Iç Borç Stokunun Vadesi Kısalıyor

25.09.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Hazine, 2001`e ortalama vadesi daha fazla kısalmış iç borç stokuyla girecek. 1999 sonunda 16.3 ay olan iç borç stokunun ortalama vadesi ağustos sonunda 15.9 aya kadar indi.Hazine`nin iç borç stokunun ortalama vadesi giderek kısalıyor. İç borçlanmanın bu yıl 1999`a göre daha kısa vadeli tahvillerle gerçekleştirilmesinden kaynaklanan bu gelişmenin, iç borç stokunun devir hızını gelecek yıl önemli ölçüde artırması bekleniyor. Hazine Müsteşarlığı`ndan edinilen verilere göre, Ağustos sonunda 31 katrilyon 393 trilyon liraya kadar yükselen iç borç stokunun, vadeye kalan gün yöntemiyle hesaplanan ortalama vadesi 15.9 aya kadar geriledi. Ortalama vade 1999 yılı sonunda 16.9 aya kadar uzamıştı. Bu gelişme Hazine`nin bu yıl borçlanmasını ağırlıklı olarak 1 - 2 arasında ki kırık vadelerle gerçekleştirmesinden kaynaklandı. Bu yıl Ocak - Ağustos döneminde iç borçlanmanın yüzde 58.9`u 1 - 2 yıl arasında değişen kırık vadelerle gerçekleştirildi. 1999 yılının tümünde yapılan iç borçlanmanın yüzde 39.8`i 1 - 2 yıl arasındaki vadelerle yapılmıştı.Hazine bu yıl geçen yılkinden farklı olarak 2 - 3 yıl arasındaki kırık vadeler ve 3 yıl vadeli borçlanmaya gitmedi. 1999 yılında iç borçlanmanın yüzde 9.1`i 2 - 3 yıl arası, yüzde 5`i ise 3 yıl vadeli kağıt ihracıyla yapılmıştı. Bu yıl yaşanan faiz düşüşü nedeniyle Hazine`nin söz konusu vadelerde borçlanmaya başvurmaması yılın ilk sekiz ayındaki iç borçlanmanın vadesini 14.3 aya kadar düşürürken, iç borç stokunun vadesini de 15.9 aya kadar kısalttı. Hazine bu yıl ki borçlanmasının yüzde 8.9`unu ise iki yıl vadeli kağıtlarla yaptı. Bonolarla yapılan borçlanmanın payı ise yüzde 19.8 oldu.
Bu yılın ilk dokuz ayında 24.5 katrilyon liralık iç borçlanma giden Hazine bunun, 906.9 trilyonunu bir yıl, 14.4 katrilyonunu 1 - 2 yıl arası, 2.2 katrilyonunu 2 yıl vadeli tahvillerle, 3.7 katrilyonunu 3 ay vadeli, 1.1 katrilyonu ise 1 yıl ile 9 ay arasındaki kırık vadelerle gerçekleştirdi. Nakit dışı satılan kağıtlarla borçlanma ise 2.1 katrilyon lira oldu. Nakit dışı borçlanmaların ortalama vadesi ise 12.7 ay olarak hesaplandı. Bu dönemdeki tahvil borçlanmalarının ortalama vadesi 14.4 ay, bono borçlanmalarınınki 4.8 ay oldu.
Hazine`nin bu yıl iç borçlanmada 1999`a göre daha kısa vadeli bir borçlanma stratejisi izlemesinde iç borç faizlerindeki düşüş eğilimi etkili oldu. Aynı düşüş eğiliminin gelecek yıllar da sürebileceği dikkate alındığında, Hazine daha kısa vadeli borçlanarak gelecek yılların özellikle de 2002 yılının faiz yükünü azaltmayı amaçlıyor. Ancak bu gelişme Hazine`nin iç borçlarının devir hızını gelecek yıl, bu yıla göre oldukça artıracak. Stokun vadesinin kısalması nedeniyle Hazine gelecek yıl anapara olarak daha büyük miktarda bir borcu geri ödeyip, hem bu ödeme için yeniden borçlanacak hem de bütçenin açığı için yeni borçlanmaya gitmek zorunda kalacak."Borçlanma açığın altında kaldı "Bu arada,Hazine`nin iç borç stoku uzun bir aradan sonra ilk kez bütçe açığından daha düşük artış kaydetti. Bunun en önemli nedenini Hazine`nin bu yıl dış borçlanmaya ağılık vermesi oluşturdu. Bütçenin, 10,3 katrilyon lira açık verdiği Ocak - ağustos döneminde iç borç stokundaki net artış 8.5 katrilyon lira oldu. Bütçenin ve diğer kamu açıklarının finansmanı için borçlanmak zorunda bulunan Hazine, bütçe açığının kalan kısmının finansmanını ise net dış borçlanma ile kapatmış gözüküyor. Hazine bu yılın ilk sekiz ayında 16 katrilyon liralık iç borç anapara geri ödemesi gereçleştirdi. Buna karşılık piyasalardan anapara olarak 24.5 trilyon lira borçlandı. İç borçlar için ödenen faiz ise 16.3 katrilyon lira oldu."Stokta hedef tutacak mı? "Ağustos sonu itibariyle 1999 yılı sonuna göre yüzde 37 oranında büyüyen iç borç stokunun, 1999 sonundaki gibi gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 58`i civarında sabit tutulması hedefleniyor. Yılın ilk sekiz ayındaki gerçekleşme ve kalan son dört aydaki iç borç geri ödeme önceki aylara göre daha düşük gerçekleşecek olması nedeniyle bu hedefin gerçekleştirilebileceği belirtiliyor.(FİNANSAL FORUM)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.