İncirde Siyah Küf Endişesi

12.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Türkiye`nin geleneksel ihraç ürünleri arasında yer alan kuru incirde `siyah küf` sorunu yaşanıyor. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin fiyat düşürmek amacıyla bu durumu kullanmasından endişe ediliyor.


Kuru incirde `siyah küf` tespit edilmesi endişe yarattı. Kurak geçen bir sezonun incir ağacında yarattığı stres ve incirin döllenmesinde kullanılan hastalıklı
`iğlek`lerin bu duruma yol açtığını belirten sektör temsilcileri, bu durumun insan sağlığını tehdit eder bir yanı olmadığını özellikle vurguladı. Öte yandan sorunun gelecekte yaratabileceği durumu dikkate alan Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) de Ege Üniversitesi ve Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü ile birlikte bir çalışma başlattı. Ege Kuru Meyve ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Menaş Gabay, Siyah küf duyumu doğru. İncir ağaçlarına kuru incir oluşumunu sağlamak için erker incir `iğlek` asılır. İğleklerden çıkan sinekler duruma göre 15- 50 arası inciri döller. Bazı erkek incirlerde, iğleklerde bulunan sineklerin hastalıklı olması sonucu `siyah küf` oluştu. Bu ciddi bir konu değil diye konuştu.


İHRACATTA SIKINTI YARATMAZ;

Siyah küf bulunan incirlerin yüzde 99 oranında gözle tespit edilebildiğini anlatan Gabay, Bu durum ihracatta sıkıntı yaratmaz. Çünkü aflatoksin ve benzerleri gibi kimyasal bir şey değil, tamamen bitkinin doğasından kaynaklanan bir durum dedi. Gabay ayrıca EİB`nin Ege Üniversitesi ve Erbeyli İncir Aarıştırma Enstitüsü ile birlikte yürüttüğü çalışma hakkında da bilgi vererek şunları söyledi, Asıl iş müstahsile düşüyor. Müstahsil hastalıklı iğlekleri tespit ederek imha etmeli. Biz müşterek yürüttüğümüz çalışma ile müstahsile iğlek vereceğiz. Ancak, incirin döllenmesi Haziran ayında başlar. Dolayısıyla, Ege Üniversitesi ve Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü ile birlikte yürüteceğimiz çalışma da üreticiye iğlekleri Nisan, Mayıs aylarında vererek gelecek yıl bu sorunun ortadan kaldırılmasına uğraşacağız.


DEPO ŞARTLARININ İYİLEŞMESİ;

Tariş İncir Birliği Başkanı Ahmet Fevzi Aruman da sorunu önemsediklerini belirterek Avrupa Birliği ülkelerinin incire her sene bir sınır koyduklarını hatırlattı. Aruman, Siyah küf tamamen incirin kendi doğasından kaynaklanan durum. Ancak Avrupa, Türkiye`yi zorlamak için her sene bir sınır koyuyor dedi. Sağlıksız depolama koşullarında hastalığın yayılma tehlikesi bulunduğunu hatırlatan Aruman, bu nedenle depo şartlarının iyileştirilmesi gerektiğini kaydetti. Sağlıklı iğlek yetiştirilmesinin de gereğine işaret eden Aruman, Hastalık çok yoğunsa dışarıdan tespiti mümkün. Aksi takdirde siyah küf incirin içinde gelişen bir olay. Açıp bakmadıktan sonra göremezsiniz. Bundan sonra laboratuarlarda bu konuya da dikkat etmek gerekecek. Konu büyük oranda ziraat teşkilatını ilgilendiriyor. İhracatçıların da müstahsili bu konuda uyarması gerek diye konuştu. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.