İhalelerde denetim artık `istisna`

01.07.2013 - 10:39 | Son Güncelleme :

Meclis`e gönderilen torba kanun tasarısı ile enerji kurumlarının yapım işleri Kamu İhale Yasası dışına çıkarıldı

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf67b0601c04688fbdf957.jpg">Meclis`e gönderilen torba kanun tasarısı ile enerji kurumlarının yapım işleri Kamu İhale Yasası dışına çıkarıldı. BOTAŞ, EÜAŞ, TETAŞ gibi kurumların yapacağı dev ihaleler de artık yasa denetiminde olmayacak.

Hükümetin son dakika çalışması olarak Meclis’e gönderdiği torba kanun tasarısı, Kamu İhale Yasası açısından “geri dönüş” olarak adlandırılacak tartışmalı düzenlemelere sahip.

Radikal Gazetesi`nden Hacer Boyacıoğlu`nun haberine göre; tasarı, bugüne kadar yapılmayan bir şeyi yaparak, enerji kurumlarının yapım işlerini Kamu İhale Yasası dışına çıkarıyor. Enerji Bakanlığı’nın kendisine yapacağı bir bina dahi Kamu İhale Yasası’nın denetiminde olamayacak.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

BOTAŞ, EÜAŞ, TETAŞ gibi kurumların yapacağı dev ihaleler de artık yasa denetiminde olmayacak. Tasarı, KİT’lerin tüm mal ve hizmet alımlarını da Kamu İhale Yasası’nın denetiminden istisna hale getiriyor. Aşırı düşük teklif konusunda da tartışmalı bir düzenleme yapılıyor ve aşırı düşük tekliflerin sorgulamadan ihaleyi alabilmesi için Kamu İhale Kurumu’na yetki veriliyor.

Şikâyet zorlaştırılıyor

Geçtiğimiz hafta TBMM ’ye gönderilen torba kanun tasarısında Kamu İhale Yasası da yeniden düzenleniyor. İhalelere şikayet yolunu “başvuru ücretlerini arttırarak” zorlaştıran tasarıda, Kamu İhale Yasası’nın istisna kısmı bir kez daha genişletiliyor. Bu kapsamda KİT’lerin bugüne kadar 6.7 milyon TL’yi aşmayan mal ve hizmet alımları yasanın dışında bırakılırken, tasarıyla herhangi bir sınır olmaksızın KİT’lerin tüm mal ve hizmet alımlarının ihale yasasının denetimi dışında olacağı öngörülüyor.

Ayrıca Enerji Bakanlığı ve bakanlığa bağlı tüm KİT’lerin yapım işlerinin de istisna olarak kabul edilmesi öngörülüyor. Bu durumda bakanlığın yapacağı herhangi bir bina da, BOTAŞ’ın veya EÜAŞ’ın yapacağı büyük ölçekli bir ihale de Kamu İhale Yasası denetiminde olmaksızın yapılabilecek. İhaleleri Kamu İhale Yasası kapsamından çıkarılması öngörülen kurumlardan olan BOTAŞ’ın eski yöneticilerine, Kamu İhale Yasası’na uygun davranmadıkları ve ihaleye fesat karıştıkları iddiasıyla dava açılmış olması da dikkat çekiyor.

Tasarıda yer alan bir diğer düzenleme ise, aşırı düşük teklifle ilgili. Bugüne kadar hükümet ve bürokrasi yetkilileri, yolsuzlukların temel kaynaklarından birinin aşırı düşük teklif olduğu yönünde açıklamalar yapıyordu. Bu çerçevede ihaleye aşırı düşük teklif verenlerin elenmesi, ihalelerin yapılabilir makul teklife verilmesi yönünde bir düzenleme yapılması bekleniyordu. Ancak tasarıdan bunun aksi bir düzenleme çıktı. Kamu İhale Kurumu, aşırı düşük teklifi herhangi bir sorgulama olmaksızın kabul etme ve ihaleyi sonuçlandırma konusunda yetkili olacak. Bu konuda kurum düzenleme yapacak. Kamu kurumları da bu düzenlemeye uygun hareket etmekle yükümlü olacak.

Tartışma yaratacak düzenlemeler

İhalelere şikayet yolu, başvuru ücretleri arttırılarak zorlaştırılıyor. Enerji Bakanlığı ve enerji KİT’lerinin ihaleleri, bir cümlelik düzenlemeyle Kamu İhale Yasası’nın dışına çıkarılıyor. KİT’lerin mal ve hizmet alımları da sınırlama olmaksızın ihale yasası dışında olacak. Aşırı düşük tekliflere tartışılacak düzenleme: Aşırı düşük teklife sorgusuz ihale verilebilir.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.