İnternette 3 boyut devri

14.03.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

İnternet tarayıcılarının yavaşlığından sıkılan Mike Rosen adlı bir mimar, bunlara 4 boyut daha ekleyerek büyük bir hız kazandırdı

İnternet tarayıcılarının yavaşlığından sıkılan Mike Rosen adlı bir mimar, bunlara 4 boyut daha ekleyerek büyük bir hız kazandırdı. Rosen`ın, geçen kasım Las Vegas`ta yapılan Comdex Fuarı`nda tanıttığı 3D web tarayıcısının beta versiyonu kullanıma sunuldu. Web sitesinden ücretsiz olarak indirilebilen CubicEye adlı tarayıcı küp şeklindeki tek bir pencerede aynı anda beş Web sayfasını gösterebiliyor. İnternet sitesinde yeni tarayıcının nasıl çalıştığını da izah eden Rosen`in tarayıcısını kullanan kişi, sayfaları bir odanın kapısında durarak içeri bakıyormuş gibi görüyor.

Diğer bir deyişle kullanıcı, klasik düzende olduğu gibi tek bir sayfayı değil, biri karşı duvarda, biri tavanda, bir yerde, ikisi ise sağ ve sol duvarlarda olmak üzere 5 sayfayı aynı anda görebiliyor. Bu sayfalardan sadece tam karşıdaki aktif ekran`` görevi yapıyor ve en net şekilde görülüyor. Diğer sayfalar ise çok net okunmamakla birlikte rahatlıkla görülebiliyor. Kullanıcı bunlardan birini tıkladığı vakit bu sayfa derhal karşı duvara geçiyor ve oradaki sayfa ile yer değiştiriyor. Rosen, böylece kullanıcının (geleneksel kullanımda olduğu şekilde) sayfaları tek tek açmak ve her birinin açılmasını beklemek yerine 5 sayfaya birden aynı anda komuta etme olanağına kavuştuğunu`` ifade etti. Yeni tarayıcı, sayfaların herhangi bir yerine zum da yapabiliyor.

Kendi kübünüzü oluşturun
Yeni sistemde, sayfaların tümü kendiliğinden güncelleniyor ve kullanıcı bu değişikliklerin hepsine takip edebiliyor. Örneğin kübün sol tarafına bir haber portalı, sağına borsa sayfası, arkaya arama motoru, tepeye takvim uygulaması ve tabana da e-mail sitesi yerleştirebiliyorsunuz. Bu sayfalar arasında dolaşmak için menü çubuğu kullanılıyor. Arama moturunda yapılan aramanın sonuçları birden çok pencerede görülebiliyor.

3D tarayıcıyı tasarlarken, odalardan esinlendiğini belirten Rosen, CubicEye ile sadece istenilen konulardaki siteleri bir araya getirerek haber küpü ya da spor küpü gibi özel amaçlı küpler yaratılabileceğini söylüyor. Internet Explorer`ın üstünde bir kabuk gibi çalışan `kübik tarayıcı` ana standartları ve eklentileri de destekliyor. CubicEye, masaüstü uygulamalarını da tek bir pencerede görüntüleyebiliyor. CubicEye`ın internet sitesinde tarayıcının nasıl çalıştığı gösteriliyor. İnternet adresi: www.2ce.com/

İş dünyası için
Özelleştirilebilir bir arabirim olarak nitelendirilen CubicEye, özellikle iş dünyası hedef alınarak tasarlanmış bir yazılım. Mimar Mike Rosen, bu ürünü tasarlarken amacının, daha kolay ve etkin bir sörf sayesinde, hem satıcılar hem de tüketici açısından verimi artırmak olduğunu söylüyor. Küp şeklindeki yeni tasarımını internet sörfünde bir devrim olarak nitelendiren Rosen, Bu yeni bilgi çağının ara birimi olacak dedi.

Rosen, CubicEye`ı eğlenmek amacıyla geliştirmemiş. Philedelphia şehrinde sanal bir tur tasarlayan ve mimari tasarımlara sanal gerçeklik katmasıyla ünlenen Rosen, 3 boyutlu tarayıcısıyla, internet için de sanal gerçeklik merkezli bir yaklaşım geliştirdiğini söylüyor. Bazı uzmanlar sıradan kullanıcıların bu tür bir tarayıcıyı kullanmak istemeyeceğini söylerken, Rosen, `power user` olarak nitelendirilen profesyonelleri ve interneti yoğun kullananları hedeflediğine dikkat çekiyor.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.