Krizin son kurbanı konsolosluklar!

16.05.2013 - 09:22 | Son Güncelleme :

Küresel ekonomik krizin son kurbanı, ülkelerin yurtdışında bulunan diplomatik temsilcilikleri oldu

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/euro-.jpg">Küresel ekonomik krizin son kurbanı, ülkelerin yurtdışında bulunan diplomatik temsilcilikleri oldu. Krize cevap vermeye çalışan ülkeler, mali disiplini sağlamak amacıyla yurtdışındaki büyükelçilik ve konsolosluklarını kapatma yoluna gidiyor.

Kemer sıkma politikalarından en son etkilenen diplomatik temsilcilik Avustralya`nın Budapeşte Büyükelçiliği oldu. Avustralya hükümeti bütçe açığını neden göstererek Budapeşte Büyükelçiliği`ni kapatacağını duyurdu. Bütçe tasarrufu neden gösterilerek kapatılacak Budapeşte Büyükelçiliği ile ilgili salı günü açıklama yapan Avustralya Dışişleri Bakanı Bob Carr, bir çok alanda tasarruf yapmayı planladıklarını, bu sayede milyarlarca dolarlık gelirin hedeflendiğini belirtti.

Avustralya Dışişleri Bakanlığı`nın yakın zamanda Senegal`in başkenti Dakar`da planladıkları elçilik açma projesinin iptal edileceği ve uluslararası yardımlara ayrılan fonlarda artış olmayacağı hatta kısıtlanmasının gerçekleşebileceği açıklandı. Ayrıca daha önce yine aynı gerekçeyle Zimbabve`deki büyükelçilik de kapatılmıştı.

POLONYA 23 ELÇİLİĞİNİ KAPATABİLİR

Polonya Dışişleri Bakanlığı, ekonomik nedenlerden dolayı bazı ülkelerdeki elçiliklerini kapatmayı düşünüyor. Polonya`da yayın yapan Dziennik Gazeta Prawna adlı gazeteye göre bu ülkeler arasında Angola, Etiyopya ve Karadağ da var. Ülke geçen yıl Türkmenistan`daki büyükelçiliğini kapatmıştı.

BÜYÜK ELÇİLİK KULLANIMINDA İSPANYA-LATİN AMERİKA ORTAKLIĞI

Küresel ekonomik krizden en çok etkilenen ülkelerin başında gelen İspanya, tasarruf tedbirleri çerçevesinde Latin Amerika ülkelerinin diplomatik temsilciliklerini ortak kullanma projesi üzerinde çalışıyor.

Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo tarafından doğrulanan uygulamaya göre İspanya`nın bulunmadığı bir ülkede Latin Amerika ülkesinden birinin temsilciliği bulunuyorsa veya tersi durumunda o temsilciliğin ortak kullanılması için anlaşma yapılacak.

BALKAN ÜLKELERİ DE POTADA

Balkan ülkelerinin çoğu da maliyetleri düşürme ve kemer sıkma politikaları kapsamında, ortak büyükelçilikler ve konsolosluklar kurmak üzere birbirleriyle işbirliğine gitme arayışında.

Sırbistan ve Karadağ arasında 2007 yılından bu yana bu tür bir anlaşma mevcut. Belgrad`ın ayrıca Bosna Hersek ile de arasında benzer bir düzenleme bulunuyor. Eski Yugoslavya`ya ait mülklerin intikal süreci kapsamında Sırbistan, 24 diplomatik ofis ve konsolosluk ofisini bu yıl sonuna kadar tahliye etmek durumunda kalacak.

Karadağ`ın ise Bosna Hersek ve Hırvatistan ile ortak büyükelçilik görüşmeleri sürüyor.

Makedonya ve Karadağ arasında da diplomatik ofislerin ortak kullanımı müzakere edilirken, Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Poposki, bunun ekonomik açıdan gerekli olduğunu belirtti.

Diplomatik ofisler ya da konsolosluk misyonları için yer kiralamanın yıllık bedeli ülkesine göre değişmekle birlikte 500-600 bin avroyu bulabiliyor, bir büyükelçiliğin büyüklüğüne göre maliyeti ise 10 milyon doları geçiyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.