İslami sermaye gözünü çekmecedeki marklara dikti

22.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Almanya`da faaliyet gösteren İslami holding uzantısı şirketler, gurbetçi parasını çekebilmek için yeni bir yöntem keşfettiler. Ekonomist Dergisi`nde yer alan habere göre, İslami sermaye simdi gözünü ‘‘çekmecedeki para’’ya dikti.

YURTDIŞINDA yaşayan Türklerin birikimlerini toplamak amacıyla kurulan Jetpa, Büyük Avrasya, Büyük Darbaz, Sotokon, Başak, Sur, Esra gibi holdingler gurbetçilerin parasını geri ödeyemeyince artık para toplayamaz hale geldi. Ve yeni para toplama yöntemleri geliştirmeye başladı.

Ekonomist`in haberine göre, Almanya`da işçiden 100 mark, işverenden de 78 mark kesinti yapılarak oluşturulan bir tasarruf sistemi var. İşçi adına biriktirilen bu paralar Alman fonlarında yüzde 2 faizle kullanılıyor. Şimdi devreye giren İslami holdingler, ‘‘çekmecedeki para’’ dedikleri bu birikimlere göz dikti.

İslami holdinglerin ‘‘fetrah’’ adını verdiği bu yeni sistem, toplanan paraların kullanımı konusunda eski rahatlığı sağlamıyor. Sadece Alman kanunlarından yararlanarak para toplamak için yeni bir çözüm olarak görülüyor. Burada para toplayan holding bir şekilde Alman yasalarına göre denetim altına girerken, gurbetçilerin verdiği paralar da eskiye oranla güvence altına alınıyor. İslami holdinglerin yetkilileri, şimdi Almanya`da fetrah sistemini öğrenmeye çalışıyor.

Fetrah yani fonlar gayrimenkulden havacılığa kadar birçok sektörü içeriyor. Bu fonları kurmak için Alman mali kuruluşu Bundesaufsichtsamt für das Kreditwisen`den izin almak gerekiyor. Yatırım süreleri de 5 yıldan başlıyor, 20 yıla kadar uzanıyor. Yatırımcının bu fonlara girmek için çok büyük paralara ihtiyacı yok. Fon yatırımı için her ay 100-200 mark gibi rakamlar yeterli oluyor.

Fon sistemini kullanacak olan holdinglerin hedefi her yatırımcının sahip olduğu hesap edilen 10 bin marklık mevduat. Fon sistemine geçmek isteyen holdinglere danışmanlık yapan Win & Win Consulting şirketinin sahibi Coşkun Delikara, yeni sistem sayesinde 8 milyar mark mevduatın toplanabileceğini söyledi. Delikara, sistemi şöyle anlatıyor:

‘‘1970`den itibaren Almanya`daki işçilere lanse edilen bir tasarruf sistemi var. Bunların arasında hayat sigorta şirketleri ve yapı tasarrufu gibi kuruluşlar Türklerin piyasasına girip 8 milyar marklık bir mevduata ulaşmışlar. Bu 8 milyar marklık mevduat yüzed 2 gibi düşük bir rakamla nemalandırılıyor. Eğer para sahibi kabul ederse parasını bir miza ile islami holdinglerin kurduğu yeni fonlara yönlendirebiliyor’’


Kombassan ile aynı değiliz:

FON sistemini uygulamaya koyan Silm Holding`in Yönetim Kurulu eski Milli Selamet Refah gibi partilerin kurucularından Mehmet Emin Aksay, ‘‘Kombassan,. Endüstri gibi diğer holdinglerin kategorisine girmiyoruz. Bizim yapımız fon şeklinde. Biz fon kuruyoruz, tahvil çıkartıyoruz’’ diyor. Fon sistemini uygulayanlardan biri Gap Holding GmbH. Avrupa Milli Görüş Teşkilatları Başkanı Hasan Damar`ın oğlu Yavuz Damar ile eski MÜSİAD üyesi Abdullah Gümüş`ün ortak kurduğu Gap Holding kısa süre önce ikiye bölündü. Damar, Gap Holding GmbH ile Almanya`da, Gümüş ise Gap Anadolu Holding ile Türkiye`de faaliyetlerini sürdürüyor. Yavuz Damar, Jetpa`nın batması, Kombassan`a ihtiyati tedbir kararı konulmasından sonra insanların bu holdinglere güvenini kaybettiğini, bu yüzden fon sistemini seçtiklerini söylüyor.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.003 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.014 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.