Irak`a Tadilatlı Petrol Satış Programı
BM ile Irak arasında 6 ay süreyle petrol satışına ilişkin günlerdir süren pazarlıkların ardından Bağdat`a 525 milyon dolarlık nakit miktarını doğrudan kullanma imkanını veren plan kabul edildi.Güvenlik Konseyi`nde kabul edilen plana göre Irak, nakit olarak alacağı mallar için izin almayacak.
BM Güvenlik Konseyi Irak`a petrol karşılığı gıda verilmesi uygulamasının 6 ay süreyle uzatılmasını oybirliğiyle kabul etti. Irak`ın petrol karşılığında gıda almasına imkan veren 6 aylık süre 2000 yılı içinde 5 Aralık`ı 6 Aralık`a (dün) bağlayan New York saatiyle geceyarısını 1 geçe (TSİ 07:01) başladı. Kabul edilen karar tasarısı, petrol satışından elde edilecek gelirin yüzde 13`ünün, Kuzey Irak`ta yaşayan halkın ihtiyaçları için ayrılmasını, ancak çifte amaçlı maddeler ile yedek parçaların öngörüldükleri amaç için kullanıldıklarının denetlenmesini gerektiriyor. Tasarı kapsamına bu kez ilk defa olarak inşaat sektörü ve altyapı projeleri de dahil edildi.
Irak`ın 6 aylık dönemde, petrol tesislerinin modernleştirilmesi amacıyla 600 milyon dolar tutarında yedek parça satın almaya devam etmesini de karara bağlayan tasarı, Irak`ın petrol sanayini işler halde tutmak ve üretim kapasitesini artırmak üzere talep ettiği 6 ayda600 milyon euro (yaklaşık 525 milyon dolar) tutarındaki tahsisata da yeşil ışık yaktı. Ancak bu paranın tahsis edilmesi Güvenlik Konseyi`nin onayına bağlı olacak.
Irak`ın ithal edeceği insani yardım ve acil ihtiyaç maddeleri listelerinin genişletilmesi ve güncelleştirilmesini de kabul eden Güvenlik Konseyi, bunlara gıda ve ilacın yanı sıra tarımsal ekipman, eğitim malzemesi, temiz su sağlama ve sağlığı koruma malzemelerinin eklenmesini benimsedi. Getirilen bir başka kolaylık sayesinde Irak`ın bu maddeleri satın almadan önce BM yaptırımlar komitesinden izin istemesine gerek kalmayacak. Tasarı, Irak`ın petrol satışından elde ettiği paranın toplandığı emanet hesabından tazminat fonuna nakledilecek para miktarının yüzde 25 olmasını da karara bağlıyor. Bu arada, yaptırımlar komitesinin askıya aldığı sözleşme sayısının azaltılması da öngörüldü. Kabul edilen karar tasarısında, Irak`a komşu ülkelere de çağrıda bulunularak, bu ülkeden kaynaklanan petrol ve petrol ürünü kaçakçılığının durdurulması için gerekli önlemleri almaları isteniyor. BM Genel Sekreteri Kofi Annan, bu konuda bir rapor hazırlayarak 31Mart 2001 tarihine kadar yaptırımlar komitesine sunacak. Rapor, Irak`a kaçak yoldan sokulan yasak maddeleri de kapsayacak. Tasarı, Güvenlik Konseyi`nin, Irak`ın Suriye üzerinden petrol ihraç etmek üzere yaptığı girişimlere karşı olmadığını da belirtiyor. (FİNANSAL FORUM)