Kapasite ‘yatay’ güven yükselişte

25.09.2013 - 09:18 | Son Güncelleme :

İmalat sanayi kapasite kullanımı eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre 1.4 puan artarak yüzde 75.4 oldu

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf64fc601c04688fbde79e.jpg">Eylül verilerine göre mevsimsellikten arındırılmış kapasite kullanım oranı son dört ayda yatay seyrederken reel kesim güven endeksi son iki aydır kademeli artış trendinde.

İmalat sanayi kapasite kullanımı eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre 1.4 puan artarak yüzde 75.4 oldu. İmalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı bir önceki aya göre değişmeyerek yüzde 74.9 düzeyinde gerçekleşti. Mevsimsellikten arındırılmış kapasite kullanım oranı son dört aydır yatay seyrediyor.

Öte yandan, Reel Kesim Güven Endeksi, 2013 yılı eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre 5.4 puan, bir önceki aya göre 1 puan artışla 108.5 seviyesinde gerçekleşti.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Reel kesime soruldu

Mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi ise bir önceki aya göre 2.3 puan artarak 108.5 puan oldu. Mevsimselikten arındırılmış reel kesim güven endeksi son iki aydır beri kademeli artış trendinde.

İmalat sanayi kapasite kullanımı 2013 yılı ocak ayında yüzde 72.4, şubat ayında yüzde 72.2, mart ayında yüzde 72.7, nisan ayında yüzde 73.6, mayıs ayında yüzde 74.8, haziran ayında yüzde 75.3, temmuz ayında yüzde 75.5, ağustos ayında yüzde 75.5 düzeyinde gerçekleşmişti.

Güven Endeksi sonuçlarını da açıkladı. Reel kesim temsilcileri tarafından yapılan değerlendirmelere göre ekonomik faaliyetlere ilişkin istikrarlı görünümü ortaya koyan endekste, 100’den büyük değerler iyimser görünümü, 100’den küçük değerler kötümser görünümü işaret ediyor. Ankete göre 2013 yılı eylül ayında Reel Kesim Güven Endeksi, bir önceki aya göre 1 puan artarak 108.5 seviyesinde gerçekleşti. Reel Kesim Güven Endeksi geçen yılın aynı ayına göre 5.4 puan artış gösterdi. Endeks geçen yıl eylül ayında 103.1 düzeyinde bulunuyordu.

‘İç talep sanayi için kaldıraç’

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, gelen verilerden, imalat sektöründe toparlanmanın devam ettiğinin ve imalatın bu yıl büyümeye geçen yıla göre daha fazla destek vereceğinin anlaşıldığını bildirdi.

Ülkenin büyümesinde iç talebin baskın hale geleceğini belirten Ergün, üçüncü ve dördüncü çeyrekte aynı tablonun  devamını beklediklerini kaydetti.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.006 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.