İşte `Kriz Kahini`nin Türkiye görüşleri...

21.03.2014 - 09:49 | Son Güncelleme :

Roubini, Türkiye`nin kırılgan beşli arasında olduğunu söyledi...

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5fa8601c04688fbdc1c0.jpg">New York Üniversitesi profesörlerinden Nouriel Roubini, American Turkish Society Başkanı Murat Köprülü`nün düzenlediği ikili panelde, Türkiye`nin ekonomik ve finansal görünümü hakkında görüş bildirdi.

Bloomberg HT New York muhabiri Melike Ayan`ın takip ettiği panelde Roubini, Türkiye`nin kırılgan beşli arasında olduğunu söyledi. Asya endişelerinin Ukrayna endişelerinden daha büyük olduğunu belirten Roubini, Türkiye`nin parasal sıkılaştırma eğrisinin gerisinde olduğunu ifade etti ve ek parasal sıkılaştırmanın Türkiye için gerekli olabileceğini dile getirdi.

Ukrayna`daki krizin hafiflediğini söyleyen Roubini, Ben Avrupa`dayken Rusya ile anlaşma yolu aradıklarını söylediler dedi. Ukrayna durumunun Türkiye için sınırlı bir etki yaratacağını umduğunu fakat İran sorununun gazın kesilmesi durumunda etkili olabileceğini ifade eden Roubini, ayrıca Suriye`nin de Türkiye için sınırlı etki yarattığını belirtti.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Roubini Türkiye`de demokrasinin birkaç yıl önceye oranla sorunlar barındırdığını söylerken, Politik riskler işletmeleri ve ticareti etkileyebilir. Ayrıca başkanlık sistemi, Erdoğan Cumhurbaşkanı olsa bile olası durmuyor. Politik sıkıntılar var fakat uzun vadede durumu etkilemeyecektir dedi.

Melike Ayan`ın, Yellen`ın faiz oranlarının daha erken artırılabileceğine yöenlik dünkü yorumları, gelişen piyasalardan para çıkışına neden oldu. Bunun artmasını bekliyor musunuz? şeklindeki sorusuna Roubini şu sözlerle cevap verdi:

Piyasa aşırı tepki verdi. Fed`in istekleri dün büyük bir değişiklik göstermedi. Yellen güvercin tutumu gösterdi fakat basın toplantısındaki sorular başkanı şahinleştirdi. Eğer faiz sonbahardan önce artırılırsa, o zaman endişelenmeye başlarım. Dalgalanma etkisi bir süre daha devam edecek.

Roubini sözlerini şöyle sürdürdü:

Hanehalkı daha savunmasız hale gelebilir. Şirketler daha iyi bir konumdalar. Büyüme yüzde 1.9`a düşebilir. Türkiye`de bankacılık ve inşaat sektörleri, küresel çaptaki yavaşlama ve yerel taleplerin azalması ile daha hassas duruma gelebilir.

Gayrısafi yurtiçi hasıla açısından, Türkiye`deki en iyi ve en kötü senaryolar nedir? şeklindeki bir soruya ise Roubini, Eğer demokrasi ve politika sorunları azalırsa, Türkiye muazzam bir başarı öyküsü ortaya koyabilir. Türkiye tecrübeli, birikimli bir ülke. Ulaşım, lojistik ve sanayi Türkiye`de oldukça iyi. Makroekonomik istikrar, bütçe açığındaki zayıflığı azalttı. Orta gelir açığının önlenmesi, Türkiye`yi muazzam bir başarıya götürebilir. Fakat en kötü senaryo ise yapısal reformlar, büyümenin vasat seviyede olması. Yapısal ekonomik reformlara bağlı olarak, kendinizi borç-özkaynak, uzun vade-kısa vade, yerli-yabancı para konularında finanse edip edemeyeceğiniz belirlenir. Dik faiz eğrileri kısa dönemli borçlara neden olur. Faiz eğrisi uzun bir süre tersine dönerse, bu durum ekonomiyi yavaşlatabilir şeklinde cevap verdi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.