Kardemir P&t Ve Jacops Firmaları`yla Ön Anlaşma İmzaladı

21.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Alman P&T Ve Jacops Firmalari Rüzgar Enerji Santrallarinin Yapimi Ve Üretimiyle İlgili Kardemir`Le Ön Anlaşma İmzaladi - Düzce Valisi Güven: Bu Yatirim Önemli Potansiyele Sahip Türkiye İçin Bir Atilimdir -Kardemir Yönetim Kurulu Başkani İmer: -Rüzgar Enerjisinin Üretim Ve Kurulmasiyla İlgili Türkiye`Nin Cebinden Para Çikmayacak -Türk İşadami Özmen: -Türkiye`De 85 Ayri Noktada Rüzgar Ölçümü Yapiyoruz -Gelecek Yil Mardin`De Rüzgar Enerji Santrallari Kurmayi Planliyoruz


HAMBURG (A.A) - 21.11.2000 - Eyüp Kaçar Bildiriyor - Mardin`li işadamı Şeyhmuz Özmen`in de ortak olduğu Alman P&T Teknoloji ve Jacops Enerji Firmaları Türkiye`de yapacakları rüzgar enerjisi yatırımıyla ilgili Kardemir A.Ş. ile ortak anlaşma imzaladı. Alman P&T firması ortaklarından Mardin`li işadamı Şeyhmuz Özmen`in girişimleri sonucu Alman firmalarınca Türkiye`de rüzgar enerji santrallarının kurulmasına dönük çalışmalar hızlandırıldı. P&T ve Jacops firmalarınca Türkiye`de kurulacak olan rüzgar enerjisi santralları ile Düzce`de yapılacak olan fabrikayla ilgili ön anlaşma imzalandı. P&T, Jacops firmalarının yetkilileriyle Kardemir Yönetim Kurulu Başkanı Sencer İmer arasında imzalanan ön anlaşmaya göre, Düzce Organize Sanayi Bölgesi`nde satın alınan 100 dönümlük alan üzerinde 2001 yılında fabrika kurulacak. Anlaşmayla, Rüzgar enerjisini üreten makinaların pervaneler hariç tüm parçaları Kardemir`de (Karabük Demir Çelik Anonim Şirketi) üretilecek ve montajı da Düzce`de kurulacak fabrikada yapılacak. Düzce Valisi Fikret Güven, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, Almanların Türkiye`ye yapacağı bu yatırımın önemli olduğunu ve Düzce için bir moral kaynağı olacağını söyledi. Düzce`nin kirli sanayi ve çevresel kirliliği olan yatırımlara kapalı olduğunu ve yapılacak olan rüzgar enerjisi yatırımının çevre kirliliği yaratmayacağını kaydeden Vali Güven, kurulacak olan fabrikayla 200 kişiye iş imkanı sağlanacağını bildirdi. Vali Güven, bu yatırım rüzgar enerjisi ile ilgili önemli bir potansiyele sahip olan Türkiye için atılımdır dedi.


KARDEMİR`E RÜZGAR ENERJİ SANTRALLERİ;

Kardemir A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sencer İmer, Alman firmalarıyla yaptıkları ön anlaşma çerçevesinde, Kardemir`de rüzgar enerji santralları da kurulacağını söyledi. Kardemir`in ihtiyacı olan enerjiyi kurulacak olan santrallardan temin edeceğini belirten Doç. Dr. İmer, şöyle devam etti: Alman firmalarıyla yaptığımız ön anlaşmayla rüzgar enerji santrallarını biz üreceğiz. Bu makinalar Dücze`deki fabrikada monte edilecek. Kardemir`de kurulacak olan santralla da enerji ihtiyacımızı karşılayacağız. Yapılacak olan yatırımlarla ilgili Türkiye`nin cebinden para çıkmayacak. P&T firması üretilecek enerjiyi satacak ve bir süre sonra da santralları bize devredecek. Bu yatırımla enerji ihtiyacımız sağlanacağı gibi imalat imkanı da sağlamış olacağız. Bu yatırım Türkiye-Almanya arasında bir köprüdür. P&T ortaklarından Jens Peters de, yapılan ön anlaşmadan çok mutlu olduklarını belirterek, Bu anlaşmayla Türkiye`de dostlar kazandık. Biz Türkiye`de başka alanlarda da yatırımlar yapmak istiyoruz dedi.


GÖKOVA`NIN KURTARILMASI;

P&T Firmasının Türk ortağı Mardinli işadamı Şeyhmuz Özmen, rüzgar enerjisinin yenilenebilir enerji olduğunu ve çevre kirliliği yaratmadığını söyledi. Gökova`nın temizlenmesine talip olduklarını da kaydeden Özmen, izin verilmesi halinde P&T firması olarak Gökova`yı kurtarırız. Biz buna talibiz. Bunu da 2 yılda tamamlarız dedi.


TÜRKİYE`NİN ENERJİ POTANSİYELİ;

Özmen, rüzgar enerji santrallarıyla ilgili 3 milyar dolarlık proje hazırladıklarını ve Türkiye`nin 85 ayrı noktasına ölçüm cihazları yerleştirdiklerini söyledi. Ölçümlerin 1 yıl süreyle devam yapıldığını ve alınan sonuçlara göre; enerji santralı kurulup kurulmamasına karar verileceğini belirten Özmen, Türkiye`deki denizler üzerinde de platformlar kurarak rüzgar enerjisi üretmeyi hedeflediklerini bildirdi. Özmen, Türkiye`nin potansiyelini değerlendirmesi halinde ihtiyacı olan enerjiyi karşılayacağı gibi satabileceğini de ifade ederek, Türkiye`nin şu anda rüzgardan elde edebileceği enerjinin sadece 50`de birini değerlendirdiğini söyledi. Rüzgar enerjisinin yeni bir alan olduğunu ve Türkiye`nin geç kalmadan 5 yılda bunu yapması gerektiğini de bildiren Özmen, tüm Avrupa ülkelerinin rüzgar enerjisine yöneldiğini kaydetti. Özmen şöyle devam etti: Danimarka ihtiyacı olan enerjinin yüzde 40`ını, Almanya yüzde 30`unu rüzgar enerjisinden sağlıyor. Önemli bir potansiyele sahip olan Türkiye ise ihtiyacı olan enerjisinin tamamını rüzgardan elde edebilir ve enerji satan ülke konumuna gelir. Biz firma olarak Türkiye`deki enerji üretimine talibiz. Bizim Türkiye`den istediğimiz iki şey var. Birincisi Enerji Bakanlığı`nın alım garantisi vermesi, ikincisi ise bürokrasinin engel olmamasıdır. Yabancı sermayenin gelmesi halinde Türkiye`nin önü açılır. Özmen, Mardin`deki istasyon ölçümlerinin iyi sonuç verdiğini ve önümüzdeki yıl rüzgar enerji santrallerini burada kurmayı amaçladıklarını da bildirdi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.