Hileli Bal Üretimi İhracatı Baltalıyor
Arıcılık ve bal üretiminde dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer alan Türkiye`de, bazı hileli ve kalıntılı üretim yüzünden bal ihracatını olumsuz etkilediği uyarısı yapıldı. Ege Canlı Hayvan, Su Ürünleri ve Mamulleri İhracatçı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Kalpaklıoğlu, yaptığı açıklamada, naftalin, şeker, ilaç ve diğer katıntılar bulunması nedeniyle Avrupa ülkelerinin, bu yıl ihraç edilen balın bir bölümünü iade ettiklerini söyledi. Yoğun pazarlama faaliyetleri sonucu, Avrupa ülkelerine bal ihracatının geçtiğimiz yıllarda 7 bin tona kadar çıktığını, ancak bu yıl 3 bin 350 ton ihracat yapılabildiğini ifade eden Kapaklıoğlu, firma sayısında da önemli düşüş yaşandığını belirtti. İhracatçılar olarak 2 yıldan bu yana karşılaştıkları sorunları sürekli dile getirmelerine karşın, konuya yeterince sahip çıkılmadığını savunan Kalpaklıoğlu, şöyle devam etti:
Şu anda en önemli konu, arıların şekerle beslenmesinden kaynaklanan problemlerdir. Bu şekilde üretilen ballar C13 testinden geçemiyor. Aşırı antibiyotik kullanımının balda bıraktığı kalıntılar da önemli sorun oluşturuyor. Balların iadesinde bu iki faktör önemli rol oynuyor. Ayrıca naftalin kullanımı ve arıların nişastayla beslenmesi de balın kalitesini düşürüyor. İhracatın düşmesi sonucu ekonomik kaybımız büyüktür. Daha fazla dayanma gücümüz kalmadı. Bu şartlar altında ihracat faaliyetlerimizi durdurabiliriz. Tüm girişimlerimize karşın bilinçsizce yapılan arıcılık sonucu Türkiye`nin bal ihracatı tıkanma noktasına gelmiştir.``
Türkiye`nin, arı varlığı ve bal üretimi açısından dünyanın 4. ülkesi olduğunu ifade eden Kalpaklıoğlu, üretilen balların başta Almanya olmak üzere Fransa, İsviçre, Avusturya, Hollanda, Belçika, Suudi Arabistan ve KKTC`ye ihraç edildiğini söyledi. Türkiye`de yılda yaklaşık 70 bin ton bal üretildiğini kaydeden Kalpaklıoğlu, hilesiz ve kaliteli üretim yapılması halinde, ihracattan büyük gelir sağlanabileceğini belirtti. (FİNANSAL FORUM)