Hindistan`da Yeni Önlemler
YENİ DELHİ (A.A) - 20.11.2000 - Hindistan hükümeti, okur-yazarlığın yaygınlaştırılması amacıyla, herkese eğitim imkanı sağlayan, demode boşanma yasasında değişiklik ile gazeteciler ve diğer basın çalışanlarının ücretlerinin artırılmasına ilişkin kararları kabul etti. Parlamento İşleri Bakanı Pramod Mahajan, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra basına açıklamasında, bütüncül bir programla, 6-14 yaş grubundaki çocukların tümüne 2003 yılına kadar eğitim imkanı sağlanması şartıyla, 2010 yılına kadar herkese temel eğitim verileceğini bildirdi. Mahajan, bilhassa kız çocuklarının okullaşma oranının düşük olduğu bölgelere ağırlık verileceğini, merkezi devletin, bu program için 10 milyar rupi (217 milyon dolar) tahsis etmeyi planladığını duyurdu. Programın finansmanının yüzde 85`i merkezi devlet, geri kalanı eyalet yönetimlerince karşılanacak.
BOŞANMA KANUNU`NDA DEĞİŞİKLİK;
Hindistan hükümeti, 1869 yılında çıkarılan, artık günün ihtiyaçlarına cevap vermekten uzak Hindistan Boşanma Yasası`nda değişiklik yapılarak Hıristiyan kadınlara yönelik köhne ve ayrımcı hükümler ortadan kaldırılacak. Mevcut yasanın 10.maddesi uyarınca, evliliğinin sona ermesini isteyen bir Hıristiyan kadının, kocasının zina ya da evlilikte suç saylan diğer cürümleri işlediğini kanıtlaması gerekirken, kocanın sadece zinayı kanıtlaması yeterli görülüyor. Boşanma Yasası`ndaki bu değişiklik, Hindistan`daki diğer cemaatlere de uygulanacak.
BASIN ÇALIŞANLARINA ÜCRET ARTIŞI FERAHLIĞI;
Hükümet, gazeteciler ve diğer basın çalışanları için ücret kurulu oluşturulmasını tavsiye edip, 5 bin rupiye (yaklaşık) 107 dolar varan en düşük ücret için yüzde 100 oranında, 5001 rupi ile 7 bin rupi (150 dolar) arasında ücret alanlar için de yüzde 80 oranında geçim zorluğu tazminatı ödenmesini kararlaştırdı. Altı ila dokuzuncu sınıfa giren gazeteler için konut kirası tahsisatları sabitlenecek. Hindistan hükümeti, meteoroloji bölümünü, hortum, kasırga ve fırtına uyarısı ve hava tahminlerinde desteklemek amacıyla, ayrı bir meteoroloji istasyonu yapımını onayladı. Yapımı 750 milyon rupiye (16 milyon dolar civarında) malolacak bu uydu gelecek yılın Ekim ayında uzaya fırlatılacak. Hükümet, ayrıca, Tıp Eğitimi Doktora Enstitüsü ve Araştırma Yasası`nda, Bakan olan Parlamento üyelerinin, söz konusu Enstitü`nün idari kurulu üyesi olmasını yasaklayıcı değişiklik yaptı.