Hindistan açıkta “2 numara” yapmaya savaş açtı

22.07.2014 - 09:46 | Son Güncelleme :

Mondi, tuvalet yapımının yeni tapınak yapımından daha acil olduğunu belirtti

<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf587b601c04688fbd9458.jpg">

1,2 milyarlık nüfusuyla Çin’den sonra dünyanın en kalabalık ülkesi olan Hindistan, hijyen sorununa kökten çözüm bulmayı hedefliyor. Yeni başbakan Narendra Mondi, tuvalet yapımının yeni tapınak yapımından daha acil olduğunu belirtti ve kabine 2019’a kadar açık alanda tuvalet ihtiyacı gidermeyi kendine hedef edindi.

The Economist’te yer alan habere göre 130 milyon evin tuvaleti olmayan Hindistan’da, kırsalda yaşayanların yüzde 72’si ihtiyaçlarını çalıların arkasında, yol kenarında ya da açık alanda gideriyor. Dünyada tuvalet erişimi olmayan 1 milyar insanın 600 milyonu Hindistan’da bulunuyor.

Ülkede evlerde tuvalet olmaması güvenlik sorunları da yaratıyor. Gece tuvaletlerini yapmak için karanlığa gitmek zorunda olan genç kızlar saldırıya uğruyor. Mayıs ayında Uttar Pradesh bölgesinde gece ihtiyaç gidermeye çıkan iki genç kıza tecavüz edildikten sonra öldürüldü. Genç kızlar ağaca asılı halde bulundu. Maalesef bu olay münferit de değil.

Açık alanda bulunan dışkılar özellikle kalabalık alanda halk sağlığını tehdit ediyor. Dışkıların bitkilere, bahçelere ve insan gıdasına erişmesini önlemenin bir yolu bulunmuyor. Sindirilmemiş bakteriler toprağa, oradan da yetiştirilen ürünlere atlıyor. Sıkça görülen ve insanda kalori biriktirilmesini önleyen enteropati hastalığı bu şekilde yayılıyor. Bu hastalık gıda kalitesi artsa da Hindistan’da iyi beslenememenin nedenlerinden biri.

Dini inançlar da açıkta tuvalet ihtiyacı gidermekte etkili olabiliyor. Ülkedeki Hinduların yüzde 67’si tuvalet kullanmazken, bu oran Müslümanlarda yüzde 42. Araştırmalara göre kırsal alandakilerin sadece dörtte biri tuvaletten sonra elleri yıkamanın hastalıkları önlemekte etkili olduğunu biliyor.

<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf587c601c04688fbd945a.jpg">

Grafik: Kilometrekare başına en çok dışarıda tuvalet ihtiyacı giderenleri gösteriyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.