Japonya`da Bürokrasiye Yüzde 25 Tırpan
Japonya`da ocak ayında başlayacak genişkapsamlı yeniden yapılandırma programı çerçevesinde, bürokraside, kamu kesiminde çalışanların sayısı 10 yılda yüzde 25 oranında azaltılacak.
Japonya Başbakanı`nın özel danışmanı Masakatsu Okamoto`nun açıklamasına göre, bürokrasiyi azaltma planıyla, bu kurum, seçilmiş yetkililerin daha yakın kontrolüne sokulurken, merkezi bürokrasinin güçlerinin daha çok özel sektöre ve yerel yönetimlere devredilmesi hedefleniyor. Plan uyarınca, ilk aşamada, 6 Ocak`ta bakanlıkların bir kısmı birleştirilerek, bir kısmı da tümden ortadan kaldırılarak, bakanlık sayısı yarıya indirilecek.Başbakan özel danışmanı Okamoto, bürokraside planlanan bu reformların uzun yıllardır uygulananlar içinde en kapsamlısı olduğunu belirtirken, ancak reformların, devlette devamlılık esasıyla yürütüleceğinden dolayı, radikal değişim yanlılarını memnun edemeyebileceğini söyledi. Japon bürokrasisi, uzun süredir esnek olamamak, karar almada da hızlı ve etkin olmamakla eleştiriliyor ve reform isteniyordu.
REFORMA KUŞKULU BAKIŞ;
Ancak, bazı uzmanlar, idari reformların etkinliğinden kuşkulu. Kriz yönetimi uzmanı ve Kabine Güvenlik İşleri Bürosu`nun birinci başkanı Atsushi Sassa, Japonya`nın merkezi devlet kurumlarının yeniden örgütlenmesi sonrasındaki idari reformun, hükümetin, içeride ve dışarıdaki hızlı değişimlerle baş edebilmesine yardımcı olacağından pek ümitli değil. Sassa isimleri ve işlevlerini koruyacak bakanlıkların sorunlarının kalmayacağını, ancak, birleştirilen bakanlıklarda hiçbir düzeltme olamayacağını, kuralların da sadeleştirilip kolaylaştırılamayacağını, dolayısıyla sorunların devam edeceğini ileri sürüyor. Yeni düzenlemeyle, Dışişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Savunma Ajansı, Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı adlarını ve işlevlerinin çoğunu korurken, skandallarla yıpranmış Maliye Bakanlığı, Hazine Bakanlığı adını alacak. (FİNANSAL FORUM)