ITO Başkanı` ndan Eleştiri

24.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
-İto Yönetim Kurulu Başkani Yildirim: -``Tüsiad Başkani Sürekli Gözlük Değiştiriyor`` -``Üretimden Gelmeyen İnsanlarin Üretimi Bilmedikleri Ortada``


İSTANBUL (A.A) - 24.10.2000 - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Yücaoğlu`nun açıklamalarını eleştirerek, ``TÜSİAD Başkanı sürekli gözlük değiştiriyor`` dedi. Mehmet Yıldırım, A.A. muhabirine yaptığı açıklamada, Yücaoğlu`nun dün akşam bir televizyon kanalında yaptığı konuşmada, kamuoyunu yanıltıcı beyanlarda bulunduğunu öne sürdü. ``TÜSİAD Başkanı, sürekli gözlük değiştiriyor. Uygulanan ekonomik programın küçük ve orta boy işletmeleri yokedici olduğunu görmüyor`` diyen Yıldırım, yılın ilk 8 ayında İTO üyesi 5 binin üzerinde firmanın kapatma müracaatında bulunduğunu söyledi. Yıldırım, şu görüşleri dile getirdi: ``Üretimden gelmeyen insanların üretimi bilmedikleri de ortada.


Sayın Başkan üretimle ilgili bilgi verdi ama, kendisinin hiçbir üretimi yok. Yanında çalıştırılan işçinin ücretini verme, ürettiği malı satma derdi yok. Kendisi sadece dışarıdan aldığı mümessillik faaliyetini yürütüyor. TÜSİAD`ın olaylara kendi gözlüğünden baktığını belirten Yıldırım, ``Üretimin yüzde 98`ini meydana getiren KOBİ`lerin sorunlarını bilmemektedirler. KOBİ`leri de bu arada ekonomik programdan daha fazla büyük işletmeler eziyor`` dedi. Mehmet Yıldırım, yan sanayi olarak KOBİ`lerden yararlanan büyük işletmelerin, daralan ekonomik ticaretin neticesinde ayakta kalabilmek için KOBİ`lerin ürettiği malı çok ucuza aldıklarını bildirdi. İTO Başkanı Yıldırım, uygulanan ekonomik programın, orta boy işletmelerin altındaki tüm işletmeleri bir yıl içinde kapanma tehlikesi ile karşı karşıya bırakacağını savundu.


BANDROLLÜ İÇKİDEN ÇOK BANDROLSÜZÜ SATILIYOR;

Türkiye`nin ihracatını bir türlü artıramadığını, ihracatın 5 yıldır 27-28 milyar dolar civarında seyrettiğini kaydeden Yıldırım, ``Bunun önemli bir nedeni, üretim maliyetleridir. Üretim maliyetini de, hammaddelerden daha çok hükümetin uyguladığı programdan gelen ek yükler artırmaktadır`` dedi. Kayıtlı ekonomide bulunanların üzerine hergün yeni yüklerin eklendiğini, kayıtdışı olmanın Türkiye`de ayrıcalık haline geldiğini belirten Yıldırım, programın gelirini teşkil etmesi gereken kayıtdışının üzerine gidilmediğini, ayrıca kayıt içinde eksik beyanların sözkonusu olduğunu söyledi. Geçen yıl Aralık ayından itibaren yürütülen ekonomik program döneminde üretimde önemli düşüş, ithalatta patlama yaşandığını vurgulayan Mehmet Yıldırım, ``Resmi rakamlar ithalatı 50 milyar doların üzerinde gösterirken, gümrüklerde bazı hoşgörüler nedeniyle bu rakamın 65 milyar dolarlarda olduğunu söyleyebiliriz. Bilhassa Uzakdoğu`dan gelen mallarda eksik adet ve eksik fiyat bildiriliyor`` iddiasında bulundu. Yıldırım, bandrollü içkiden daha fazla bandrolsüz içki, sigara satıldığını da öne sürdü.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.