Lehman krizinden beri böylesi görülmedi

13.03.2014 - 10:13 | Son Güncelleme :

Cari açık ocakta 4.8 milyar dolara gerilese de sıcak paradaki çıkış dikkat çekti

<ımg hspace="10" vspace="5" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5fe1601c04688fbdc37e.jpg" align="right">Cari açık ocakta 4.8 milyar dolara gerilese de sıcak paradaki çıkış dikkat çekti. Bankalar borç ödedi, yabancı hisse senedi ve tahvil sattı, ocakta Türkiye’den 3.1 milyar dolar kaçtı. 2008 Lehman krizinden beri böylesi yaşanmamıştı.

TÜRKİYE’nin cari açığı yıla iyi başladı. Ocakta cari açık geçen yılın aynı dönemine göre 932 milyon dolar azaldı ve 4.8 milyar dolarla beklentilerin altında kaldı. Ancak  dikkat çeken nokta ise ocakta yabancıların hem hisse senedi hem de tahvil piyasasından çıkmaları. Yabancı 28 Ocak’ta yapılan faiz artışı öncesinde ekonomide yaşanan olumsuz gelişmeler ve siyasi çalkantı nedeniyle Türkiye’den kaçtı. Yabancı, hisse senedinde 319 milyon dolar, tahvil piyasasında 1.1 milyar dolar sattı. Toplam 1.3 milyar dolarlık yabancı kaçışının yanı sıra bankalar da borç ödedi. Bankaların 1.7 milyar dolarlık borç ödemeleri sonrasında Türkiye’den sadece ocak ayında yaşanan çıkış 3.1 milyar dolara ulaştı. Bu 2008’deki Lehman krizinin ardından yaşanan en yüksek çıkış.

GERİLEME SÜRECEK

Merkez Bankası’nın dün açıkladığı ödemeler dengesi verilerine göre 12 aylık kümülatif açık 2013 sonundaki 64.94 milyar dolardan 64 milyar dolara geriledi. Ekonomistler yıl sonunda 50 milyar doların altında cari açık bekliyor. Bunun nedeni ise başta altın ithalatında beklenen düşüş olmak üzere, yavaşlaması beklenen büyüme, faiz artışı ve Türk Lirası’ndaki değer kaybı. Dış ticaret açığının 5.2 milyar dolara düşmesinin yanı sıra 12 aylık kümülatif altın ve enerji hariç cari açık 2,7 milyar dolara indi. Cari açığın azalmasında geçen yıl rekor kıran altın ithalatının azalmasının yanı sıra tüketimdeki hız kaybı nedeniyle tüketim malı ithalatındaki düşüş etkili oldu.

YABANCI 4 AYDIR SATIYOR

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Ocakta küresel piyasalardaki dalgalanmanın ve siyasi çalkantı nedeniyle aralıkta başlayan kısa vadeli sermaye kaçışları hızladı. Yabancılar tahvil piyasasında 1.1 milar dolar, hisse senedi piyasasında ise 319 milyar dolar sattı. Yabancı bankalar da Türkiye’deki mevduatlarını 0,9 milyar dolar azaltırken, Türk bankaları yurtdışında tuttukları mevduatlarını 0.6 milyar dolar arttırdı. Bir de üzerine bankaların 1,7 milyar dolarlık dış borç ödemeleri eklenince 1 ayda çıkan para 3.1 milyar dolara fırladı. Hisse senedi piyasasında son iki aydır çıkış yaşanıyor. Ocak ve aralıktaki toplam çıkış 565 milyon dolar oldu. Tahvil piyasasında ise ekimden bu yana çıkış var. 4 aylık çıkış 3.5 milyar dolara ulaştı.

Kaynaksız 22 milyar dolar girdi

TÜRKİYE’ye ocak ayında kaynağı belirsiz 2.2 milyar dolarlık giriş oldu. Ödemeler dengesinin net hata noksan kaleminde görülen giriş son üç aydır sürüyor. Doğrudan yatırım kaleminde ise 917 milyon dolarlık giriş oldu. Cari açığın yüzde 19’u bu yolla finanse edildi.

Merkez’in rezervleri 5.8 milyar dolar azaldı

REKOR üstüne rekorlar kıran dolar kurunu tutabilmek için ocak ayında piyasaya doğrudan müdahale eden Merkez Bankası’nın resmi rezervlerindeki azalma 5.8 milyar dolar oldu. Merkez Bankası’nın rezervleri Aralık 2013’te ise 3,7 milyar dolar azalmıştı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.