Kasım ayları dalgalı geçiyor
Borsanın geçmiş göstergelerine bakıldığında kasım aylarının genelde dalgalı geçtiği gözleniyor
<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf640a601c04688fbde0d2.jpg">Borsanın geçmiş göstergelerine bakıldığında kasım aylarının genelde dalgalı geçtiği gözleniyor.ımg>
FED’in 29 Ekim toplantısının ardından tahvil alımını azaltmak için önümüzdeki yılı beklememe olasılığı piyasalarda satışı da beraberinde getirdi.
Dolar değer kazanırken son bir ayda ilk kez dolar/TL kuru 2 TL’nin üstüne çıktı. Euro/dolar kuru 1.38’den 1.34’e geriledi. Gösterge faizi yüzde 8’i geçti.
Milliyet`ten Zeynep Aktaş`ın haberine göre; bu hafta ise gözler açıklanacak enflasyon verisine çevrilecek. Eğer enflasyonda yükseliş devam ederse bu durum ister istemez piyasalar üzerinde etkili olacak.
Borsanın geçmiş göstergelerine bakıldığında kasım aylarının genelde dalgalı geçtiği gözleniyor. Son 25 yılın 13’ünde borsa kasım aylarında değer kaybederken 12’sinde yükseldi.
CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...
Şirketlerin açık pozisyonu artıyor
99 sanayi ve hizmet şirketinin döviz açık pozisyonu geçtiğimiz yılın 9 aylık döneminde 6 milyar TL iken bu yılın aynı döneminde 10.5 milyar TL’ye çıktı. Bu rakam aynı firmalar açısından altı aylık döneminde 9.5 milyar TL idi. Borsadaki şirketlerin tamamının döviz açık pozisyonu ise 2013’ün altı aylık döneminde 76 milyar TL idi.
Döviz açığı bulunan şirketler için kurdaki her hareketlenme adeta bir kabus. Doların 2 TL seviyesinin üzerine çıkması ithalatçı ve döviz borçlu şirketler için hiç de iç açıcı bir durum değil. Faizin de hareketlenmesi durumunda otomotiv ve beyaz eşya gibi sektörlerdeki daralma devam edebilir.
Sanayinin en kârlı şirketleri
Dokuz aylık bilançolar içerisinde sanayide en yüksek kârı açıklayan borsa şirketleri arasında Turkcell , Türk Telekom, Ford Otosan, Koza Altın, Türk Traktör, BSH Ev Aletleri öne çıkıyor. Turkcell’in net kârı yüzde 12.38 oranında artarken bilanço performansı yabancıların da hisseye ilgi göstermesini sağlıyor.
TÜYİD ve IPREO’nun hazırladığı fon akışlarına ilişkin “Flow of Funds” raporuna göre, üçüncü çeyrekte sektörler bazında fon akışının en çok teknoloji, hammadde ve altyapı hizmetleri alanında faaliyet gösteren firmalara yöneldiği belirtiliyor. Bir önceki döneme göre yavaşlasa da üçüncü çeyrekte 84 milyon dolarlık fon girişi ile Turkcell’den hisse senedi alımı yapıldığı görülüyor.