ITO Başkanı` ndan Eleştiri
İSTANBUL (A.A) - 24.10.2000 - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Yücaoğlu`nun açıklamalarını eleştirerek, ``TÜSİAD Başkanı sürekli gözlük değiştiriyor`` dedi. Mehmet Yıldırım, A.A. muhabirine yaptığı açıklamada, Yücaoğlu`nun dün akşam bir televizyon kanalında yaptığı konuşmada, kamuoyunu yanıltıcı beyanlarda bulunduğunu öne sürdü. ``TÜSİAD Başkanı, sürekli gözlük değiştiriyor. Uygulanan ekonomik programın küçük ve orta boy işletmeleri yokedici olduğunu görmüyor`` diyen Yıldırım, yılın ilk 8 ayında İTO üyesi 5 binin üzerinde firmanın kapatma müracaatında bulunduğunu söyledi. Yıldırım, şu görüşleri dile getirdi: ``Üretimden gelmeyen insanların üretimi bilmedikleri de ortada.
Sayın Başkan üretimle ilgili bilgi verdi ama, kendisinin hiçbir üretimi yok. Yanında çalıştırılan işçinin ücretini verme, ürettiği malı satma derdi yok. Kendisi sadece dışarıdan aldığı mümessillik faaliyetini yürütüyor. TÜSİAD`ın olaylara kendi gözlüğünden baktığını belirten Yıldırım, ``Üretimin yüzde 98`ini meydana getiren KOBİ`lerin sorunlarını bilmemektedirler. KOBİ`leri de bu arada ekonomik programdan daha fazla büyük işletmeler eziyor`` dedi. Mehmet Yıldırım, yan sanayi olarak KOBİ`lerden yararlanan büyük işletmelerin, daralan ekonomik ticaretin neticesinde ayakta kalabilmek için KOBİ`lerin ürettiği malı çok ucuza aldıklarını bildirdi. İTO Başkanı Yıldırım, uygulanan ekonomik programın, orta boy işletmelerin altındaki tüm işletmeleri bir yıl içinde kapanma tehlikesi ile karşı karşıya bırakacağını savundu.
BANDROLLÜ İÇKİDEN ÇOK BANDROLSÜZÜ SATILIYOR;
Türkiye`nin ihracatını bir türlü artıramadığını, ihracatın 5 yıldır 27-28 milyar dolar civarında seyrettiğini kaydeden Yıldırım, ``Bunun önemli bir nedeni, üretim maliyetleridir. Üretim maliyetini de, hammaddelerden daha çok hükümetin uyguladığı programdan gelen ek yükler artırmaktadır`` dedi. Kayıtlı ekonomide bulunanların üzerine hergün yeni yüklerin eklendiğini, kayıtdışı olmanın Türkiye`de ayrıcalık haline geldiğini belirten Yıldırım, programın gelirini teşkil etmesi gereken kayıtdışının üzerine gidilmediğini, ayrıca kayıt içinde eksik beyanların sözkonusu olduğunu söyledi. Geçen yıl Aralık ayından itibaren yürütülen ekonomik program döneminde üretimde önemli düşüş, ithalatta patlama yaşandığını vurgulayan Mehmet Yıldırım, ``Resmi rakamlar ithalatı 50 milyar doların üzerinde gösterirken, gümrüklerde bazı hoşgörüler nedeniyle bu rakamın 65 milyar dolarlarda olduğunu söyleyebiliriz. Bilhassa Uzakdoğu`dan gelen mallarda eksik adet ve eksik fiyat bildiriliyor`` iddiasında bulundu. Yıldırım, bandrollü içkiden daha fazla bandrolsüz içki, sigara satıldığını da öne sürdü.