Kanada`daki G-20 Toplantısı Sona Erdi

26.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
-Toplantida, Uluslararasi Mali Sistemin İstikrari Ve Sağlamliği İçin Mali Kurumlarin Etkinliğini Artirmak, Bu Kurumlarin Faaliyetlerini Ve Karar Süreçlerini Şeffaflaştirmak Ve Aralarinda En İyi Şekilde İşbirliğinin Sağlanmasi Üzerinde Anlaşmaya Varıldı.


MONTREAL (A.A) - 26.10.2000 - Berrak Kılıçoğlu - Sanayileşmiş ülkeler grubu G-7 üyeleri ve Türkiye`nin de yer aldığı bazı önemli yükselen pazarların dahil olduğu ``G-20`` oluşumunun bakanlar düzeyindeki ikinci toplantısı, dün, Kanada`nın Montreal kentinde sona erdi. Türkiye`yi Maliye Bakanı Sümer Oral, Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp ve beraberindeki heyetin temsil ettiği toplantıda, Kanada Maliye Bakanı Paul Martin başkanlığında yapılan oturumdan sonra 9 maddeli kapanış bildirisi yayımlandı. Toplantıda, üzerinde anlaşma sağlanan konular şöyle sıralanıyor: -Uluslararası mali sistemin istikrarı ve sağlamlığı için mali kurumların etkinliğini arttırmak, bu kurumların faaliyetlerini ve karar süreçlerini şeffaflaştırmak ve aralarında en iyi şekilde işbirliğinin sağlanması, Ülkelerin mali krizlere karşı hassasiyetini azaltmaya yönelik uluslararası boyutta siyasi açıdan sağlanan ve kur oranlarına uygun mekanizmalar, ihtiyatlı yatırım idaresi, özel sektörün krizleri önleme ve gerekli olduğu takdirde çözüm sürecine katılımı, şeffaflık, bilgi iletişimi, pazarların bütünlüğü ve mali sektörle ilgili politikalar gibi kilit konularda uluslararası normlar ve yasaların onaylanmasını öngören uzlaşmaya sadık kalınması, -Küreselleşme olarak adlandırılan mali sektörde bütünleşme çabalarını arttırma, yükselen pazarların, uluslararası mali topluluğun stratejik tavsiyelerine ve teknik yardımına güvenmesi gerektiği, -Ağır borç yükü altındaki ülkelerin dünya ekonomisi ile bütünleşmesine yönelik şartların sağlanması. Bu çerçevede, ikili ve çok taraflı alacaklıların borç yükü altındaki fakir ülkelere yardım sürecine katılması.


YOLSUZLUK, KARA PARA AKLAMA VE VERGİ KAÇIRMA;

Yolsuzluk, kara para aklama ya da vergi kaçırma gibi mali suistimallerle mücadele çabalarını arttırma, Bu arada yolsuzlukların uluslararası mali sistemin bütünlüğü ve inanılırlığına zarar verdiğine dikkat çekildi. Bu durumun, önemli makroekonomik bozulmalara neden olduğu gibi ulusal mali sektör için de tehlike oluşturduğu vurgulandı. Pazarın bütünlüğünün, mali istikrar için önemli, öncelikli şart olduğu kaydedildi. -Çevre ve tarım araştırmaları, salgın hastalıklar gibi alanlarda, sınırları aşan ve somut tedbirler alınmasını gerektiren acil ihtiyaçları karşılamak için dünya çapında yardımların arttırılmasına yönelik uluslararası çabalara katkı sağlanması. -Dünya Ticaret Örgütü tarafından yapılan, çok taraflı ticari ilişkilerin serbest hale getirilmesine destek veren uzlaşma ortamının sağlanmasına yönelik ticari kuralların güclendirilmesi çalışmalarının desteklenmesi. -Liberalleşme sürecinin yürürlükte olduğu toplumlarda en hassas durumdaki gruplara yönelik sosyal güvence tedbirlerinin daha etkili hale getirilmesi. -Anılan konularda daha önce alınan kararların denetlenmesi.


EK BİLDİRİ;

Bu arada, kapanış bildirisinin 2`nci maddesine açıklık getirmek amacıyla ek bildiri yayınlandı. Mali krizlere karşı hassasiyetin giderilmesi konusunda kapanış bildirisinde yer alan ilave bölümde, ``kur oranları mekanizmaları, ihtiyatlı borç yönetimi, özel sektörün krizlerin önlenmesine ve giderilmesine katkıları, uluslararası normlar ve kodlar (tüzükler)`` alt başlıkları değerlendirildi. Buna göre, kur oranları rejiminin seçiminde uygun makroekonomik siyasetlere ve sağlıklı mali kurumlara dayanılması gerektiği ifade edildi. Kur oranlarında görülen krizler sadece krizin meydana geldiği ülkeyi değil, uluslararası toplumun diğer üyelerine de sıçradığı hatırlatıldı. Geçmiş yıllarda edinilen tecrübelere göre, makroekonomik siyasetlere cevap vermeyen kur oranı rejimi benimseyen ülkelerin daha fazla mali kriz riskiyle karşı karşıya oldukları kaydedildi. Bu anlamda IMF`nin ülkelere yardım ve danışmanlık etmede kilit rol üstlendiği vurgulandı.


İHTİYATLI BORÇ YÖNETİMİ;

İhtiyatlı Borç Yönetimi başlıklı ikinci alt başlıkta, ülkelerin mali krizler karşısındaki hassasiyetini azaltmaya yönelik küresel stratejik borç yönetimine değinilirken, bunun, kamu sektörünün taahhütlerinin etkili idaresi, özel sektörün dış mali durumunun incelenmesi ve mali sektörün gözlenmesi ve düzenlemelerde açıklık ve etkili mekanizmalarının yürürlüğe konmasına bağlı olduğu kaydedildi. Kamu sektörüyle ilgili taahhütlerin etkili idaresinin finansman maliyetlerinin en aza indirilmesi ile nakit riskinin büyümesi arasında denge gerekliliğini ortaya koyduğu teyid edildi. Borçların ihtiyatlı idaresi özel sektör (bankalar ve diğer mali kurumlar) içinde önem taşıyor.


Diğer alt başlıkta ise özel sektörün krizlerin önlenmesine ve giderilmesine katkısına değinildi. Son 10 yılda yükselen pazarlara yönelik sermaye akımının önemli ölçüde arttığı gözlemlendi. Bu durum yeryüzünde yüz milyonlarca insanın yaşam standardının hızla değişmesine neden oldu; aynı zamanda da bazı önemli krizlerin yaşandığı hatırlatıldı. Özel sektörün borçluların ve alacaklıların yararına, mali pazarların istikrarlı ve etkili büyüme eğilimine girmesine katkıda bulunacağı konusunda ortak görüş sağlandı. Alacaklı ve borçlu arasında iletişimi düzenlemeye yönelik mekanizmaların teşvik edilmesi gerektiği kaydedildi. Öte yandan, normlar (standartlar) ve yasalarla ilgili alt başlıkta özellikle, hükümetlerin önemli konularda ilkeler belirlemesinin teşvik edilmesi, IMF`nin diğer uluslararası kurumlarla işbirliği yaparak bu konularda tek kontrol mekanizması olması gerektiği vurgulandı.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.006 TL        
DOLAR
1.012 TL        
EURO
1.025 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.