Hindistan açıkta “2 numara” yapmaya savaş açtı
Mondi, tuvalet yapımının yeni tapınak yapımından daha acil olduğunu belirtti
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf587b601c04688fbd9458.jpg">
1,2 milyarlık nüfusuyla Çin’den sonra dünyanın en kalabalık ülkesi olan Hindistan, hijyen sorununa kökten çözüm bulmayı hedefliyor. Yeni başbakan Narendra Mondi, tuvalet yapımının yeni tapınak yapımından daha acil olduğunu belirtti ve kabine 2019’a kadar açık alanda tuvalet ihtiyacı gidermeyi kendine hedef edindi.
ımg>
The Economist’te yer alan habere göre 130 milyon evin tuvaleti olmayan Hindistan’da, kırsalda yaşayanların yüzde 72’si ihtiyaçlarını çalıların arkasında, yol kenarında ya da açık alanda gideriyor. Dünyada tuvalet erişimi olmayan 1 milyar insanın 600 milyonu Hindistan’da bulunuyor.
Ülkede evlerde tuvalet olmaması güvenlik sorunları da yaratıyor. Gece tuvaletlerini yapmak için karanlığa gitmek zorunda olan genç kızlar saldırıya uğruyor. Mayıs ayında Uttar Pradesh bölgesinde gece ihtiyaç gidermeye çıkan iki genç kıza tecavüz edildikten sonra öldürüldü. Genç kızlar ağaca asılı halde bulundu. Maalesef bu olay münferit de değil.
Açık alanda bulunan dışkılar özellikle kalabalık alanda halk sağlığını tehdit ediyor. Dışkıların bitkilere, bahçelere ve insan gıdasına erişmesini önlemenin bir yolu bulunmuyor. Sindirilmemiş bakteriler toprağa, oradan da yetiştirilen ürünlere atlıyor. Sıkça görülen ve insanda kalori biriktirilmesini önleyen enteropati hastalığı bu şekilde yayılıyor. Bu hastalık gıda kalitesi artsa da Hindistan’da iyi beslenememenin nedenlerinden biri.
Dini inançlar da açıkta tuvalet ihtiyacı gidermekte etkili olabiliyor. Ülkedeki Hinduların yüzde 67’si tuvalet kullanmazken, bu oran Müslümanlarda yüzde 42. Araştırmalara göre kırsal alandakilerin sadece dörtte biri tuvaletten sonra elleri yıkamanın hastalıkları önlemekte etkili olduğunu biliyor.
Grafik: Kilometrekare başına en çok dışarıda tuvalet ihtiyacı giderenleri gösteriyor.ımg>