Hedge Fonları Aşı Tuttu

08.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Bir zamanlar zenginlerin yatırım aracı olarak kullanılan ve riskten daha fazla arındırılan hedge fonları, artık emeklilik fonları gibi gösterişsiz yatırımcıların da ilgisini çekiyor.


Hedge fonu sektörü, yaşanan iflasların ardından elde ettiği deneyimlerle kazandığı yeni kimlikle, artık zenginlerin yanı sıra gösterişsiz yatırımcıların da dikkatini çekiyor. Fiyatlandırma modelleri üzerine yaptığı Riskin Büyükbabası adlı çalışması ile nobel kazanan Myron Scholes, hedge fonu endüstrisinin yaşanan deneyimlerin ardından daha popüler hale geldiğini, özellikle iki yıl önce iflas eden ABD`li hedge fonu devi LTCM`nin (Long Term Capital Management`ın) sektöre iyi bir deneyim kazandırdığını kaydetti. 4 milyar dolarlık varlıkla 100 milyar dolarlık portföye ulaşan LTCM`nin 1994`deki kuruluş aşamasında Scholes de görev almıştı. 1998 yılında yaşanan LTCM`nin iflasının ardından hedge fonlar eskisi gibi yüksek risk alan ve yatırımcılarına yüksek kazanç vadeden yapılarını terkettiler. Aynı yıl içerisinde yatırım devleri George Soros`un Quantum ve Julian Robertson`ın Tiger Management fonlarınında büyük ölçüde sarsılmasının ardından söz konusu alanda adeta yeniden yapılanma çalışmaları başladı. Scholes bu yaşananların endüstrinin sonun getirmediğini ancak yeniden yapılanmaya zorlayarak gençlik aşısı verdiğini kaydetti. İstatistiklerin, endüstrinin büyüdüğünü ortaya koyduğunu da hatırlatan Scholes, bu fonların yönetiminde toplam 800 milyar doların olduğunu söyledi.


DAHA GÜVENLİ BİR SEÇENEK;

Hedge fonların daha da risksiz bir hale dönüşmesi artık bu yatırım aracının zenginler dışında da emeklilik fonları gibi daha gösterişsiz yatırımcılar tarafından da rağbet görmesine neden oldu. Bunda, LTCM`ye büyük miktarda kredi açan ticari bankaların risk yönetim süreçlerini sıkılaştırması etkili oldu. Bu bankalar gelecekte benzeri bir riskli pozisyona düşmemek için aldıkları önlemlerle sektöründe güvenliğini arttırdılar. Ayrıca yatırımcılarında seçtikleri enstürmanlarda çeşitliliğe gitmesi hedge fonların yararına oldu.


Para piyasalarında yaşananla düşük bir korelasyona sahip olan hedge fonlar riskin azaltılması için yatırımcıların portföyünde yer almaya başladı. Piyasa fonlarının eski popüleritesini yitirdiğine dikkati çeken Scholes geleceğin büyüme alanlarının bağıl değerli fonlar ve şirket birleşmeleri gibi spesifik olaylara bağlı olarak işlem gören fonlarda olduğunu belirtti. Bu yüzden faiz oranları, döviz ve hisse senetleri üzerine kurulan makro fonların yerini diğerlerine bıraktığını söyleyen Scholes, bu fonların geçtiğimiz sende yatırım portföylerinde yarı yarıya azaldığını vurguladı.


ALÇAK GÖNÜLLÜ OLMAYI ÖĞRETTİ;

LTCM deneyiminin porföy yöneticilerine azla kanaat etmeyi öğrettiğini ifade eden Scholes, artık miktarın herşey demek olmadığının anlaşıldığını söyledi. Potföyün çeşitli yatırım araçlarına dağıtmanın riski tamamıyla ortadan kaldırmadığını belirten Scholes, 1998 Agustos`unda Rusya`da yaşanan krizin tüm piyasaları ve dolayısıyla LTCM`yi sarstığına işaret etti. Bu yüzden portföy yöneticilerinin azla yetinebilmeyi ögrenmeleri gerktiğini çünkü piyasalarda yaşananların etkisinin ne olacağını önceden kestirmenin güç olduğunu söyledi. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.