Kıdem cephesinden kötü haber!

04.10.2013 - 08:50 | Son Güncelleme :

Kıdem tazminatında 1 yıla 1 maaş hesaplaması son bulabilir...

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf64a8601c04688fbde566.jpg">Kıdem tazminatında 1 yıla 1 maaş hesaplaması son bulabilir. Bunun yarısına denk gelen rakam gündemde. Fonda toplanacak birikimlere belirli süreden önce dokunulmayacak. 10, 15 veya 20 yıl seçenekleri masada...

Kıdem tazminatlarını fona devretmeye hazırlanan hükümetin çalışmasının ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, kıdem tazminatına esas alınan yıllık ücret oranının yüzde 8’den yüzde 4’e indirilmesini önerdiği öğrenildi. Milliyet`ten Mithat Yurdakul`un haberine göre; kıdem tazminatındaki yarı yarıya düşüşün etkilerinin azaltılması için ise kıdem fonunda biriken paralar yılına göre nemalandırılacak. Parasını fonda 20 yıl tutan, 10 yılda çekenden daha çok kazanacak.

800 liradan 400 liraya

Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratlarınca kıdem tazminatı sunumu yapıldı. Buna göre önce taşeron işçilerde, sonra tüm işçilere yayılacak şekilde bireysel kıdem tazminatı hesapları oluşturulacak. İşçilerin hak kazanacağı kıdem tazminatı tutarı, aldıkları brüt maaşın yarısına, yani yüzde 4’üne indirilecek. Halen uygulanan ve brüt maaşın yüzde 8’ine karşılık gelen, “1 yıla 1 maaş” hesaplaması sona erecek.

Yeni sistemle, yıllık 10 bin lira kazanan bir işçinin kıdem tazminatına esas olarak kabul edilen ücreti 800 liradan 400 liraya inecek. Kıdem hesabı yıllık değil, aylık tutulacak.

İngiltere modeli önerisi de geldi

Toplantıda, alternatif olarak batı ülkelerindeki farklı kıdem tazminatı oranlarının da gündeme geldiği öğrenildi. Başbakan Yardımcı Ali Babacan’ın, “İngiltere modeli olsun” dediği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in ise sunumu yapılan sistem için, “Bu olsun” dediği ifade edildi.

Çalışma ve Sosyal Bakanlığı, kıdem tazminatı sisteminde yapılacak değişikliği savunurken, mevcut sistemin pratikte işletilemediğini savunuyor. İşçilerin yüzde 93’ünün kıdem tazminatından yararlanamadığını belirten yetkililer, işverenlerin mevcut tazminat oranlarını yüksek bulduğunu ifade ediyor.

Sistem nasıl işliyor?

İngiltere modelinde, bir çalışanın işten çıkarma tazminatına hak kazanması için o işyerinde en az 2 yıllık çalışma geçmişinin bulunmuş olması gerekiyor. İşten çıkarma tazminatının miktarı yaşa, hizmet süresine ve işçinin normal haftalık ücretine göre hesaplanıyor.

İngiltere’deki uygulamada iki tür tavan bulunuyor. Buna göre işçi, 20 yıldan fazla aynı işverene bağlı işyerinde çalışsa bile ancak çalışma süresinin son 20 yılı için kıdem tazminatına hak kazanıyor. İkinci tavan işçilerin hak edeceği haftalık ücret rakamına getirilen üst sınırla uygulanıyor.

Devlet fonu hesabında ‘çok tutan, çok kazanacak’

Yeni dönemde kıdeme esas alınan kazancın düşürülmesi nedeniyle oluşacak kaybın minimize edilmesi için de 3 model önerildi. Buna göre parasını 10, 15 ve 20 yıl fonda tutan işçiler için farklı faiz oranları uygulanacak. Paranın olabildiğince çok fonda tutulması faiz oranlarıyla teşvik edilecek. Maliye bürokratları, bugünkü faiz oranlarının sistemde değerlendirmesiyle, işçilerin kıdem tazminatlarında kayıp yaşanmayacağını savundu.

Toplantıda, nemalandırma sayesinde devasa boyutlara ulaşan işsizlik fonu, kıdem tazminatı fonuna örnek gösterildi. Bürokratlar, bireysel hesaplarda tutulacak kıdem tazminatlarının da, uygulanacak faiz sayesinde, neması anaparasından büyük hale gelen işsizlik fonu gibi değerleneceğini ifade etti.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.