Konfeksiyon İhracatındaki Düşüş
-İhkib Başkanı Artok: -``Son Sürat Uçuruma Yuvarlanıyoruz. Uçuruma Yuvarlandıktan Sonra, İhracatçıya Uzatılacak Elin Hiçbir Değeri Olmayacak``
İSTANBUL (A.A) - 02.11.2000 - İhracatın lokomotif sektörü hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı geçen ay yüzde 14 oranında düşüşle, son yedi yılın en kötü Ekim ayını yaşadı. İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Nuri Artok, düzenlediği basın toplantısında, ``son sürat uçuruma yuvarlanıyoruz. Uçuruma yuvarlandıktan sonra, ihracatçıya uzatılacak elin hiçbir değeri olmayacak`` dedi.
Artok, sektörün 1999 Ekim ayında 658.4 milyon dolarlık ihracatına karşılık, bu yıl 566.3 milyon dolarda kaldığına ve Ocak-Ekim döneminde binde 4 artışla 6 milyar 283 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğine dikkat çekti. İhracat hedeflerinin çok gerisinde kaldıklarını anlatan Artok, bütün sektörlerde 2000 ihracat hedefinin tutturulamayacağını ileri sürdü. Bu yılki ihracat hedefinin 28.2 milyar dolar olduğunu hatırlatan Artok, ``Şu anda 22.5 milyar dolardayız. Son iki ayda, 5.7 milyar dolar ihracat yapmak için mucize gerekiyor`` dedi.
-KABİNE EL KOYSUN...-
Yıllık ihracatı 11 milyar doları bulan ve 10 milyonu aşkın kişiye iş sağlayan sektörün görmezlikten gelinemeyeceğini vurgulayan Artok, sorunun çözümü için bütün kabineyi olaya el koymaya çağırdı. Nuri Artok, sözlerini şöyle sürdürdü: ``Devlet bugün, 6 milyar doları dipsiz bir kuyuya atmıştır. Bu ülkeye ve kaynaklarına yazıktır. Bu operasyon, uygulanan programa hiç kuşkusuz büyük bir darbe vuracaktır. Oysa, bırakın 6 milyar doları, 1-2 milyar dolarlık bir kaynağı devlet bu yılın başından itabaren ihracatın desteklenmesine ayırmış olsaydı, bugün bu destek en az iki katı olarak ülkeye geri dönecekti. İhracattan esirgenen kaynağın birkaç katı buharlaşıp uçarken, programın yumuşak karnı cari dengede şimdi alarm zilleri çalmaktadır.``
Artok, dış ticaret dengesindeki kötü gidişin bir süre sonra büyük bir paniğe dönüşmesinden endişe ettiklerini bildirdi. ``Devlet ihracata, bankalarda olduğu gibi mecbur kalınca ya da tamamen bitme noktasına geldiği zaman mı destek verecek?`` diye soran Artok, sektörün son sürat uçuruma yuvarlandığını ve uçuruma yuvarlandıktan sonra ihracatçıya uzatılacak elin hiçbir değeri olmayacağını kaydetti.