Kuşu sıkıp öldürmeyin

02.04.2013 - 08:22 | Son Güncelleme :

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf6b8e601c04688fbe0fd3.jpg">20 yıldır Hollanda’da bankası olan bir işadamı, Temmuz 2011’den bu yana Türk bankalarına 3 kat daha fazla sermaye yeterliliği isteyen Hollanda’nın Başbakanı Rutte’ye geçen hafta Ankara’da, ‘Kuşu çok sıkmayın, yoksa ölür’ mesajını iletti.

HOLLANDA’da faaliyet gösteren ve 20 milyar Euro’nun üzerinde varlığı bulunan Türk bankalarının yönetici ve sahiplerinin, küresel kriz sürecinden bu yana Hollanda ekonomi yönetiminden kaynaklanan sorunlarını çözüm çabaları sürüyor. Hollanda’da Türk bankalarına yönelik getirilen kredi vermedeki sınırlamalar ve sermaye yeterlilik rasyosunun artırılmasının yarattığı sorunlar, geçen hafta Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Hollanda Başbakanı Mark Rutte’ye bizzat aktarıldı.

RASYO 3 KAT ARTTI

Türk bankalarının yönetici ve sahipleri Ankara’da Başbakanlıkta bir araya geldikleri Rutte’ye, “Hollanda’da Basel II kurallarına göre yüzde 8 olan sermaye yeterlilik rasyosu Türk bankaları için 3 kat artırıldı. Bu bizim için ciddi bir haksız rekabet yarattığı gibi, büyüme olanaklarımızı da büyük oranda sınırlıyor. Bu şekilde devam ederse, faaliyetlerimizi tasfiye etmek zorunda kalabiliriz” mesajını ilettiler. Hollanda’nın 2011 Temmuz’dan bu yana aldığı bir kararla Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan ülkelerin bankalarının sermaye yeterlilik rasyosunu yüzde 20’lerin üzerine çekmesi ve verilen kredilere ilişkin karşılıkların yüzde 50’lilere varan oranlarda artırılması, burada faaliyet gösteren Türk bankaları için sıkıntı yaratıyor. O dönemden bu yana başta Başbakan Yardımcısı Ali Babacan olmak üzere Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Merkez Bankası yetkilileri sorunların çözümü için uğraş veriyor. Ancak şu ana kadar bir olumlu bir sonuç alınabilmiş değil. Yaşanan sıkıntılar nedeniyle Akbank geçen yıl Hollanda’daki faaliyetlerini sonlandırdı. Almanya’dan sonra en çok Türk’ün yaşadığı ülkelerden biri olan Hollanda’da halihazırda 7 Türk bankası faaliyette.

KUŞ ÖRNEĞİ VERİLDİ

ollanda’da bankası olan bir işadamının Başbakan Rutte ile olan görüşmede çarpıcı açıklamalarda bulunduğu öğrenildi. 20 yıldır Hollanda’da faaliyet gösterdiğini hatırlatarak söze başlayan işadamının ilk kez bu kadar sıkı uygulamaların yaşandığını, bunun sonuçlarının olumlu olmayacağını söylediği belirtildi. İşadamı konuşmasında şu örneği verdi: “Bankalar tıpkı avuca alınmış bir kuş gibidir. Çok sıkarsanız ölür, ama çok gevşek bırakırsanız da elinizden uçup gider. Dolayısıyla bankacılık sektörüne yönelik uygulamalarda denge çok önemlidir.” Diğer taraftan Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Garanti Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk’in de yaşanan sıkıntıları Hollandalı yetkililere bir kez daha aktardığı öğrenildi.

Hollanda’daki Türk bankaları

* Credit Europe Bank (Fiba Holding)
* Yapi Kredi Bank Nederland
* Anadolubank Nederland
* DHB Bank Demir Halk Bank
* Garanti Bank International
* İş Bankası Gmbh Amsterdam Şubesi
* The Economy Bank TEB

350 milyar Euro destek

3 trilyon Eruo’dan fazla bir büyüklüğe sahip olan Hollanda bankacılık sisteminde 80’den fazla banka faaliyet gösteriyor. 2008’deki küresel kriz döneminde Hollanda Hükümeti, bankacılık sistemine 350 milyar Euro’ya yakın destek vermek zorunda kalmıştı.

Eleman çıkarıyoruz

HOLLANDA Başbakanı Mark Rutte ile biraraya gelen Türk bankalarının yöneticileri şimdilik getirilen yeni uygulamalara dayanmaya çalıştıklarını belirterek, “Ancak ne kadar dayanabiliriz, şimdilik çalışan sayımızı azaltmak ve diğer maliyetlerimiz kısarak yolumuza devam ediyoruz” mesajının altını çizdiler.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.