IMF‘den Türkiye‘ye övgü

15.01.2014 - 14:23 | Son Güncelleme :

IMF, Türkiye için istikrarlı bir cari işlemler dengesi ile tutarlı olan büyümenin yüzde 2.75-3.5 aralığında olduğunu açıkladı

<ımg hspace="10" vspace="5" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf619a601c04688fbdd01d.jpg" align="right">IMF, Türkiye için istikrarlı bir cari işlemler dengesi ile tutarlı olan büyümenin yüzde 2.75-3.5 aralığında olduğunu açıkladı.

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye için istikrarlı bir cari işlemler dengesi ile tutarlı olan büyümenin yüzde 2.75-3.5 aralığında olduğunu belirtti.

IMF uzmanlarının global ekonomi ve politikalar hakkında görüşlerini paylaştığı IMFdirect adlı blogda, IMF ekonomistleri Alexander Tieman, Suchanan Tambunlertchai ve Isabel Rial, dün akşam saatlerinde, Türkiye: Dengesizlikleri Artırmadan Büyümeyi Canlandırma başlıklı bir yazı yayımladılar.

Yazıda, Türk ekonomisi hakkında son yıllık gözden geçirmemiz kapsamında yapılan bir regresyon analizi ekonomik politikalar veya ekonomik ortamda önemli bir değişiklik olmaması durumunda, istikrarlı bir cari işlemler dengesi ile tutarlı olan büyüme seviyesinin yüzde 2.75- 3.50 aralığında olduğunu öne sürmektedir denildi.

SON 19 YILLIK ENFLASYON RAKAMLARI İÇİN TIKLAYIN...

Başka bir deyişle, bu hız sınırının üzerindeki bir büyüme, daha yüksek bir cari işlemler açığına sebep olacaktır. Biz de bu sebeple politikaların dış açığı azaltmaya yönelik olması gerektiği, aksi takdirde yıllık yüzde 4 ila 5`lik büyümenin sürdürülebilir olma ihtimalinin bulunmayacağı görüşündeyiz. Yazıda geçtiğimiz on yıllık dönemde, Türkiye`nin büyüme performansı açısından son derece hak edilmiş övgüler aldığına değinilirken, Bu başarı öyküsü beraberinde, istikrarlı olarak büyüyen ve 2013 yıllında GSYH`nin yüzde 7.4`üne ulaşması tahmin edilen cari işlemler açığını getirdi denildi.

Dış açığın ekonomik büyüme için hız sınırı teşkil ettiğine dikkat çekilen yazıda, bu sınırın yapısal reformlarla değişebileceği görüşüne yer verildi. Daha hızlı büyüme sağlayacak politika önerileri başlığı altında reformlara örnek olarak rekabeti ve yurt içi tasarrufları artırıcı önlemler ile bütçedeki esnekliğin artırılması gösterildi.

Bütçede esneklik artırılması için harcama ve vergilendirmenin ekonomik şartlardaki değişikliklere göre uyarlanması tavsiye edildi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.