Kıdem tazminatı `insaf`a kaldı!

05.11.2013 - 13:06 | Son Güncelleme :

Çalışma Bakanlığı’nın düzenlemesi kazanılmış hakları işverenin insafına bırakıyor.

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf63f6601c04688fbde05d.jpg">Çalışma Bakanlığı’nın düzenlemesi kazanılmış hakları işverenin insafına bırakıyor. Yüzbinlerce dava yolda...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bir süredir üzerinde çalıştığı ve kıdem tazminatı fonu kurulmasını öngören düzenlemeden “örtülü kıdem tazminatı affı” çıktı. Taraf`ın haberine göre; yeni sistemde, halen çeşitli kanunlara tabi olarak çalışan 12 milyon işçinin kazanılmış kıdem tazminatları ile ilgili bir düzenleme bulunmuyor. Dolayısıyla, birikmiş kıdemlerin ödenmesi tamamen işverenin inisiyatifine bırakılırken, milyonlarca çalışanın da kıdem tazminatının ödenmemesi gündeme gelecek.

ŞİMDİ NASIL ÖDENİYOR?

Türkiye’deki çalışma hayatını düzenleyen yasalara göre, çalışanlara bir yıllık çalışma karşılığında bir aylık kazancı tutarında kıdem tazminatı ödeniyor. Söz konusu ödeme ise işten atılma ve emeklilik hallerinde gerçekleştiriliyor. İş hayatıyla ilgili tüm yasalarda, kıdem tazminatının ödenmesi konusunda işveren sorumlu tutuluyor. İşten atılan bir işçinin dava açması halinde, işveren kıdem tazminatını faizi ile birlikte ödüyor.

BANKALARIN MEVDUAT FAİZ ORANLARINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN...

HAKLARA KARIŞMIYOR

İşveren ve işçileri karşı karşıya getiren, kıdem tazminatı reformu taslağında ise çalışanların kıdem tazminatları için bir fon oluşturulması ve fon da ise tüm çalışanlar adına birer hesap açılması öngörülüyor. Ancak yeni sistemde, geçmişte elde edilen kıdem tazminatı haklar için bir yaptırım öngörülmüyor. Yani, kazanılmış haklar konusunda işveren ile işçiler karşı karşıya getiriliyor. Ödenmesi konusunda ise bir hüküm bulunmuyor.

Örneğin, emekliğine beş yıl kalmış bir çalışanın bugüne kadar elde ettiği kıdem tazminatlarının nasıl ödeneceği konusunda bir hüküm bulunmuyor. 10 yıldır bir işyerinde bin lira maaş ile çalışan Mehmet Bey’in, yaklaşık olarak 10 bin liralık kıdem tazminatı alacağı bulunuyor. Yeni dönemde, Mehmet Bey’in kıdem tazminatı tutarları fonda açılacak hesaba yatırılacak. Ancak geçmişteki 10 bin liralık tazminat ise fonda yer almayacak. Mehmet Bey, emeklilik veya işten atılma kriterlerini taşımadığı içinde, 10 bin liralık tazminatı alamayacak. Bir anlamda, birikmiş kıdem tazminatları örtülü olarak sıfırlanmış olacak.

Dava açılabilir Yeni kıdem tazminatı sisteminin hayata geçmesi ile birlikte, kıdem tazminatı davalarında patlama yaşanması bekleniyor. Mevcut sistemde çalışan 12 milyon işçinin, kıdem tazminatları alacaklarını almak için konuyu mahkemelere taşıması gerecek. Bu da işçiler ile işverenlerin karşı karşıya gelmesine neden olacak.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.