İhale ile umutlanan piyasalar
7.391 katrilyonluk rekor teklif gelen ihalede, Hazine yüzde 193.71 bileşik faizle 2.926 katrilyon satış yaptı
Pazartesi günü öğleden sonra ise Hazine`nin yüksek faiz vereceği beklentisison derece düşük işlem hacmiyle seyreden IMKB Tahvil ve Bono Piyasası`nda ihale vadesine yakın olan 23 Mayıs ve20 Haziran kağıtlarının bileşik faizlerini % 200 seviyesine çıkardı.
Piyasaları bu şekilde kapatıp sabah erkenden işe geldiğimizde henüz daha çay servisi bile başlamadan telefonlarımızın çalmaya başladığını gördük. Uzun zamandır hiçbir ihale yerli müşterilerden bu kadar talep görmemişti. Diğer kurumları aradığımızda onlarda da aynı şekilde müşteri talebi vardı. Aslında sabah gazeteleri okuduğumuzdan, Merkez Bankası`nın son dönemde repo piyasasına müdahale etmesi sonucu repoların sadece % 80 brüt getirisi olduğunu bildiğimizden1994 krizi sonrası süper bonoyla devalüasyon zararlarının bir kısmını karşılamış bireysel yatırımcıların bu ihaleye bu kadar sıcak bakması bizepek de sürpriz olmamalıydı.
Sabah erken saatlerden itibaren ihale faizi için% 200 bileşik seviyelerinin üstü konuşulurken, Hazine`nin 2.5-3.5 katrilyonluk satış hedefinin 925.5 trilyonu kamu kuruluşlarına olmak üzere 1,096.5 trilyonluk kısmını ROT(rekebetçi olmayan teklif) satışı ile karşıladığı haberi faiz tekliflerinin aşağı çekilmesine sebep oldu. Sonuçta 7.391 katrilyonluk rekor teklif gelen ihalede, Hazine % 193.71 bileşik faizle 2.926 katrilyon satış yaptı. 27.06.2001 vadeli yeni bono Çarşamba günü valörlü işlemlerde% 151.21 bileşik faizle kapanırken yatırımcılara % 4.3 net getiri sağladı.
Hazine`nin kamu kuruluşlarına ROT yöntemiyle bu kadar yüksek satış yapması bazı çevreler tarafından serbest piyasa koşullarına aykırı bulunsa da, ihale sonucu ne zamandır yaprak kımıldamayan para piyasalarına hareket ve umut getirdi. Sonuçta Hazine de bu ihaleyi başarıyla tamamlamış ve faiz maliyetini beklenenin çok altında gerçekleştirmiş oldu.
Bundan sonra ne olur? diye kendi kendimize sorduğumuzda, ihale sonrasıtalebin hem yeni bonoda, hem de piyasadaki diğer kağıtlarda devam etmesinin bono piyasasındaki işlem hacminin yükselmesine sebep olduğunu görüyoruz. Yarın sabah bu talep biraz daha devam etse de, bu ihalede bankaların ve bazı bireysel müşterilerin portföy oluşturmaktan çok alıp satmak amaçlıalış yaptıklarını hatırlatmak istiyoruz. %4-5 arası net getiri bazı yatırımcılar tarafından yeterli görülebilir ve bonolarda kuvvetli bir satış getirebilir.Bazı yatırımcılar dövizlerini bozup ihaleden doğan TL borçlarını ödemek yerine kar satışı yapıp dövizde kalmayı tercih edebilirler.
Unutmamak gerekiyor ki ekonomi kurmayları her ne kadar iyi niyetle acil tedbirler için çalışıyor ve iktidar partileri liderleri tarafından destekleniyor olsa da asıl iş sadece acil tedbirler için 15-16 civarında yeni kanun çıkartması gereken meclise düşüyor. Başka bir deyişle alınan kararlar değil, çıkartılacak kanunlar önemli. Uygulanmakta olan dalgalı kur politikası ise hepimizi korkutmaya devam ediyor.
Erden Emanet
RAYMOND JAMES YATIRIM FONLARI MÜDÜRÜ