Kasırga`ya Büyük Destek

10.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Ünlü ekonomi gazetesine göre sorunlu bankalara el konulması ve yöneticilerinin tutuklanması, devletin AB üyeliği sürecindeki kararlılığını yansıtıyor ve vatandaşlara olduğu kadar yabancı yatırımcılara da güven veriyor

Türkiye`de bankacılık sistemini kökünden sarsan Kasırga Operasyonu, ABD`nin etkin ekonomi gazetesi Wall Street Journal gazetesine de konu oldu. Gazetede Hugh Pope imzasıyla yayınlanan haber yorumda, Türk 10 aydır süren `mali temizlik` oparasyonun Türkiye`nin `hastalıklı` bankacılık sisteminde yolsuzluğun önüne geçmeye başladığı belirtiliyor ve bu durumun içte ve dışta güven artırdığına dikkat çekiliyor. Yazının büyük bir bölümünü aktarıyoruz: Sorunlu bankalarla bağlantısı olan iyi ilişkiler sahibi işadamlarının tutuklanması, sıradan Türk vatandaşlarını ve yabancı yatırımcıları, devletin Avrupa Birliği üyeliği yolunda ekonomiye çeki düzen verme kararlılığı konusunda ikna etmeye başladı. Türk bankaları uzun zamandır devlete verdiği yüksek reel faizli borçlarla kazançlarına kazanç katıyordu.

Ancak bu oyun hükümetin geçen ocak ayında IMF`nin 8 milyar dolarlık kredisiyle birlikte başlattığı 3 yıllık reform programı ile bozuldu. Faizler ve enflasyon düştü, kamu borçlanmasının önüne geçildi. Şimdi Ecevit hükümeti reformlara hız vermek için bankalara odaklandı. El konulan Egebank`ın sahibi Murat Demirel tutuklandı. Ardından Etibank ve Bank Kapital`e sıra geldi. Yolsuzluklarda adı geçen eski Merkez Bankası başkanı Rüştü Saraçoğlu`nun dahi yurt dışına çıkışı yasaklandı. Hükümet IMF gözetiminde 2001 bütçesini hazırlarken, 2002 yılında tek haneli enflasyon hedefinden vazgeçmedi.

Özel bankalar üstündeki kontrol artırılırken, bankacılık sisteminin yarıya yakının elinde tutan ve yıllarca siyasi istismara maruz kalan 4 kamu bankasının özelleştirilmesi çalışmalarına da hız verildi. Hükümet geçen hafta, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu`na devletin el koyduğu 10 bankanın mali yapısının düzeltilmesi ve satılması için 6 milyar dolar kaynak sağladığını açıkladı.
Öte yandan küçük ve orta ölçekli bankalar da birleşerek ayakta kalma çabasına girdi. Türk Ekonomi Bankası, Citibank ile birleşeceğini duyurdu. Fransız Societe Generale de Türk ortak arayışını sürdürüyor. Hükümet ise ülkede faaliyet gösteren 80 bankanın birleşmelerini kolaylaştırmak için vergi indirimi hazırlığında. Başbakan Ecevit geçen hafta televizyonda Türk ekonomisi bu kadar çok bankayı taşıyamaz dedi ve ekledi: Geçmişte çok büyük hatalar yaptık. Şimdi bunların onarmaya başladık ve bu yönde kararlılıkla devam edeceğiz. (YENİ BİNYIL)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.005 TL        
DOLAR
1.012 TL        
EURO
1.024 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.