Kuruşunuz varsa saklayın!

15.08.2013 - 10:58 | Son Güncelleme :

Babacan’ın kaybolan kuruşların sırrıyla ilgili açıklama yaptı

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf6614601c04688fbdef43.jpg">Başbakan Yardımcısı Babacan’ın kaybolan kuruşların sırrıyla ilgili açıklamasında ‘yüksek maliyet’ vurgusu yapıldı.

Babacan, kuruşun akıbetini şu sözlerle anlattı: Kuruşu kaldırmayacağız, değerini azaltmaya çalışıyoruz.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, piyasada bulunması gereken 50 milyon adet 1 kuruşun ortadan kaybolması ve hurda değerinin 2 TL’yi bulması nedeniyle eritilip rant sağlandığı tartışmalarına açıklık getirdi.

Milliyet`ten Önder Yılmaz`ın haberine göre; 1 kuruş madeni paranın 2009 yılında 0.89 kuruş maliyeti bulunduğunu, 2013 itibariyle 1 kuruşun maliyetinin adette 2.64 kuruşa yükseldiğini açıklayan Babacan, “12 Temmuz 2013 tarihi itibariyle kullanımda bulunan 1 kuruş miktarı ise 109.504.000 adet olup değeri 1.095.040 TL’dir” dedi.

Piyasadaki kuruşların bugünkü maliyeti olan 2.64 kuruştan hesaplandığı değeri 289 milyon 90 bin 560 TL’yi buluyor. Marketlerde para üstü olarak dahi verilmeyen kuruşları kaldırmayı düşünmediklerini belirten Babacan, “Ancak emtia fiyatlarındaki gelişmeler sonucunda metal değeri itibari değerini geçen madeni ufaklık paraların değerini düşürmeye yardımcı olacak seçenekler üzerinde çalışılmaktadır” ifadelerini kullandı.

KOBİ HABERLERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...

‘Piyasada kuruş yok’

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır piyasada bulunması gereken 50 milyon adet 1 kuruşun ortadan kaybolduğunu ve her 1 kuruşun hurda değerinin 1.92 kuruş olduğunu iddia etti. Şandır 2005 yılında Türk lirasından 6 sıfırın atılması ile birlikte kuruşun da devreye girdiğini ancak tedavülde halen kuruş bulunmadığını kaydetti. Özellikle marketlerde küsuratlı fiyatlar çıktığında, para üzerinin kuruş olarak verilmediğine de dikkat çeken Şandır “Bu durum miktarı küçük olsa da biriktiğinde büyük meblağlarda haksız kazanca neden olmaktadır. 1 kuruşun hurda değerinin 1.92 kuruş olduğu, piyasaya sürüldüğünde hemen toplandığı ve eritilerek satıldığı, böylelikle büyük kar elde edildiği belirtilmektedir” dedi.

Şandır, TBMM Başkanlığı’na verdiği önerge ile piyasada kaybolan kuruşların akıbetini sordu. Şandır, “Kuruş basımı ve tedavülü devam etmekte midir? Kuruşların 2005’deki ve bugünkü maliyeti nedir? Piyasaya çıkan kuruşları kim toplamaktadır, bunlarla ilgili bir takibat yapılmakta mıdır? Haksız kazanç için ne tür önlemler alınmaktadır?” sorularını yöneltti.

Toplama maliyeti değerinden yüksek...

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kuruşların piyasadan toplatılarak eritildiği iddialarına ise,   “1 kuruluşlara ilişkin medyadaki haberler değerlendirilirken kuruşların uzun zaman aralığında ve küçük miktarlarda, farklı yerlerde, farklı kişi ve kuruluşlara tedavül edildiği ve toplama maliyetinin metal değerinin üzerinde olacağı hususları dikkate alınmalıdır” dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.