemiyordu. Çünkü şirket bu yatırımdan beklediği karı elde edemediği gibi, zarar etmeye başlamıştı bile. Star’ın ihaleye girmesinin sebebi ise herhangi bir prestij kaybına neden olmaması olarak değerlendiriliyor. Ayrıca Atlas Yayıncılık-Digital Platformu’nunnaklen yayın hakkını kazanmasının ardından Star Grubu’nun hiçbir yayın organında ihale hakkında herhangi birhaberin bulunmaması bu iddiaları güçlendirdi. Neyse biz bu dedikoduları ve söylentileri bırakalım ve sahipsiz kalan Teleon müşterilerinin durumuna geri dönelim.

KAZANILMIŞ HAKLAR KORUNMALI
Evet artık Teleon diye bir şirket kalmadı. Teleon decoderine sahip olan tüketicilerin durumu şimdi en büyük problem. Tüketici Derneği Başkanı Engin Başaran, Teleon müşterilerinin 4077 Tüketicinin Korunması Yasası gereği abonelik süresi bitinceye kadar ki haklarının korunması gerektiğini düşünüyor. Başaran, daha önce de buna benzer olayların yaşandığını, eğer bir şirket bütün haklarını başka bir şirkete devrederse, müşterin dabu yeni şirket ile yola devam etmesi gerektiğini belirtiyor. Burada önemli olan nokta Atlas Yayıncılık ve Digital Platformu’nun Teleon’un müşterilerinden ek bir para talep edip etmeyeceği. Engin Başaran, böyle bir durumun tüketicilerin kazanılmış haklarına aykırı bir durum olduğunu iddia ediyor.

Avukat Doç. Dr. Tahsin Erdin ise eski şirketin yeni şirketin hükümlülüklerini üstlenmek zorunda olmadığını düşünüyor. Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürü Özcan Pektaş, Digitürk yetkilileri ile olan görüşmelerinin hala devam ettiğini, ama kendilerine de henüz net bir açıklama gelmediğini vurguluyor. Yeni kurulan konsorsiyumun Futbol Federasyonu ile herhangi bir anlaşma imzalamadığını ve şirketin stratejisinin daha belli olmadığını söyleyen Pektaş, konuyla ilgili olarak şu açıklamaları yapıyor: Türkiye Futbol Federasyonu’nun naklen yayın hakkı ihale şartnamesine göre ihaleyi devralan yeni şirket, daha önceki şirketin bütün haklarını da devralmış olur. Yani bu durum 4077 sayılı tüketicinin korunması yasasına uygun.

Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı Mehmet Sevim, Türkiye Futbol Federasyonu’nun bu konuda oldukça önemli bir sorumluluğu olduğunu söylüyor. Teleon müşterilerinin yüklü miktarlarda paralar ödeyerek decoder satın aldıklarını belirten Sevim, fakat şimdi mağdur duruma düştüklerini düşünüyor. Sevim’e göre, Teleon tüketicilerinin mevcut hakları abonelik süreleri doluncaya kadar devam etmeli.

Evet ihaleyi Atlas Yayıncılık ve Digital Platform Ortaklığı kazansa bile sorunlar pek bitmiyor. Şimdi bütün Teleon decoderi sahipleri yeni şirketten bir açıklama bekliyor.

Tüketiciler haksızlığa uğrarlarsa ne yapmalı?

• Tüketiciler derhal bulundukları bölgenin hakem heyetine başvurmalılar.
• Ne kadar çok kişi başvurursa mahkemelerden o kadar çabuk sonuç alınacağını unutmamalı.
• Türkiye Futbol Federasyonu’na mağduriyetinizi belirten fakslar çekin.
• Kanuni hakları sonuna kadar koruyun.

Hukukçu gözüyle...

Sosyal bir devletsek eğer...
İhaleyi kazanan yeni firmanın, daha önce sözleşmesi iptal edilmiş olan Teleon’un hükümlülüklerinden sorumlu olmayacağını belirten Avukat Doç. Dr. Tahsin Erdin, yeni firmanın yapacağı sözleşmeye bakmak gerektiğini söyledi. Erdin, Teleon müşterilerinin haklarının baki kalacağına dair herhangi bir kanunun olmadığını söylüyor. Tahsin Erdin, “Anayasanın 158’inci maddesine göre devlet tüketiciyi korumak zorundadır. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti bir sosyal devlet olması sebebiyle, bu duruma da el atmalı ve Atlas Yayıncılık ve Digital Platform Ortaklığı ile yapılacak olan sözleşmede eski firmanın müşterilerinin haklarının korunacağına yönelik bir madde koyulmalı” diyor.
Avukat Doç. Dr. Tahsin Erdin
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.