Kıdem fonu denenmeye başlıyor!

17.04.2013 - 10:08 | Son Güncelleme :

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf6abd601c04688fbe0b74.jpg">Düzenleme yasalaşırsa taşeron işçilerin ödenmeyen maaşından asıl patron da sorumlu olacak. Taşerona verilecek işlerde ihaleler üç yıl süreli olacak.

Kıdem tazminatına ilişkin Fon düzenlemesi ilk önce taşeron işçide uygulandıktan sonra, eğer sonuçlar olumlu olursa tüm çalışanlara uygulanabilecek.

Taşeron yasasını bir an önce çıkarmak isteyen Bakanlık, şu sıralar toplantılar düzenliyor, sendikalar ve sivil toplum örgütleriyle bir araya geliyor. Özellikle, iş kazalarının hız kesmemesi ve bu kazaların çoğunlukla taşeron firmalarda meydana gelmesi konunun aciliyetini artırıyor. Ayrıca, kamu iş yerlerinde çalışan taşeron işçilerinin açtıkları davalarda mahkemeleri kazanmaları ve bu nedenle devletin önemli bir tazminat yükü altında kalacak olması da işin bir başka boyutu. Taşeron konusunda en son, Bakanlık ve konunun sosyal tarafları ile yapılan toplantıdan önemli sonuçlar çıktı.

PİYASALARDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

TAŞERON işlerin hangi kapsamda olacağı konusunda sürekli bir karmaşa var. Artık işyerlerinde asıl iş ve yardımcı işler daha net şekilde tanımlanacak ve taşeronlar sadece yardımcı işlerde kullanılabilecek. Taşeronların aldığı işler, Çalışma Bakanlığı tarafından sürekli takip edilecek. İş müfettişleri şimdi olduğu gibi bir işyerine gittiklerinde bir işin asıl iş mi yoksa yardımcı iş mi olduğu konusunda yine tespit yapmaya devam edecekler. Ancak yeni dönemde daha önce müfettişlerin verdiği kanuna aykırılık kararını artık mahkemeler verecek.

*Taşerona bireysel kıdem tazminatı geliyor

YENİ yasada, taşeron işyerinde yapmaması gereken işleri yapıyorsa, bu durumun tespiti durumunda asıl yetki iş mahkemelerine geçecek.

KANUNA aykırı taşeron kullanılması durumunda mahkemeler son sözü söyleyecek. İş mahkemesinin kararı bir üst mahkeme olan Yargıtay`a gidebilecek. Mevcut durumda taşeronun yaptığı iş, asıl iş olarak tespit edilirse kanun dışılığın cezası olarak hem işverene hem de taşerona ayrı ayrı 14 bin TL tutarında idari para cezası veriyor.

TAŞERON işçileri, tespit halinde asıl işverenin işçisi sayılıyorlar ve asıl işveren, geçmişten gelen ücret-izin vb. farklarını ödemek durumunda kalıyor.

DİĞER bir değişle, önemli maliyetler çıkaran cezalar, asıl işverene kesiliyor. Ancak şu anda üzerinde çalışılan yasa tasarısı önümüzdeki günlerde yasalaşırsa, mahkemelerin kanuna aykırı taşeron kullanımını tespit etmeleri durumunda, mevcut uygulamadan farklı olarak yeni dönemde taşeron işçisinin ücret ve sosyal hakları sadece asıl işverenin emsal işçisi ile aynı hale getirilecek.

En dikkat çekicisi `Kıdem`le ilgili... EN dikkat çekici maddelerden biri `kıdem`le ilgili olanı. Çalışmanın ilgili bölümünde, Bireysel kıdem hesabı sistemine geçileceği açıkça yer alıyor. Bu ifade, taşeron için birey hesabına dayalı bir kıdem fonu kurulacağını, daha sonra tüm çalışanlar için bu uygulamanın yaygınlaştırılacağını akla getiriyor. Kıdeme ilişkin bu düzenleme pilot proje olarak taşerona uygulandıktan sonra, sonuçlar olumlu olursa tüm çalışanlara uygulanabilecek. Böylelikle, kamuoyunda kıdem tazminatı fonuna dair ortaya çıkan olumsuz tepki de kırılabilecek.

ASIL PATRON MAAŞI DENETLESİN!

HALEN özel sektörde taşeronluk yapan bir işverenin işçilerine, ücretlerini tam ve düzenli ödeyip ödemediğiyle ilgili bir kontrol mekanizması yok. Denetimi yapılmayan taşeron, işçisine ücretini düzenli ödemeyip, istismar edebiliyor. Ücretini zamanında alamayan çalışan ise sistemin mağduru olarak ortada duruyor. İş mahkemelerinde konuyla ilgili binlerce dava var. Tasarıda bir hüküm var ki, bu haliyle yasalaşırsa bu istismarları ortadan kaldıracak gibi. Düzenlemeye göre; işveren, taşerona verilen her işte işçi ücretlerinin ödenip ödenmediğini aylık olarak kontrol edecek, ödenmeyen ücret varsa işçinin banka hesabına yatıracak. İŞÇİNİN ALACAĞINA TEMİNAT BİR başka düzenlemeyle de, `işçinin tüm alacakları , işverenin üçüncü kişiye borçları nedeniyle yürütülecek işlemlerde korunacak.` Diğer bir değişle, işverenin borçları ödenirken, işçilerine olan ücret borçlarına öncelik verilecek. Taşeron istihdamıyla ilgili yeni yasa tasarısı ücret hakkının korunması bakımından önemli gelişmeler sağlıyor. Umarız bu şekliyle taraflarca kabul görür, Meclis`ten kazaya uğramadan geçer.

Taşeron işçisi de yıllık ücretli izin yapabilecek

TAŞERON işçilerini yakından ilgilendiren bir diğer husus, yeni yasa çalışmasında yerini alan `yıllık ücretli izin düzenlemesi.` İşçilerin, `ücretli izin` hakkını, sürekli değişen işveren nedeniyle, kazanamamaları sorunu ortadan kalkıyor. Düzenlemeye göre; `taşeron yanında çalışan işçinin aynı işyerinde ilk işe girdiği tarih esas alınacağından, taşeron değişse bile o işte çalışmaya devam etmesi durumunda, ücretli izin hakkı kazanılıyor.

İhalelerde süre artık 3 yıl

YENİ yasa çalışmasında dikkati çeken bir diğer başlık da, ihale süreleriyle alakalı. Halen mevcut durumda ihaleler kısa sürelerle yapılıyor. Devlet tarafından ihale edilen işlerin süresinin alt sınırına ilişkin bağlayıcı bir hüküm yok. Dolayısıyla taşeron işçileri her yıl işlerini kaybetme korkusu içindeler. Çıkarılması düşünülen yeni taşeron yasasında ise, ihalelerin süresine sınırlama getiriliyor. Taşerona verilecek işlerde ihaleler üç yıl süreli olacak. Böylece süreye bir standart gelmiş olacak. Ancak yine yeni çalışmaya göre, kamu kurum ve kuruluşları ihale bazında daha kısa süreler belirleyebilecek.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.