Klimasan`ın cirosu azaldı

08.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Ucuzlayan ithalat nedeniyle 2000 yılında cirosu dolar bazında gerileyen Klimasan, mali krizin ardından 2001 hedeflerini revize etmeyi planlıyor.


Klimasan Genel Müdürü Süleyman Şenocaklı, ucuzlayan ithalata bağlı olarak birim fiyatlarının düşmesi nedeniyle 2000 cirolarının dolar bazında gerilediğini söyledi. Mali krizin de etkisiyle 2001 hedeflerini revize edeceklerini ifade eden Şenocaklı, 1999 yılında 21 milyon dolar olan ciromuz bu yıl 17 milyon dolar olacak diye konuştu. 2000 yılında cironun gerilemesinde en önemli etken, değer yitiren euro nedeniyle Avrupa mallarının Türkiye`ye ucuz fiyatlarla girmeleri oldu diyen Şenocaklı, 1998 ve 1999 yıllarında 72 bin adet ve 74 bin adet olan üretimden satışlarının, 2000 yılında 71 bin adet dolayında olmasına karşılık cironun daha yüksek oranda gerilediğine işaret etti.

Şenocaklı, Özellikle Avrupa ülkeleri pazarları dyuma ulaştığı için avrupalı üreticiler, değer yitiren euro`nun da etkisiyle üretim fazlalarını daha düşük fiyatla Türkiye`ye verme olanağı buldular dedi. Buna göre, 2000 yılında İtalya, Danimarka, Avusturya gibi Avrupa Birlği (AB) ülkelerinden Elektrolüx, Zanussi ve IAR gibi şirketlerin ticari soğutucuları ve derin dondurucuları Türkiye pazarında etkin oldular.


İç pazarda daralma:

2000 yılını Satışlarımızın yüzde 70`ini oluşturan kurumsal müşterilerin alımlarını azaltmaları, birim fiyatlarının döviz bazında düşmesi ve vadelerin uzaması gibi etkenler nedeniyle ciromuzun; faizlerdeki gerileme nedeniyle de faaliyet dışı gelirlerimizin azaldığı bir yıl şeklinde niteleyen Şenocaklı, turizmdeki canlamanın etkisiyle kurumsal olmayan müşteri satışları ve ihracattaki canlanmaya rağmen 2000 cirosunun düştüğüne işaret etti. Şirketin kurumsal müşterilerini, Efes Bira Grubu, coca - Cola, Kerevitaş, Schollmer, Algida ve diğer birçok meşrubat ile donmuş gıda üreticileri oluşturuyor.

Şenocaklı, 2000 yılında faaliyet karlarındaki azalmanın yanında faaliyet dışı karların da gerilemesiyle karşı karşıya kaldık diyerek şöyle konuştu: Biz de 2000 yılında ihracata ağırlık verdik. Özellikle eski yabancı ortağımız Derby ile olan ortaklığımızın bitmesi üzerine aramızdaki `pazarlara girmeme` centilmenlik anlaşması sona erdiği için Avrupa pazarlarına girme şansımız doğdu. 2000 yılının başında `C` damgası alarak AB pazarlarına girdik. Doğu Avrupa, Fransa, İspanya`ya ihracatımız başladı ve bu arada İngilete pazarı üzerinde yoğunlaştık. 2001 yılında AB pazarında daha iyi sonuçlar almayı hedefliyoruz. 2000 yılında iki kat artarak 1.5 milyon dolara çıkan ihracatımızın gelecek yıl daha da hızlı artacağını öngörüyoruz. Bu arada, AB pazarlarına girmediğimiz dönemde etkin olduğumuz Orta Asya Cumhuriyetleri, Romanya, bulgaristan, Ukrayna, Rusya, Makedonya, Sırbistan pazarlarında da büyüme yolunda çalışmalarımıza ağırlık verdik. Amacımız, ihracat yaptığımız ülke sayısını iki katına çıkarırken ihracatımızın eksenini Batı Avrupa`ya oturtmak.


Hedeflerde revizyon:

Mali krizin satış sezonları dışındaki bir dönemde yaşanması nedeniyle Klimasan`ı çok fazla etkilemediğini vurgulayarak, Ancak mali kriz bizi 2001 yılına ilişkin tüm hesaplarımızı yeniden ele alıp gözden geçirmeye ve revize etmeye yönlendirdi dedi. Bu amaçla bugünlerde piyasalardaki tüm işaretleri izlediklerini, basında çıkan tahminleri titizlikle değerlendirdiklerini anlatan Şenocaklı, şöyle konuştu: Özellikle iş dünyasının önde gelen aktörlerinin, 2001 yılının ilk üç - dört ayında ciddi talep daralması yaşanacağına ilişkin tahminlerini ciddiye alıyoruz ve yeni hedeflerimiz için temel veri olarak kabul ediyoruz. Mali kriz öncesi üç - dört milyon dolar ihracat hedefimiz vardı. Şimdilik, yenisini saptayana kadar bu hedeflerimizi koruyoruz. Yaşadığımız krizin üç - dört ayda aşılabileceğini ve hükümetin 2001 yılına ilişkin kur programı ve enflasyon hedeflerinin gerçekleştirilebilir olduğuna inanıyoruz. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.