İşadamları Özel Uçmayı Sevdi
Türk işadamlarının, iş amaçlı yaptıkları seyahatlerde özel uçak kullanma eğilimi, her geçen gün artıyor. Büyük şirket sahipleri ve yöneticilerinin ``zamandan kazanma`` düşüncesi sonucu ortaya çıkan özel uçak tutkusu, Türkiye`deki özel uçak filo kapasitesini giderek büyütüyor. Yılın büyük bölümünü yurtdışında geçiren işadamları, teknolojinin son ürünü, her türlü konfora haiz uçaklara sahip olabilmek için adeta birbirleriyle yarışıyor.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü`nden (SHGM) alınan bilgiye göre, Türkiye`de faaliyet gösteren hava taksilerinin sayısında her geçen gün artış meydana geliyor. Özel amaçlı kullanılan jet ile tek ve çift motorlu uçakların sayısı 228`e, bu uçak filosunun koltuk kapasitesi de toplam 1225`e ulaştı. Türkiye`de, SHGM`nin kontrolünde faaliyette bulunan hava taksi işletmelerinin sayısı ise 57`ye yükseldi. SHGM`ye kayıtlı, tek motorlu ve hobi amaçlı kullanılan hava araçları dışında, yaklaşık 70 adet iş jet uçağı bulunuyor. `Challenger`, `Gulfstream`, `Falcon` ve `Citation` gibi dünyanın en ünlü uçak imalatçılarının hemen hepsi, Türk pazarında yer alıyor. Son teknoloji ürünü, 9 - 14 yolcu kapasiteli ve fiyatları 7 ile 22 milyon dolar arasında değişen bu uçaklar, Türk işadamları tarafından tercih ediliyor.
KİRALAMA BEDELLERİ;
Holding veya şirketlerin, satın alma ya da leasing (kiralama) yöntemiyle sahip oldukları uçaklar, kendi kullanımları dışında kalan zamanlarda ise kiralanıyor. Böylece uçağın masraflarının bir kısmının karşılanması sağlanıyor. Uçak kiralama işlemi de 1 saatlik süreler üzerinden yapılıyor. Pervaneli bir uçağın saatlik kiralama bedeli 1200 dolar, 7 kişilik bir jet uçağının ise 3 bin dolar. Yurtiçi uçuşlarda bu ücretlere, yüzde 25 KDV de ekleniyor. (FİNANSAL FORUM)