Leasingçilerin depoları dolup taşıyor

21.03.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Yaşanan ekonomik kriz, Finansal Kiralama (Leasing) kuruluşlarını da vurdu. Leasing şirketlerinin depoları inşaat ve ve büro malzemeleriyle dolup taşıyor. Geçen yıl ilk dokuz ayda 847 trilyon liralık malı lease eden finansal kiralama kuruluşları, yaşanan krizden sonra kiraları tahsil edemez hale geldi. Ekonomik kriz ile birlikte darboğaza giren imalat ve hizmet sektörü özellikle leasing firmalarını olumsuz etkiliyor. 2000`in ilk dokuz aylık dönemde gerçekleşen 847 trilyon liralık ürün kiralamasında hizmet sektörü 490 trilyon lira ile birinci sırada yer almıştı. Hizmet sektörü ise 159 trilyon liralık kiralamayla büro malzemeleri önemli bir kalemi teşkil ediyor.

Kiraların ödenmesinde yaşanan sorunlardan dolayı bir çok leasing şirketi kiraladığı malları geri alarak depolarına götürürken, bir kısmı ise yeni ödeme planları için şirketlerle masaya oturuyor. Yatırım mallarının satın alınması yerine, kiralanarak kullanılmasına aracılık eden ve yatırım malının mülkiyeti kendisinde olan leasing kuruluşlarının, krizin çıktığı 22 Şubat tarihinden sonra işlem yapmadığı ve bir süre daha bu işlem yapmamayı sürdürecekleri bildirildi. Firmalar, krizin reel sektöre yansıması ile birlikte, kiraların tahsilinde daha büyük zorlukların yaşanabileceğini ifade ediyor.

Piyasalar önünü göremiyor
Piyasanın `bekle - gör` politikasını izlediğini, bu nedenle yatırımların durduğunu bildiren leasing kuruluşları, kiralık olarak verilen tıbbi cihazların, kara nakil vasıtalarının, inşaat, iş, matbaa ve tekstil makinalarının atıl durumda bekletildiğini, ödemelerde zorluk yaşayan firmaların bunları leasing firmalarına geri vermeye başladığını, yakında leasing hizmeti veren kuruluşların bir depo haline geleceğini ifade ediyorlar.

Ödemelerde yaşanan sorunlar ile birlikte sektörde faaliyet gösteren 70`e yakın firmanın önemli ölçüde etkilendiği, likidite sorunu yaşan birçok firmanın önümüzdeki günlerde küçülme ve faaliyetlerini durdurma yoluna gideceği kaydediliyor. Yoğun eleman tasviyesinin yaşandığı sektörde, 3 bin kişi istihdam ediliyor.

Tüm dünyada yatırımların orta vadeli finansmanında yaygın olarak kullanılan leasing, enflasyonist bir yapıya sahip ve devalüasyon riski taşıyan ekonomilerde büyük risk taşıdığı belirtiliyor.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.