İşten çıkarmalar artıyor

13.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

İnternet sektöründe yaşanılan işten çıkarma olayları sektörün geleceği için soru işaretleri uyandırıyor

Dünyanın gözü internetin üstünde.. Herkes bir şekilde kendini bu yeni ekonomiye adapte etmeye çalışıyor.

Türkiye’de de Avrupa ve Amerika’daki internet şirketlerine özenerek herkes kendi firmasıyla elinden geldiğince bu yeni ekonomiye katılmaya çabalıyor. Ancak özellikle 2000 yılında artan yeni ekonomideki işten çıkarma ve iflas haberleri bu sektör hakkında soru işaretleri uyandırmaya başladı.

Büyük yatırımlar içeren bu sektör beklenen karı vermiyor mu?
2000 yılının ilk ayında Amazon.com’dan gelen 150 işçi çıkarılacağına dair haber Amazon yetkilileri tarafından yeniden yapılandırma olarak belirtildi. Ancak devamında gelen internet şirketlerindeki işgücü kırpma operasyonları bunun sadece yeniden yapılanma olmayacağı düşüncesini getirdi.

Türkiye...
Türkiye’de ise güçlü İnternet Servis Sağlayıcı(ISS)’larından olan İxir2000’nin Aralık ayında 300 çalışanından 55’inin işine son verdi. Halen en fazla eleman çalıştıran ISS firması özelliğini elinden bulunduran şirketin böyle bir işgücü kısıntısına gitmesi Avrupa ve Amerika’daki internet şirketlerinin başına gelenlerin Türkiye’yi de etkilediğinin göstergesi. Superonline gibi güçlü şirketler için de çıkan eleman çıkartma haberleri ise söylenti olarak kaldı.

Street.com..
16 Kasım’da İngiltere’deki şirketini kapatma kararı alan New York Times’la birlikte çalışan online yayın sitesi Street.com aynı dönemde %20 çalışanını da işten çıkarma kararı aldı. Ayrıca New York Times’la ortaklığını da bitiren site yeni ekonomi sektörünü takip edenleri oldukça şaşırttı. Analistler tarafından oldukça ciddi mali problemler yaşadığı belirtilen şirket şu anda var olan kadrosuyla yayınına devam ediyor.

New York Times Digital...
2001 yılının ilk haftasında ise New York Times Digital’den 69 kişi işten çıkarıldı. Toplam işgücünün %17’si demek olan bu rakamlar kötü gidişatın habercisi olarak yorumlanırken hala yeni ekonomiden umutlu olanlar da var.

Aralık’ta kültür ve politika konularında yorumlar yapan ve Amerika’da oldukça popüler bir site olan Salon.com %20 işgücüne denk olan 25 çalışanını işten çıkardı. Knightrider.com’un 34, Standard.com’un ise 36 çalışanını işten çıkarması arka arkaya gelen haberler arasındaydı.

Bütün bunların üstüne Reuters’ın bir kısmı internet bölümünde çalışanlar olmak üzere %7 işçi kısıntısına gideceğini bildirmesi internet yatırımcıları olddukça korkutmaya yetiyor.

Sadece internet siteleri işçi çıkarmıyor...
İnternet reklamcılığı yapan Doubleclick.com’un da geçtiğimiz Aralık ayında 170 çalışanının işten ayrılmasına izin vermesi internete bağlı olarak çalışan her şirkette benzer sorunlarla karşılaşıldığının göstergesi.

İnternet sektöründeki bu işçi çıkarma olayları son günlerde dünyanın 1 numaralı fiber-optik network sağlayıcısı kabul edilen Nortel’den gelen haberle tepe noktasına vurmak üzere. Nortel firması 5000 işçisini gözden çıkarma yoluna giderken akıllarda internetin geleceğine ilişkin negatif düşünceler uyandırdı.

Kendisi de işçi çıkaran Standard.com şirketinin yaptığı bir araştırmaya göre Aralık 1999’dan 8 Ocak 2001’e kadar dünya internet sektöründe işten çıkarılanların sayısı 40.131 kişi.

İnternetin geleceği umutsuz mu?
Teknoloji ve internet sektöründeki güçlü şirketler tarafından işçi kısıntısına gidilmesi “Yeni Ekonomi”ye duyulan güveni azaltırken halen bu sektörden yüksek gelirler elde eden şirketlerin de olması tezat oluşturuyor. Bazı uzmanlar bu olanları internet sektörünün durgunluğa gitmesi olarak yorumlarken birçok uzman da başarılı yönetim sayesinde karın mutlaka geleceği düşüncesini belirterek bunun geçici bir sıkıntı olduğunu söylüyorlar. İşçi çıkartan firmaların yetkilileri tarafından ise eleman çıkarılması bu firmaların yeniden yapılanması olarak yorumlanıyor.
(tradecnet.com)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.005 TL        
DOLAR
1.012 TL        
EURO
1.025 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.