İTB, pamuğa hakemlik yapacak
İzmir Ticaret Borsası (İTB), Pamuk Birlikleri Uluslararası İşbirliği Komitesi`ne (CICCA) üye oldu. Komite`nin Liverpool`daki Genel kurul toplantısına katılan İTB heyetinde yer alan Yönetim Kurulu Üyesi Umur Simsaroğlu da, Türk pamuk sektörünü ve İTB`yi anlattı. Avustralya`dan Cotton Shippers Association, Belçika`dan Belgian Cotton Association, Almanya`dan Bremer Baumwollbörse, İtalya`dan Associazone Cotoniera Liniera e delle Fibre Affini, Polonya`dan Gdynia Cotton Association, İngiltere`den Liverpool Cotton Association, Brezilya`dan Bolsa de Mercadorias 6 Futuros, Fransa`dan Association Française Cotonniere, Hindistan`dan The East Indian Centro Algodenero Nacional, Amerika Birleşik Devletleri`nden de Amerikan Shippers Association`ın yer aldığı CICCA`ya 14. üye olarak dahil olan İzmir Ticaret Borsası, böylece uluslararası pamuk ticaretinde yaşanabilecek anlaşmazlıkların çözümünde hakem olabilme hakkını kazandı. İngiltere`nin Liverpool kentinde gerçekleştirilen genel kurul toplantısına CICCA Başkanı John Anderson ve CICCA Genel Sektereti Robert Williams ev sahipliği yaptı.
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan vekilleri Şadi Katırcıoğlu ve Ayhan Baran ile Yönetim Kurulu Üyesi Umur Simsaroğlu`nun yer aldığı Türk heyetine başkanlık eden İTB Meclis Başkanı Tuğrul Yemişçi, Liverpool`daki temasların ve CICCA üyeliğinin Türk pamukçuluğu açısından dönüm noktası sayılacağını söyledi. İzmir Ticaret Borsası`nın pamukçu üyeleri arasındaki anlaşmazlıkları çözüme kavuşturmada asırlık tecrübeye sahip olduğunu hatırlatan Yemişçi şunları söyledi,
Tekstil sektörünün artan pamuk ihtiyacı ve ülkemiz üretiminin bu talebi karşılayacak düzeyde olmaması nedeniyle, pamuk ithalatı yıllardır artıyor. İthalat yapan üyelerimiz, herhangi bir anlaşmazlık durumunda alıcı konumda olmalarına rağmen, satıcının tahkim koşullarına uymak zorunda kalıyor ve anlaşmazlıklar genellikle satıcının ülkesinde bulunan ve ya yurtdışında hukuken tanınmış diğer bir tahkim merkezinde çözümleniyor. Biz CICCA üyeliği ile bu tabloyu değiştirdik. 13 ülkeden temsilcilerin yer aldığı bu komiteye girerek, pamuk ticaretinde uluslararası hakem olabilme hakkı kazandık. Bu birliği oluşturan her kuruluş gibi, artık biz de tahkim konusunda dünyanın 14 otoritesinden biriyiz. Artık Türk pamukçuları, yurt dışındaki alışverişlerinde yaşanabilecek her türlü anlaşmazlık için İzmir ticaret Borsası`nı hakem tayin edebilecek.
TÜRKİYE ÖRNEK OLACAK;
Genel Kurul sonrası gerçekleştirilen konferansta CICCA üyelerine hitap eden İTB Yönetim kurulu üyesi Umur Simsaroğlu ise Türkiye`deki pamuk ekim alanlarının son otuz yıllık dönemde yüzde 39, üretiminin yüzde 124, verimin ise yüzde 62 oranında arttığını söyledi. Türkiye pamuk üretiminin 800 bin ton, tüketiminin ise 1 milyon 200 bin ton civarında olduğunu kaydeden Simsaroğlu, 400 bin ton pamuk ithalatının kaçınılmaz hale geldiğini belirterek, Türkiye, Türki Cumhuriyetler, Pakistan, Mısır gibi ülkelerin yer aldığı bölgede stratejik bir noktada bulunuyor. Bu nedenle pamuk üretimi ve ticareti açısından büyük bir potansiyele sahip. Ve yakın bir gelecekte uluslararası tahkim konusunda geniş bir coğrafyaya örnek olabilecek diye konuştu. (FİNASAL FORUM)