Kasırga`ya Büyük Destek
Ünlü ekonomi gazetesine göre sorunlu bankalara el konulması ve yöneticilerinin tutuklanması, devletin AB üyeliği sürecindeki kararlılığını yansıtıyor ve vatandaşlara olduğu kadar yabancı yatırımcılara da güven veriyor
Türkiye`de bankacılık sistemini kökünden sarsan Kasırga Operasyonu, ABD`nin etkin ekonomi gazetesi Wall Street Journal gazetesine de konu oldu. Gazetede Hugh Pope imzasıyla yayınlanan haber yorumda, Türk 10 aydır süren `mali temizlik` oparasyonun Türkiye`nin `hastalıklı` bankacılık sisteminde yolsuzluğun önüne geçmeye başladığı belirtiliyor ve bu durumun içte ve dışta güven artırdığına dikkat çekiliyor. Yazının büyük bir bölümünü aktarıyoruz: Sorunlu bankalarla bağlantısı olan iyi ilişkiler sahibi işadamlarının tutuklanması, sıradan Türk vatandaşlarını ve yabancı yatırımcıları, devletin Avrupa Birliği üyeliği yolunda ekonomiye çeki düzen verme kararlılığı konusunda ikna etmeye başladı. Türk bankaları uzun zamandır devlete verdiği yüksek reel faizli borçlarla kazançlarına kazanç katıyordu.
Ancak bu oyun hükümetin geçen ocak ayında IMF`nin 8 milyar dolarlık kredisiyle birlikte başlattığı 3 yıllık reform programı ile bozuldu. Faizler ve enflasyon düştü, kamu borçlanmasının önüne geçildi. Şimdi Ecevit hükümeti reformlara hız vermek için bankalara odaklandı. El konulan Egebank`ın sahibi Murat Demirel tutuklandı. Ardından Etibank ve Bank Kapital`e sıra geldi. Yolsuzluklarda adı geçen eski Merkez Bankası başkanı Rüştü Saraçoğlu`nun dahi yurt dışına çıkışı yasaklandı. Hükümet IMF gözetiminde 2001 bütçesini hazırlarken, 2002 yılında tek haneli enflasyon hedefinden vazgeçmedi.
Özel bankalar üstündeki kontrol artırılırken, bankacılık sisteminin yarıya yakının elinde tutan ve yıllarca siyasi istismara maruz kalan 4 kamu bankasının özelleştirilmesi çalışmalarına da hız verildi. Hükümet geçen hafta, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu`na devletin el koyduğu 10 bankanın mali yapısının düzeltilmesi ve satılması için 6 milyar dolar kaynak sağladığını açıkladı.
Öte yandan küçük ve orta ölçekli bankalar da birleşerek ayakta kalma çabasına girdi. Türk Ekonomi Bankası, Citibank ile birleşeceğini duyurdu. Fransız Societe Generale de Türk ortak arayışını sürdürüyor. Hükümet ise ülkede faaliyet gösteren 80 bankanın birleşmelerini kolaylaştırmak için vergi indirimi hazırlığında. Başbakan Ecevit geçen hafta televizyonda Türk ekonomisi bu kadar çok bankayı taşıyamaz dedi ve ekledi: Geçmişte çok büyük hatalar yaptık. Şimdi bunların onarmaya başladık ve bu yönde kararlılıkla devam edeceğiz. (YENİ BİNYIL)