IMF ve devler mesaj yağdırdı

17.03.2004 - 09:13 | Son Güncelleme :

Dünya devlerinin yöneticileri, IMF Türkiye Temsilcisi Brekk, Devlet Bakanı Babacan, IMF Avrupa Direktörü Deppler ve IMF Türkiye Masası Şefi Moghadam`dan Türkiye`yi dinledi. FOTOĞRAF: ŞULE YÜCEBIYIK

Türkiye`nin genel gidişatının olumlu olduğunu belirten IMF Avrupa Direktörü Deppler, `Bu Türkiye`nin ev ödevlerinin bittiği anlamına gelmez. Daha yapacak çok işiniz var` diye konuştu

IMF Avrupa Direktörü Michael Deppler, Başbakan Tayyip Erdoğan`ın başkanlığında önceki gün 19 uluslararası grubun CEO`suyla yapılan Yatırım Danışma Konseyi toplantısının olumlu geçtiğini söyledi. Türkiye`nin genel gidişatının olumlu olduğunu belirten Deppler, Ancak, bu Türkiye`nin ev ödevlerinin bittiği anlamına gelmez dedi. IMF Türkiye`den sorumlu İcra Direktörü Willy Kiekens ise, Türkiye`deki doğrudan yabancı sermaye girişinin artması konusunda IMF`nin üzerine düşeni yapacağını söyledi. Konsey toplantısına katılan dev şirketlerin CEO`larının ise Başbakan Erdoğan`a Oyunun ortasındayken kuralları değiştirmeyin dediği öğrenildi.
Önceki gün Çırağan Sarayı`nda gerçekleştirilen toplantının ardından basın mensuplarına yönelik verilen resepsiyona katılan Deppler, Sizce Yatırım Danışma Konseyi beklenen sonuca ulaştı mı? sorusunu şöyle yanıtladı: Başbakan Erdoğan`ın toplantı boyunca orada bulunması, CEO`lara güven verdi. Kendisine bire bir karşılaştıkları sorunları aktardılar. Yatırım ortamının iyileşmesi için gerekenler konusunda görüşlerini dile getirdiler. Olumlu bir toplantı oldu.


Kiekens umutlu
Türkiye`ye doğrudan yabancı sermaye girişinin artmasında üzerlerine düşeni yerine getireceğini belirten IMF Türkiye`den sorumlu İcra Direktörü Willy Kiekens da dün yaptığı açıklamada, toplantıya katılan CEO`lara Türkiye`deki ekonomik gelişmeler konusunda bilgi verdiklerini, özellikle IMF destekli programın uygulanmasıyla göstergelerdeki olumlu gidiş hakkında sunum yaptıklarını kaydetti.
Toplantıda CEO`larının görüş ve önerilerinin ayrıntılı şekilde alınarak, kayda geçirildiğini belirten Kiekens, hükümetin de buradan sonuçları uygulayarak takip etmesi halinde çok somut neticeler alınacağına inandığını söyledi.
Bu arada, toplantıda katılımcıların Erdoğan`a, Önümüzü uzun süreli görmek istiyoruz. Kuralları sık sık değiştirmeyin. Özellikle maç ortasında oyun kuralını değiştirir gibi adımlar atmayın. Yatırımcıyı yatırım yaptığına pişman etmeyin dediği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, CEO`lar, yatırımın ortasındayken, mevzuatta, yasalarda ve vergi sisteminde aleyhte düzenlemelerin sıkıntı yarattığını söyledi. CEO`lar, Türkiye`nin yakaladığı ekonomik ve siyasi istikrar şu anda iyi. Bizim açımızdan istikrarın kalıcı olması önemli. Artık altı ay, bir yılı değil, 3-5 yılı görebilelim mesajı verdi.


Gözler diğer devlerde
Toplantı sonrasında hükümet cephesinde ortaya çıkan görüşler şöyle:
Dünyanın en büyük 500 şirketinden 106`sı Türkiye`de, 400`ü yok. Amacımız bu 400`e ulaşmak. Fidan dikiyoruz. Ne zaman meyve verir bilemeyiz. Yabancı önünü görmek istiyor. Yarı yolda mevzuat değişince hesapları da altüst oluyor. Toplantıda çalışma saatleri , grevler gibi konuların da konuşulduğunu belirten üst düzey bir hükümet yetkilisi, Burada ABD ile AB arasında çok büyük fark var. ABD çok daha esnek. Avrupa`nın ise sosyal güvenlik sisteminde ciddi hataları var. Bölgedeki işgücünün kolay hareket edebilir olması lazım. Türkiye`nin bugün sahip olduğu bazı avantajlar var ki AB`ye üye olacağız diye bunları yitirmemek lazım dedi.


`AB sizi isteyecek`
Diğer yandan üst düzey bir hükümet yetkilisi, Türkiye`nin bir diğer avantajı da AB. Bizim AB`yi bu kadar önemsememiz de bu yüzden. Üye olan ülkelere ciddi yabancı sermaye akışı oluyor. Biz reformlarımızı güçlendirir ve sürdürürsek sorun kalmaz. Hatta AB`ye üyelikte sorun olsa bile işler iyi gider. AB`nin en büyük getirisi siyasal dönüşüm. Yeni katılan 10 ülke birliğin sorununu çözmüyor. Bizim genç girişimcimiz çok ve bu önemli fark diye görüş belirtti. Aynı yetkili, toplantıda konuşmacılardan birinin, Zaten Avrupa sizi isteyecek dediğini aktardı.
CEO`ların hükümet yetkililerine yönelttiği soruların başında ise `Cargill sorununun nasıl çözüleceği` oldu. Hükümet kaynakları, Cargill`in ABD dışındaki en büyük yatırımının Türkiye`de olduğunu belirterek, Bir şeyler yapılıyor. Tabii burada şu sorular da var. Örneğin, neden oranın tarım arazisi olduğunu bile bile izin verdiler? diyerek geçmişte yapılanları eleştirdi. Perakendecilik Yasası`nı da Metro gündeme getirdi. Hükümete yakın bir kaynak yasanın Başbakanlık`ta olduğunu, rahatsızlıklara yönelik görüşlerin toplandığını belirterek, Rasyonel bir şey ortaya çıkacak diye tahmin ediyoruz. Hükümet bir noktada çizgiyi çekecek. Büyük mağazalar verimliliği artırıyor, kayıt dışını önlüyor. 400 metrekarenin altında kalan alanla kurulu mağazaların kent içinde kalmasından yararlanacak olanların arasında BİM ve Ülker de var. Ancak sizin de bildiğiniz
üzere Cüneyd Zapsu da buna şiddetle karşı çıkıyor diye konuştu.


Ajans ne işe yarayacak?
Türkiye`nin Yatırım Promosyon Ajansı`nı kurması gerektiğinin dile getirildiği toplantıda bir uzman, İsviçre örneğini vererek, şunları söyledi: İsviçre Promosyon Ajansı`nın başkanıyla tanıştım. İlk
5 yılda bir şirketi İsviçre`ye çekebilmişler. Ancak, 25 yılda bu rakam 1000 şirketi aşmış.



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.