Hortumlanan 8 milyon $ kayıp

29.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Egebank`tan Harmak AŞ`ye usulsüz olarak verildiği öne sürülen 8 milyon dolardan haber yok. Harmak AŞ`nin paranın ödenmesi için Egebank`ın sahibi Murat Demirel`e ihtarname çektiği ortaya çıktı.

Ülke ekonomisinin zor günler yaşadığı son günlerde, gündemi aylarca oyalayan banka yolsuzlukları davası en ilginç gelişmeye sahne oldu. Egebank AŞ tarafından Harmak AŞ`ye usulsüz olarak verildiği iddia edilen 8 milyon doların nereye gittiği meçhul. Kredinin verildiği ileri sürülen Harmak AŞ sahibi Ömer Gülüştür`ün, kredinin kendisine ödenmediği ve bir an önce ödenmesi yolunda Egebank`ın sahibi Yahya Murat Demirel`e ihtarname çektiği ortaya çıktı. Krediyi kullandıracak banka yetkilisi Demirel adına ihtarnameyi, keşide sahibi Ömer Gülüştür adına vekili avukat Deniz Oral, 17 Temmuz 2000`de çekti. `Uhdenizde bulunan 8.008.000 doların fiili ödeme tarihindeki TC Merkez Bankası efektif satış karşılığı Türk parası olarak en yüksek faiziyle birlikte ödenmesi talebidir.` başlıklı ihtarname 2 maddeden oluşuyor. İlk maddede şu konuya yer verildi: Hissedarı bulunduğumuz Egebank AŞ neznindeki Harmak Makine San. Tic. AŞ tarafından müvekkilim adına açılan hesaba virman yapılan 8.008.000 doların bugüne kadar muhtelif şifai görüşmelere rağmen ödenmediği sabittir.

Demirel tarafından bilinmesi...

Yolsuzlukların kavranması açısından oldukça ilginç açıklamaların yapıldığı ihtarnamenin ikinci maddesinde yazan bilgiler ise şöyle: Yapılacak olan ödemelerin, müvekkilim ile Demirel ailesinin, uzun yıllara dayanan dostluğu, konunun bizzat Süleyman Demirel ve Şevket Demirel tarafından bilinmesi ve bu aşamalarda bir kısmı para, bir kısmı Denizli`de otel ile Mersin ve İzmir`de arazi verilerek ödeme yoluna gidilmesi; ancak geçen onca zamana rağmen hiçbir ödeme olmadığı şifai görüşmelerle kesinleşmiştir. Bu arada avukatı olarak randevu talebimiz iletilmiş, buna da olumlu bir cevap gelmemiştir. İhtarnamenin sonuç kısmında ise iki maddede belirtilen nedenlerden dolayı talep edilen kredinin, ihtar tebliğinden itibaren üç gün içinde Akbank Nişantaşı Şubesi`ndeki BU6/004735/01—3 No`lu Amerikan Doları hesabına yatırılması, aksi halde cezai ve hukuki her türlü yola başvurulacağı belirtildi.

Teminat gösterilen arsalar

Banka özkaynaklarını zarara uğratacak şekilde usulsüz kredi verdikleri, zimmet ya da dolandırıcılık yaptıkları iddialarıyla Egebank`ta görevli birçok yöneticiden bazıları tutuklu, bazıları ise tutuksuz olarak yargılanmaya başlamıştı. Bu konuda en çarpıcı açıklamaları, Egebank`ın hukuk işlerinden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olan avukat Özgen Tamuman, İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi`nde yapmıştı. Tamuman, Harmak AŞ sahibi Ömer Gülüştür`ün kredi istediğini, ancak teminat olarak gösterdiği Sarıyer`deki 550 dönümlük arsanın 200 hissedarı bulunduğunu, arsa üzerinde birçok yasal tedbir ve haciz kararı olduğu için teminat olarak gösterilemeyeceğini, bankanın genel müdürü Ümit Öndeş`e söylediğini iddia etti. Tamuman, yine teminat olarak gösterilen Harmak San. Tic. AŞ`nin ise uzun zamandır hiçbir ticari faaliyet gösteremediğini, bu nedenle de Ömer Gülüştür`e, istediği kredinin verilmesinin uygun olmayacağını, Ümit Öndeş`e söylediğini ancak Öndeş`in ise Gülüştür ile Süleyman Demirel`in arasının iyi olduğunu, araya birçok hatırı sayılır kişiler soktuğunu, bu nedenle teminatlar yetersiz olsa bile kredinin verilmesini istediğini ileri südü. Yahya Murat Demirel adına çekilen bu ihtarname haricinde iki tane de Egebank AŞ`ye ihtar çekildiği ve Demirel hakkında ayrıca dava açıldığı öğrenildi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.