Hisse senedi piyasasında balon var mı?
Krugman hisse senedi piyasasındaki yükselişle artan balon korkularının yersiz olduğunu söyledi
<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf69ff601c04688fbe05ea.jpg">Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman hisse senedi piyasasındaki yükselişle artan balon korkularının yersiz olduğunu söyledi.
ımg>Bu hafta, bir grup hedge fon yöneticisinin piyasaların FED’in parasal genişleme politikasından dolayı nasıl bozulduğu konusundaki görüşleri haberlerde geniş şekilde yer aldı. Çok sayıda tecrübeli yatırımcı çok düşük getiri ile uzun vadeli tahvil satın almanın delilik olduğunu söyledi.
Bu arada, hisse senetleri yeni rekorlar kırdı. Bu yükseliş bazı çevrelerde balon korkusunun da daha yüksek sesle dile getirilmesine neden oldu.
Ünlü ekonomist Paul Krugman New Times’daki köşesinde balon çığırtkanlarını eleştirdi ve ne hisse senetlerinde ne de tahvillerde balona dair bir emare olmadığını belirtti.
Ünlü ekonomist ilk olarak tahvildeki uzun vadeli faiz oranlarının öncelikle kısa vadeli faiz oranlarının beklenen bir fonksiyonu olduğunu kaydetti. Krugman, enflasyon tarihsel standartlara göre çok düşük ve işsizlik hala yüksek olduğu için FED’in çok uzun bir süre için faiz oranlarını yükseltmeyeceğini tahmin etmenin zor olmadığını söyledi. Parasal genişleme planlanandan önce sona erdirilse bile faiz oranlarının yükselmesi yakın gelecekte mümkün olmadığını söyleyen Krugman, önemli faiz artışlarının ise çok uzun bir zaman gerçekleşmeyeceğinin altını çizdi. Paul Krugman, temel varsayımlara bakıldığında tahvillerin fiyatının makul seviyede olduğunu belirtti.
Hisse senetlerine gelince; büyük hisse senedi endekslerinin 90`ların sonunda olduğundan daha yüksek seviyede olmasını pek çok kişinin hayra yormayacağını söyleyen Krugman bunun tek taraflı bir değerlendirme olacağını kaydetti. Endekslerdeki yükseliş konusunda kaygı duyanların şirket karlarına da bakması gerektiğini vurgulayan Paul Krugman, bunların 1990`lardaki seviyesinin iki katından fazlasına yükseldiğini söyledi. Ödüllü ekonomist ayrıca bu kadar düşük tahvil getirilerinin yatırımcıları hisse senetlerine yöneltmesinin beklenebileceğini belirtti.
Paul Krugman; “Bunun büyük bir kısmı siyasi ya da en azından ideolojik. Burada tartıştığımız olay büyük hedge fon yöneticilerinin Bernanke ve ekonomiyi canlandırmak için gösterilen çaba hakkında piyasaların mutsuz olduğunu söylemeleri. Bu düşünceler insanları herhangi bir kanıt olmasa da her şeyin ne kadar bozulduğu yönünde aptalca açıklamalar yapmaya itiyor. Durum bundan ibaret” dedi.