Kurda aşırı oynaklığa izin vermeyiz
<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/erdem_basci_4.jpg">Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, reel döviz kurunda aşırı oynaklık istemediklerini söyledi
ımg>Merkez Bankası’nın 81. Olağan Genel Kurulu, Başçı’nın açış konuşmasıyla başladı. Başçı, Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, finansal istikrarın korunması ve cari dengenin sürdürülebilir bir seviyede seyretmesi açısından kredilerdeki aşırı büyümeye, Türk lirasının yabancı paralar karşısındaki aşırı değer kazanması veya kaybetmesine kayıtsız kalmayacaklarını bildirdi.
Erdem Başçı, Genel Kurul’da hazırladığı 20 sayfalık sunumun bir bölümünü paylaştı, kalan kısmının bankanın internet sitesinden alınabileceğini söyledi.
Bu yıl yüzde 5 olan enflasyon hedefine daha yakın bir gerçekleşme beklediklerini söyleyen Başçı, “Önümüzdeki 3 yıl boyunca enflasyonun yüzde 5’lik hedefe olabildiğince yakın seyretmesini amaçlıyoruz” dedi.
İstikrar vurgusu...
Aşırı dalgalanmalardan uzak bir sistemde finansal istikrar olduğuna dikkat çeken Başçı, “Dolayısıyla kredi artışlarında aşırı oynaklık finansal istikrara da zarar veriyor. Önce çok hızlı bir kredi büyümesi, arkasından çok yavaş bir kredi büyümesi istemiyoruz. Benzer şekilde reel efektif döviz kurlarında aşırı oynaklık istemiyoruz. Çünkü döviz kurlarındaki ani hareketler reel sektörü de etkiliyor, fiyatlamaları etkiliyor ayrıca aşırı değerli zamanlarda dış dengeye, aşırı değersiz zamanlarda enflasyona zarar veriyor” diye konuştu.
‘GELİŞMELERİ İZLİYORUZ’
Uyguladıkları faiz koridoru sistemi ve rezerv opsiyonu mekanizması sayesinde döviz kurundaki oynaklığın diğer yükselen piyasalara göre daha düşük seviyelerde gerçekleştiğini belirten Başçı şunları kaydetti:
“Bu çerçevede, gerek 2011, gerek 2012’de Türk lirası diğer yükselen piyasalara kıyasla belirgin biçimde değer kaybetmesine rağmen, döviz kuru oynaklığının aynı gruptaki benzer ülkelere göre daha düşük gerçekleştiğini görmekteyiz. 2013’de de döviz kurlarının piyasadaki arz ve talep koşulları tarafından belirlendiği dalgalı döviz kuru rejimine devam edeceğiz.
Bu rejim çerçevesinde bir kur hedefimizin olmadığını vurgulamak isterim. Bununla beraber, makroekonomik ve finansal istikrara yönelik risklerin sınırlanması amacıyla Türk lirasının aşırı değerlenmesi veya değer kaybına karşı kayıtsız kalmayacağız.
Bu çerçevede reel efektif döviz kuru endekslerindeki gelişmeleri yakından takip edecek ve gerektiğinde finansal istikrarı desteklemek amacına yönelik politikalar uygulayabileceğiz.”
Bankanın adı aynı kalacak
Erdem Başçı, bankanın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası şeklindeki ismiyle ilgili hiçbir değişikliğin söz konusu olmadığını bildirdi.
4.3 milyar TL net kâr
Merkez Bankası’nın 2012 yılı net dönem kârı vergi karşılıkları sonrası 4.346 milyar TL oldu.
‘Merkez Bankası`nı Japonlar zorluyor’
ABD’li haber ajansı Bloomberg, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın Türk Lirası’nın aşırı değerlenmesinin önüne geçme çabalarının ekonomisini canlandırmaya uğraşan Japon Merkez Bankası tarafından sekteye uğratıldığı yorumunu yaptı.
Japonya’da yatırımcıların yen ile carry trade’e yöneldiklerini belirten Bloomberg, geçen ay Japon yeni ile borçlanarak Türk Lirası cinsi varlıklara yatırım yapanların yüzde 4.3 getiri sağladığını ve bu kazancın diğer gelişmekte olan ülke para birimlerini geride bıraktığını yazdı.
Japonya Merkez Bankası’nın deflasyonla mücadele için tahvil alımlarını ayda 7.5 trilyon yen’e (80 milyar dolar) çıkarma kararının ardından yen, dolar karşısında Mayıs 2009’dan bu yana gördüğü en düşük düzey olan 99 seviyesine geriledi.
Morgan Stanley stratejisti Mihail Bozinov, Japon Merkez Bankası’nın bu adımının diğer gelişmekte olan ülke paralarıyla birlikte Türk lirasının değerini artırdığını söyledi.