Kakaodaki artışa rağmen çikolataya zam yok

18.04.2014 - 16:00 | Son Güncelleme :

Dünyada kakao fiyatı son 2,5 yılın zirvesinde. Ancak Türk üreticiler `zam yok` dedi.


Dünyada kakao fiyatı son 2,5 yılın en yükseğine çıkarken Türk üreticiler artışın yurtiçindeki çikolata fiyatlarını yakın vadede etkilemeyeceğini söyledi. Üreticiler fiyatlara yılın son çeyreğinde tek haneli bir zam yapabilir.

Fercan Yalinkilic
bigpara.hurriyet.com.tr

<ımg style="HEIGHT: 189px; WIDTH: 249px" hspace="10" vspace="5" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5e64601c04688fbdb9c3.jpg" width="800" align="right" height="600">
Son 1 yılda kakao fiyatları yüzde 50’ye yakın artarak ton başına 3000 dolar seviyesine yükseldi. Uzmanlar fiyatlardaki yaşanan artışa Batı Afrika’da yaşanan kuraklık yanında fonların spekülatif hareketlerinin de etkili olduğunu söyledi.

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar’dan Ayşegül Kabakçı “Batı Afrika bölgesinde kurak hava kakao üretimini olumsuz etkileyerek fiyat yükselişini” beraberinde getirebileceğini belirterek  “Mevcut durumda talebin altında kalması beklenen üretim nedeniyle kakao fiyatlarında artış devam edebilir. $3200/ton fiyatı önümüzdeki aylarda görülebilir,” dedi.

Futem Temsilcilik’ten Tahsin Tokgöz 2013’te rekoltede azalma olmamasına rağmen fiyatların arttığına dikkat çekerek, 2014’te rekolte ile ilgili sadece “dedikodular” olduğunu söylerken, “rekoltede şu ana kadar vahim bir durum” olmadığını da ekledi. “Asıl hasat Ağustos-Eylül aylarında gelecek. O zaman fiyatlardaki artışın kalıcı olup olmayacağı belli olur,” diyen Tokgöz üreticilerin fiyatlarında ayarlamaya gidebileceğini de belirtti: “Şirketler fiyatlara belli oranda yansıtmak zorunda kalsalar da handikap yaratacak bir durum yok.”

<ımg style="HEIGHT: 258px; WIDTH: 401px" hspace="10" vspace="5" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5e65601c04688fbdb9c5.jpg" width="865" align="left" height="524">

Ekvatorun 10 derece kuzey ve güney enlemleri arasında yetişen kakao dünyada en çok Batı Afrika’da yetişiyor. Uluslararası Kakao Organizasyonu verilerine göre 4 milyon ton olan dünya üretiminin Fildişi Sahilleri tek başına yüzde 37’sini karşılarken, küresel ihracatın da yaklaşık yarısını gerçekleştiriyor. Türkiye kakao ihtiyacının tamamını ithal ederken, genellikle yerli tüketicinin ağız tadına daha uygun olan Batı Afrika mahsulü tercih ediliyor.

Ülker`in sahibi olan Yıldız Holding de bigpara.hurriyet.com.tr`a durumu şöyle özetledi: "Önümüzdeki yıllarda üretimin talebi karşılamasında sorun yaşanması halinde ülkemizin bu durumdan ancak diğer global şirketler kadar etkilenebileceğini düşünüyoruz. Böyle bir senaryonun gerçekleşmesi halinde arz-talep dengesinin kakao fiyatları ve dolayısıyla çikolata fiyatlarında satış politikalarının yeniden belirlenmesine yol açacaktır."

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) başkanı Şemsi Kopuz, kakao fiyatlarındaki artışın spekülatif olduğunu söyledi ve yakın zamanda bir zam öngörmediklerini, belki yıl sonuna doğru bir ayarlama yapılabileceğini belirtti. “Çikolata fiyatlarında çift haneli bir zam olmaz, belki tek haneli bir artış olabilir” diyen Kopuz stratejilerinin zam değil tüketimi artırmak olduğunu belirti.

Türkiye’de 6 yılda kişi başına tüketimin 3 katına çıkarak yıllık kişi başına 2 kiloya geldiğini söyleyen Şemsi Kopuz hala tüketimin Avrupa Birliği ortalaması olan 10 kilonun altında olduğunu belirtti ve ekledi: “Ramazan’dan önce zam yaparak tüketicinin ağız tadını bozmasınlar.” 

fyalinkilic@hurriyet.com.tr
@FercanY

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.