IMF: Türkiye bu sene...
IMF`nin 2013 Dünya Ekonomik Görünüm Raporu`na göre, Türkiye bu yıl yüzde 3,8 oranında büyüyecek.
<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/imf-5.jpg">IMF`nin 2013 Dünya Ekonomik Görünüm Raporu`na göre, Türkiye bu yıl yüzde 3,8 oranında büyüyecek.
ımg>Uluslararası Para Fonu`nun (IMF) 2013 Dünya Ekonomik Görünüm Raporu`na (DEG) göre, küresel ekonomi bu yıl yüzde 2,9 ve gelecek yıl yüzde 3,6 büyüme kaydedecek. Türkiye ise bu yıl yüzde 3,8 ve gelecek yıl yüzde 3,5 oranında büyüyecek.
IMF`in güncellenen raporunda, küresel aktivitenin ılımlı bir şekilde güçleneceği belirtilirken, buna rağmen risklerin aşağı yönlü kalmaya devam ettiği bildirildi.
Raporda, Çin ve gelişen ekonomilerdeki büyümenin konjonktürel ve yapısal nedenlerden dolayı son yıllarda görülen yüksek seviyelerinin gerisinde kalacağı aktarılırken, buna rağmen gelişmiş ekonomilerden daha fazla olacağına işaret edildi.
Japonya`nın, güçlü canlanmalara alışkın olduğu kaydedilen raporda, 2014 yılında mali politikalardaki sıkılaşmadan dolayı güç kaybedeceği vurgulandı.
HİSSE FİYATLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Raporda, Avro Bölgesi`nin resesyon sürecinden yavaş yavaş çıktığı, ancak ekonomik aktivite tahminlerine göre bunun yetersiz kalmaya devam ettiği bildirildi.
İki önemli gelişmenin yakın vadede küresel ekonominin gideceği yolu belirlediğine işaret edilen raporda, Piyasalar ABD`nin para politikalarında değişikliğe gideceğine ikna oldu. ABD Merkez Bankası`nın (Fed) tahvil alımlarını azaltacağı söylentileri, ABD`nin uzun dönemli tahvil faizlerinin beklenmedik bir şekilde yükselmesine yol açtı. İkinci olarak Çin`de orta vadede büyümenin önceki yıllar ve beklentilerin aksine daha yavaş gerçekleşeceği tahmin ediliyor denildi.
Raporda, süregelen risklerin yanında, bazı yeni aşağı yönlü risklerin gündeme geldiğine de değinilerek, ABD`deki politik çıkmaz, hükümetin kapanmasına neden oldu. Tahminler kapanmanın kısa süreceğini varsayıyor. Kısa süreli kapanmanın ABD ekonomisine etkisi sınırlı olabilecekken, uzun süreli kapanma ise ciddi zarar verebilir. Daha da önemlisi borç tavanının yükseltilmesi konusundaki başarısızlık, küresel ekonomiye ciddi zarar verebilir ifadelerine yer verildi.
OLUMSUZ ETKİLER ILIMLI BİR SEYİR İZLEMEKTE IMF raporunda, küresel piyasalarda görülen son istikrarsızlıkların, Türkiye`nin de içinde olduğu bazı yerel ekonomilerin finansal koşullarında daralmaya sebep olduğu vurgulanırken, Geniş portföy girişlerine sahip olan ülkeler, dış istikrarsızlıklara sahip olan diğer ülkelere göre küresel krizden daha fazla etkilendiler. Ancak, verilere göre daha dar finansal şartlara sahip olan ekonomilerde meydana gelen olumsuz etkiler ılımlı bir seyir izlemektedir denildi.
Türkiye`de finansal anlamda yaşanan bazı daralmaların, bu yılın ikinci yarısında ekonomik aktivitelerin yavaşlamasıyla sonuçlanacağına işaret edilen raporda, Türkiye`nin bu yılki büyüme beklentisini yüzde 3,4`ten yüzde 3,8`e çıkardı. Gelecek yıla ilişkin tahminini ise yüzde 3,7`den yüzde 3,5`e düşürdü.
Raporda ayrıca, önceki raporda yer alan Türkiye için bu yıl yüzde 6,6 ve gelecek yıl yüzde 5,3 oranındaki enflasyon tahminleri değiştirilmedi. Türkiye`de işsizlik oranı tahminlerinde de değişiklik yapılmayarak, bu yıl için yüzde 9,4 ve gelecek yıl için yüzde 9,5 şeklinde öngörüldü. Bu yıl için yüzde 6,8 olarak tahmin edilen cari işlemler açığının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla`ya (GSYH) oranı ise yüzde 7,4`e çıkarılırken, gelecek yıl için bu oran yüzde 7,3`ten 7,2`ye indirildi.
DÜNYA TİCARET HACMİ YÜZDE 2,9 BÜYÜYECEK
IMF güncellenen raporda, küresel ekonomi büyüme tahminini bu yıl için 0,3 puan azaltarak yüzde 2,9`a ve gelecek yıl için de 0,2 puan azaltarak yüzde 3,6`ya revize etti.
IMF, Gelişmiş ekonomiler için bu yıla ilişkin büyüme tahminini bir önceki rapora göre değiştirmeyerek yüzde 1,2`de bıraktı. Gelecek yıl için ise bu rakamı yüzde 2`de sabit tuttu.
Gelişen piyasa ve ekonomiler için bu yıla ilişkin büyüme tahminini 0,5 puan düşürerek yüzde 4,5`e indiren IMF, gelecek yıl için tahminini 0,4 puan indirerek yüzde 5,1`e çekti.
IMF, ABD`nin 2013 yılı büyüme beklentisini bir önceki rapora göre 0,1 puan azaltarak yüzde 1,6`ya, gelecek yıl için ise 0,2 puan düşürerek yüzde 2,6`ya indirdi.
Avro Bölgesi daralmasına yönelik tahmininde önceki rapora göre 0,1 puan iyileşmeye giden IMF, Avro Bölgesi`nin bu yıl yüzde 0,4 daralacağı tahmininde bulundu. Gelecek yıla ilişkin Avro Bölgesi büyüme tahmininde de değişikliğe gitmeyen IMF, bölgenin 2014 yılında yüzde 1 büyüyeceği öngörüsünde bulundu.
IMF, Çin`in bu yılki büyümesini 0,2 puan düşürerek yüzde 7,6 çekerken, gelecek yıla ilişkin büyüme tahminini de 0,4 puan azaltarak yüzde 7,3 şeklinde açıkladı.
IMF ayrıca dünya ticaret hacmindeki büyüme tahminini, önceki rapora göre 0,2 puan azaltarak yüzde 2,9`a ve gelecek yıl için ise 0,4 puan düşürerek yüzde 4,9`a revize etti.