Irak Şarta Karşı
Irak`ın BM ile yeniden önkoşulsuz olarak diyalog kurma niyetinden sonra ABD`nin şartlar öne sürmeye başlaması, Bağdat`ı rahatsız etti. Irak, diyalog için ABD`nin öne süreceği şartları kabul etmeyecek.
Irak`ın El Tavra gazetesi, Devlet Başkanı Saddam Hüseyin`in, Irak ile BM arasındaki diyaloğa yeniden başlanması için ABD`nin öne süreceği hiçbir şartı kabul etmeyeceğini yazdı. Irak`ın BM ile yeniden önşartsız olarak diyalog kurma niyetini açıklamasından sonra ABD`nin şartlar öne sürmeye başladığı ifade edilen yazıda, `Amerikalılar, Irak`ı koruma altına almak için ambargoyu baskı aracı olarak kullanıyor.` denildi.
Yazıda, Iraklıların, 1990 yılında Kuveyt`in işgalinden beri BM`nin uyguladığı yaptırımların kaldırılması için haklarını savunma konusunda hiçbir zaman bu kadar kararlı olmadığı belirtildi. Irak ve BM, yaklaşık bir yıllık bir aradan sonra gelecek yıl başında tekrar diyalog kurma niyetinde olduğunu açıklamışlardı.
BM: Ramazan`dan sonra
Irak`tan gelen bu açıklamaya karşın, Bağdat ve BM arasında, Irak`ta silah denetimlerinin yeniden başlatılmasına yönelik olarak Ramazan ayından sonra görüşmeler yapılacağı bildirildi. Görüşmelerin başlatılmasına ilişkin görüş birliğinin, BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile Irak`ın BM Daimi Temsilcisi Said Hasan arasında yapılan toplantıda sağlandığı belirtiliyor. BM Güvenlik Konseyi, Irak`a 10 yıldır uygulanan ambargonun kaldırılması için silah denetimlerinin tamamlanmasını ve Irak`ın elindeki kitle imha silahlarının tamamıyla tasfiye edildiğinin bir raporla bildirilmesini şart koşuyor. BM sözcüsü Fred Eckhard, `Genel Sekreter Annan, Irak`ın, UNMOVIC adlı komisyona bağlı silah denetçilerinin incelemelerine yeniden başlamalarına izin vereceği kanısında.` dedi.
`Denetçiler gelmesin`
Öte yandan, Irak Başbakan Birinci Yardımcısı Tarık Aziz ise, Bağdat`a yeni silah denetçilerinin gelmesini reddetti. Moskova`dan dün ayrılan Aziz, hareketinden önce yaptığı açıklamada, Hans Blix başkanlığındaki yeni BM denetim heyetine ülkeye giriş izni vermeyeceklerini belirtti. Aziz, Irak–BM doğrudan diyaloğunun başlaması yönünde BM Genel Sekreteri`nin sunduğu öneriyi incelemekte olduklarını da ifade ederek, `Bize uygun olan bir zamanda bu diyaloğu başlatacağız` dedi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı`nın bir yetkilisi de, BM heyetinin Irak`a girişine izin verilmesinin ve Irak`a yönelik kararlara tamamen uyulmasının gerekliliğini görüşmelerde dile getirdiklerini belirterek, `Ancak buna paralel olarak, Irak`a yönelik ekonomik yaptırımların kaldırılacağı yönünde bu ülkeye beklentiler gösterilmelidir` diye konuştu.(ZAMAN)