Kartta kötü niyeti banka tespit edecek

22.09.2014 - 10:23 | Son Güncelleme :

Usülsüz harcamaları bankalar takip edecek

<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5458601c04688fbd7d61.jpg">

Kredi kartı sahibinin bilgisi dışındaki işlemlerde ispat yükümlülüğü bankaya geçti. Ancak kartı kaybederseniz sorumluluk sizde olacak

Kredi kartı ve banka kartı sahibinin kötü niyetli olduğu ya da şifre korumada özen göstermediğini ispatlayamazsa usulsüz harcamadan banka sorumlu olacak. Ancak kaybolan kartta sorumluluk kartın sahibinde.

Kart kaybolmadan ve dinamik kimlik doğrulama sistemi' kullanılmadan yapılan usulsüz işlemlerde, kart sahibinin menfaat elde etmek amacıyla kötü niyetli hareket ettiği ya da kimlik doğrulama verisini korumada gerekli özeni göstermediği banka tarafından ispat edilemezse, harcamadan banka sorumlu olacak.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), banka ve kredi kartları ile gerçekleştirilen işlemlerde kullanılan bilgi sistemlerinin güvenliğine ilişkin tebliğ taslağı hazırladı. Taslağm, sorumlulukları düzenleyen maddesine göre, kartın manyetik şeridi kullanılarak gerçekleşen suiistimal ve dolandırıcılıklarda kartın manyetik şeridinde hassas kart verisi varsa, kart sahibi manyetik şeritte hassas kart verisi bulunmasmı talep etmemişse ve kart sahibinin menfaat elde etmek amacıyla kötü niyetli hareket ettiği ispat edilemezse, gerçekleşen işlemlerden dolayı kart sahibi sorumlu tutulamayacak.

Her banka Kredi kartı ve banka kartlarıyla yapılacak işlemler için en az iki bileşenden oluşan dinamik kimlik doğrulama sistemi kurmak zorunda olacak. Bu mekanizmada, bileşenlerden birinin ele geçirilmesi durumunda diğerinin güvenliğinin azalmaması esas olacak. Dinamik kimlik doğrulama olmayan diğer kimlik doğrulama mekanizmaları, kart sahibinin işlemi gerçekleştirdiğini ispatlamaya yeterli delil sayılamayacak. Şimdiye kadar kart kaybolmadan yaşanan usulsüz işlemler dava konusu olduğunda bankalar sorumluluk kabul etmeyerek, müşterinin iyi niyetli olduğunu ispat etmesi gerektiğini savunuyordu.

Kaybolan kartta 150 TL'ye kadar sorumluluk müşteride

Halen yürürlükteki mevzuata göre, kart şifrelerinin güvenli bir şekilde korunmasından kart sahipleri sorumlu. Kartın çalınması, kaybolması durumunda bankaya yapılacak bildirimden önceki son 24 saat içinde yapılan harcamalarda kart sahibinin sorumluluğu 150 lirayla sınırlı bulunuyor. Eğer bildirim yapılmazsa veya gecikmeli yapılırsa bu durumda tüm harcamalardan kart sahibi sorumlu oluyor. Bankalar, bu tür durumlarda genellikle konuyu mahkemeye taşıyor ve kart sahibinin şifre güvenliğini sağlamadığını ya da çalınmış gibi gösterip gerçekte kendisinin işlem yaptığını iddia ediyor. Yeni tebliğ ile getirilecek ispat yükümlülüğü bu açıdan önem taşıyor.

İspat yükümlülüğü nasıl

Kart sahibinin bilgisi dışında gerçekleşen işlemlerde bankalara ispat yükümlülüğü getiriliyor. Bu tür kullanımlarda; kart sahibi kartını kaybetmemişse, dinamik kimlik doğrulama menfaat elde etmek amacıyla kötü niyetli hareket ettiği veya kimlik doğrulama verisini korumada gerekli özeni göstermediği 'ispat edilmezse', kart sahibi bu harcamadan sorumlu tutulamayacak. Kart sahibinin bilgisi olmadan yapılan alışverişlerde dinamik kimlik doğrulama ile kimlik doğrulanmışsa üye işyeri sorumlu tutulamayacak.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.