Kartınızı koruyun
Kredi kartı sayısıyla birlikte bu alandaki sahtecilik ve dolandırıcılık olayları da arttı. Kart dolandırıcılarının Türkiye`ye faturası geçen yıl 1.6 trilyon lira oldu.
Dünyada ve Türkiye`de plastik kart kullanımı hızla artarken bu alandaki sahtecilik ve dolandırıcılık olayları da çoğalıyor. 2000 yılı Ekim ayı ile 1999 yılı aynı dönem verileri karşılaştırıldığında kredi kartı dolandırıcılığı ve sahteciliğinde yüzde 7.2 oranında artış olduğu ortaya çıktı.Sahtecilik ve dolandırıcılık nedeniyle dünyada 1999`da 700 milyon dolarlık (473 trilyon lira) mali kayıp gerçekleşirken bu rakam 2000 yılında 850 milyon dolara (574 trilyon lira) çıktı. Avrupa`daki kayıp 11.5 dolar (7.7 trilyon lira), Türkiye`deki ise 2.5 milyon dolara (1.6 trilyon lira) ulaştı.
Güvenlik için `çip` gerekli:
Avrupa`da sahtecilik olaylarının büyük çoğunluğu kartı veren kuruluşlarda, Türkiye`de ise kartı kabul eden işyerlerinde gerçekleşti. Tüm bunları önlemenin en etkili yollarından birinin çipli kartlara geçmek olduğunu söyleyen Europay International Avrasya Bölümü Genel Müdürü Özlem Erçelen İmece, Türkiye`de üç banka Europay Mastercard Visa (EMV) çip kart konusunda proje yürütüyor. Bu yılın ilk yarısında ilk EMV çip kartını göreceğiz dedi.2001 yılı sonunda 100 bin EMV çip kartın bin adet de Point of Sales (POS) terminalinin devreye gireceğini vurgulayan İmece, 2005 yılında ise tüm bankaların çipli karta geçeceğini aktardı.
Türkiye`de plastik kart sahipliğinin istenen düzeyde olmadığını söyleyen İmece, şu anda 20 milyon kişide plastik kart bulunduğunu, bu rakamın 40-45 milyona çıkartılması gerektiğini ifade etti. 2001 yılında sektörün yüzde 35 oranında büyümesini beklediklerini de açıklayan İmece, 30 milyon kişinin kredi sahibi olmasını hedeflediklerini belirtti. İmece, ATM kartlarının Avrupa`daki benzerleri gibi kredi kartı yerine geçmesi dolayısıyla para kullanımının ortadan kalkmasi için çalıştıklarını da anlattı.
Gelecek sanal kartta:
Kredi kartı sayısının 13.5 milyona ulaştığı Türkiye, Europay International`ın Avrupa`da Almanya, İngiltere ve Hollanda`nın ardından dördüncü büyük kart pazarı haline geldi. 2001 yılında hedeflerinin üçüncülük olduğunu söyleyen İmece, Türkiye`nin ortak kart sayısında ise İngiltere`den sonra ikincilik sırasına oturduğunu da sözlerine ekledi.ABD`nin ardından Avrupa`da ilk kez Türkiye`de kullanıma sunulan sanal kartların da büyük potansiyeli olduğunu hatırlatan İmece, Şu anda dokuz banka müşterilerine sanal kart sunuyor ve 81 bin sanal kart müşterisi var. Sanal kartta Eylül-Aralık 2000`i kapsayan dönemde 500 milyar liralık ciro gerçekleştirildi dedi.